XVI. Gombai Pálinka és Párlatverseny 2024 – Gomba

XVI. Gombai Pálinka és Párlatverseny 2024 – Gomba

 

    Nevezési határidő: 2024. február 25.

    Bírálat: 2024. február 28.

    Eredményhirdetés: 2024. március 2., 20:00

    2217 Gomba, Kossuth tér 21. (Rendezvényház)

       link

Gomba Község Önkormányzata és a Gombai Dalárda Egyesület immár tizenhatodik alkalommal rendez pálinkaversenyt térségünk (bérfőzetők és magánfőzők) pálinkái között. Rendezvényünk célja továbbra is felhívni a figyelmet a pálinkára, mint hungarikumra, valamint a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése és a minőségi pálinka előállításának ösztönzése.
Kétnapos rendezvényünk keretében február 28-án (szerdán) történik a szakmai bírálat, a közönségbírálat és társadalmi zsűrizés pedig március 2-án (szombaton) kerül lebonyolításra. A bírálatok kóstolással történnek, talpas, tulipán alakú poharakban, 20 pontos rendszerben. Az eredményhirdetésre és díjkiosztásra terveink szerint 2024 március 2-án (szombaton) 20 órakor kerül sor. Itt átadásra kerülnek a közönségdíjak, szakmai díjak és oklevelek, a társadalmi zsűri különdíja, illetve a bírálati eredménylapok (pontszámokkal és szöveges értékeléssel). A nevezők és zsűritagok számára közös vacsorát szolgálunk fel, melynek során tovább lehet kóstolni, kínálni a megmaradt pálinkákat.
A pálinkaversenyre 1 liter bérfőzetett vagy saját főzésű pálinkaminta leadásával lehet nevezni. Évjárat megkötés nincs. Nevezési díj 1.500 Ft / minta. Egy versenyző legfeljebb 5 mintával indulhat! A mintákat lehetőség szerint 2 db jelöletlen vagy könnyen eltávolítható jelölésű (pl. fonallal üveg nyakára akasztott felirat), színtelen, 0,5 literes hosszúnyakú, svéd bordói üvegpalackban, kalapos szilikon dugóval lezárva kell leadni, legkésőbb 2024. február 25. vasárnapig. Kérjük, hogy e határidő előtt, már korábban adják le a mintákat, illetve telefonáljanak, hogy ütemezhető legyen a minták átvétele! A palackok a megmaradt pálinkával együtt szokás szerint visszaadásra kerülnek a verseny után. (Üres palack szükség esetén a szervezőktől is kölcsönözhető, illetve vásárolható.)
Reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét sokan vesznek részt a közönségzsűri bírálatban. Ez 2024. március 2-án (szombaton) 13 órakor kezdődik a gombai Rendezvényházban (Gomba, Kossuth tér 21.) A szakmai zsűri által előminősített minták kerülnek közönségbírálatra, a közönségzsűri tagjai 3-3 mintát javasolhatnak díjazásra, ezen szavazatok összesítése alapján kerül kiválasztásra a három közönségdíjas pálinka. A közönségbírálat során kb. 90-100 db mintát kóstolhatnak meg a szakmai zsűri által meghatározott sorrendben, de egyéni igényre – technikai lehetőségeink függvényében – igyekszünk a többi nevezett mintából is kóstolót tölteni. A nevezőknek tudomásul kell tehát venniük, hogy nem biztos, hogy mintájukat a szakmai zsűrin kívül a közönségzsűri is kóstolni fogja. (Ez nem jelenti a többi minta leminősítését, egyszerűen a közönségzsűrizés lebonyolításának fizikai korlátai vannak, fél nap alatt nem tudunk ekkora létszámmal több mintát kóstolni.) A közönségbírálatra és a díjkiosztásra a mindenkori járványügyi előírások figyelembe vételével történik a beléptetés.
A közönségzsűriben a versenyre nevezők és meghívottjaik vehetnek részt. Részvételi díj nevezőknek 2.000 Ft/fő, nevezők meghívottjainak 3.000 Ft/fő. Kérjük a jelentkezőket, hogy már előre – a nevezési lap kitöltése és a minták leadása előtt – találják ki, kit hívnak meg! (A legtöbben barátjukkal együtt kóstolnának, de még nem tudja, hogy ráér-e, stb. Ezt beszéljék meg a nevezés előtt!)
Díjazás:
• Champion díj (Fődíj); Kategóriagyőztesek díjai; Legjobb magánfőző díja; Legjobb bérfőzető díja; Gombai Herbordus különdíj (a legjobb gombai gyümölcsből készült pálinka)
• ARANY, EZÜST és BRONZ minősítő oklevelek
• Közönségdíj I. helyezett, Közönségdíj II. helyezett, Közönségdíj III. helyezett.
• Társadalmi zsűri különdíja (környékbeli települések elöljárói, illetve külön meghívottak által odaítélt külön díj)
Kérjük, akinek hozzátartozója, barátja szívesen segítene a pálinkaverseny lebonyolításában, esetleg kiállítana a verseny helyszínén, vagy bármilyen egyéb javaslatuk lenne, jelezzék felénk! Szívesen fogadunk felajánlásokat a vacsorához, illetve a kóstoláshoz!
Amennyiben adataikban változás történt tudassák velünk, hogy legközelebb is elküldhessük meghívónkat, illetve azt is jelezzék, ha esetleg a továbbiakban nem szeretnének meghívást kapni versenyünkre!
A részletes versenyfelhívást és a nevezési lapot a jelentkezésükkor kapják meg a versenyzők. Jelentkezni Szegedi Csabánál lehet a +36208523202 telefonszámon, illetve a palinkaverseny@gomba.hu e-mail címen. Minták leadása előtt kérjük telefonáljanak!
A versenyen való részvétel feltétele a nevezett minta származásának igazolása, bérfőzetőként Pálinkaszármazási bizonylattal, magánfőzőként önkormányzati adóhatósági igazolással vagy párlat adójeggyel.