XIII. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és párlatverseny 2025 – Győrvár
Nevezési határidő: 2025. február 5., 16:00
Bírálat: 2025. február 7., 12:00
Eredményhirdetés: 2025. február 15., 13:00
9821 Győrvár, Rendezvénytér
XIII. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és párlatverseny
Versenykiírás
Verseny Fővédnöke:
Majthényi László
/A Vas Vármegyei Közgyűlés Elnöke/
Verseny Védnöke:
Mihályi László
/A Pálinka Nemzeti Tanács Elnöke/
Versenyigazgató:
Krizl Edit
/Okleveles Pálinkamester/
A részvétel feltételei:
Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról szóló 2016. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Jöt.) szerinti párlatokkal lehet, a Versenyszabályzatban megadott előírások alapján, nyolc kategóriában:
Alma termésű pálinkák/párlatok
Csonthéjas termésű pálinkák/párlatok
Bogyó termésű pálinkák/párlatok
Vad termésű pálinkák/párlatok
Szőlő pálinkák/párlatok
Törköly pálinkák/párlatok
A nevezési lap a Vas Megyei bérfőzést végző szeszfőzdékben, vagy a verseny témafelelőseivel történő egyeztetést (30/3008155; 20/9373236; 30/9573111) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.
A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók a verseny hivatalos honlapján a www.vasmegyeipalinkaverseny.hu oldalon elérhetők.
A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack mintát- 2* 0,5, vagy 0,35 literes palackban [Egyedi kérelmek, megoldások esetén kérem a szervezőkkel a fenti telefonszámok egyikén vegyék fel a kapcsolatot.] – kell eljuttatniuk a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület által meghatározott, alábbi címekre.
Személyesen leadva a 9700. Szombathely, Mártírok tere 1. szám alatt
az Agora Savaria Filmszínházban üzemelő Cinema Café-ban
9.00 órától 16.00 óráig
illetve eljuttatható postán, vagy futárszolgálat útján a
Nagy Pálinka Manufaktúra Kft. Egyházasrádóc, Kossuth u. 150. szám alatti címére.
Egyéb esetben a verseny témafelelősinél lehet jelentkezni a fent felsorolt telefonszámokon és egyeztetést követően tudunk a minták leadásáról intézkedni.
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.
A minták eredetét igazolni kell!
A minták beküldésre és átvételére nyitva álló határidő:
2025. január 27. (hétfő) 9.00 – 2025. február 5. (szerda) 16.00
A beküldési határidő után nem fogadunk el mintákat!
Nevezési díj 1000,- Ft/termék
A nyilvános érzékszervi zsűrizés időpontja: 2025. február 7. napja 12.00 óra
Helyszín: Agora Savaria Filmszínház, Szombathely, Mártírok tere 1.
A verseny kiírója, rendezője: Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
A verseny célja:
-
a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése,
-
a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
-
a pálinka és párlatok kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
-
a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
-
a pálinkával és párlattal kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
A verseny meghirdetésének köre:
-
Magyarországon innen és a határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők.
A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:
-
A legjobb pálinka, valamint a legjobb párlat.
Ezen termékeket megőrzendő „kincsként” elhelyezzük az Egyesület pálinka vitrinébe a 2025. év versenyéhez kötődően.
-
Vas Megyei Pálinkaverseny Legjobb Pálinkája.
-
Vas Vármegye Legjobb Pálinkája.
-
Kategóriánként Champion-díjas pálinka, párlat.
-
Legjobb bérfőzött párlat.
-
Legjobb magánfőzött párlat.
-
Reményi Tibor emlékdíj a legjobb törkölypálinka/párlat
-
Arany-, ezüst-, bronzérem.
-
Társadalmi zsűri különdíj: Az aranyérmet szerzett pálinkák/párlatok közül Vas Vármegye prominens személyiségei választják ki a Társadalmi zsűri legjobb pálinkáját.
-
A legjobb bérfőzött és magánfőzött párlat kategóriájának győztesei egy szakmai úton vehetnek részt az egyesület szervezésében
A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:
- a résztvevő neve és címe
- a minta pontos fajta megnevezése
- (gyümölcs/törköly/ágyas pálinka, vagy párlat)
- évjárat
- alkoholtartalom
-
Adóraktár engedélyese esetén: Jöt. szerinti pálinkát előállító adóraktár engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a verseny rendezőjének nevére kiállított számviteli okmánnyal és zárjeggyel igazolja.
-
Bérfőzetőnél: a Jöt. 3. § (3) 3‒4. értelmében: „3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot; 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat; Jöt.szerinti bérfőző, a140. § (8) bekezdésében meghatározott származási igazolással igazolja az előállított párlat származását.
-
Magánfőzőnél: a Jöt. 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében: 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása; 20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik; 21. párlat: a – nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;” 2016 január 1. előtt előállított párlat esetén az átalányadó befizetéséről szóló igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-2020 között előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni. 2021 január 1-től a NAV által kiadott magánfőzöttpárlat-származási igazolással kell a minta eredetét bizonyítani.
-
Külföldről: Nevezni a 2019/787 EU rendeletben foglaltak szerint gyümölcs- törköly- seprő- borpárlat termékekkel lehet. A terméket származását és a jövedéki adó megfizetését (zárjeggyel, vagy egyéb a küldő országban érvényben lévő módon) igazolni kell.
A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
Bírálat:
A Versenyre nevezett Minták érzékszervi minősítését a Pálinkabírálók végzik.
A Versenyen az érzékszervi minősítést végző bírálókat a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület kéri fel, munkájukat a Versenyigazgató irányítja.
A Pálinkabírálók munkájában való részvétel feltétele, hogy a bíráló a minősítés napján a színvonalas bírálatot akadályozó megbetegedésben nem szenvedhet.
A Pálinkabírálók a vizsgált mintákat az objektivitásra törekedve, nem az egyéni ízlésre irányulva, pártatlanul, a legjobb tudásuk szerint, a teljes hitelességre törekedve minősítik.
A Pálinkabírálók a munkájukkal kapcsolatban teljes titoktartási kötelezettséggel tartoznak, amelyről nyilatkozniuk kell. A teljes titoktartás alól felmentést indokolt esetben csak a Versenyigazgató adhat.
Minősítés:
A pálinkák minősítése a Pálinkabírálók által egyénileg történik.
Az érzékszervi minősítés alatt a Pálinkabírálók egymással semmilyen módon nem kommunikálhatnak, mivel ellenkező esetben zavarják a másik Pálinkabíráló munkáját. A mintáról kialakult benyomásukat nem oszthatják meg a többi Pálinkabírálóval.
Amennyiben a Pálinkabírálóknak kérdésük van, úgy azt csendesen jelzik a Versenyigazgató felé.
A Pálinkabíráló nem rendelkezhet másolattal, feljegyzéssel vagy kivonattal a bírálati lapról.
Minden mintát legalább három Pálinkabíráló minősít, egymástól függetlenül.
A leírásnak tartalmazni kell a tételek részletes jellemzőit.
A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a Versenyigazgató előre köteles meghatározni.
Az Érzékszervi minősítés során valamennyi Pálinkabíráló az általa vizsgált mintákról Bírálati lapot tölt ki, melyen saját szakmai véleményét fogalmazza meg.
A minták benevezett fajtájáról és alkoholtartalmáról minden bírálat esetében a Pálinkabírálók tájékoztatásra kerülnek.
A Bírálati lapon a következő adatok kerülnek feltüntetésre:
-
a Minta sorszáma,
-
a versenykategória Fő- és Alkategória szerinti megnevezésben,
-
a pálinka/párlat, fajtája faj, illetve — amennyiben a nevező a nevezési lapon és a csomagoláson feltüntette – fajta megnevezéssel, de egyedi megnevezések nem szerepelhetnek benne,
-
alkoholfok (48 V/V % alatti, aminek jelzése: „<48″, illetve 48 V/V %-al egyező vagy a feletti, amelynek jelzése: „48=<“).
Bírálati pontozás:
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és párlat Versenyen a Pálinkabírálóknak a minősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel kell minősíteni a nevezett mintákat.
Ennek megfelelően az egyes Minták
- illattisztaságára max. 3 pont, (1-3-ig pontozva)
- illatkarakterére max. 5 pont, (1-5-ig pontozva)
- az íz tisztaságára max. 3 pont, (1-3- ig pontozva)
- az íz karakterére max. 5 pont, (1-5-ig pontozva)
- a harmóniájára max. 4 pont (1-4-ig pontozva)
adható a minősítés során.
A pontozással szembeni elvárás:
-
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indokolás nélkül a minősítés érvénytelen.
-
Az indokolásban alkalmazni kell azokat a szakkifejezéseket, amelyekkel az egyes tulajdonságok pontosan körülírhatóak.
-
A minősítés közben a széles körű szakmai követelmények szerinti „pozitív bírálatot” kell alkalmazni, amely azt jelenti, hogy a hibátlan Minták esetében pozitív íz, illat és harmónia jellemzőket pontokban megnyilvánultan jutalmazni kell.
A minták a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyről a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület által kijelölt személy felel.
A Verseny lebonyolításához, a feladatok elvégzéséhez szükséges szakmailag felkészült és elégséges számú Technikai személyzet biztosítása az Egyesület feladata.
A Technikai személyzet tagjai a munkájukkal kapcsolatban teljes titoktartási kötelezettséggel tartoznak. A teljes titoktartás alól felmentést indokolt esetben a Versenyigazgató adhat.
Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet Pálinkabíráló.
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és párlat Versenyen minősítési kategóriái:
- Aranyminősítés: 18-20 pont,
- Ezüstminősítés: 16-17 pont,
- Bronzminősítés: 14-15 pont
M.1.1. A minta Versenyen elért minősítését a Pálinkabírálók által adott pontszámok alapján számított minősített többség határozza meg, az alábbi feltételekkel:
Az azonos mintát minősítő Pálinkabírálók által adott pontszámok alapján először a minta M.1. pontba történő besorolása kerül megállapítása, amely abban az esetben lehetséges:
-
amennyiben a három Pálinkabíráló közül legalább kettő azonos kategóriába minősíti a mintát, továbbá
-
a három minősítő közül a legmagasabb pontszám és a legkisebb pontszám között nincsen három pontnál nagyobb különbség – a 13 pont vagy az alatti pontszámok 13 pontnak minősülnek -.
M.1.2. Amennyiben a három Pálinkabíráló közül legalább kettő azonos kategóriába minősíti a mintát, továbbá a három minősítő közül a legmagasabb pontszám és a legkisebb pontszám között nincsen három pontnál nagyobb különbség, úgy a minta végleges pontja:
-
mindhárom Pálinkabíráló által történő azonos kategóriába sorolása esetén az, amelyre legalább kettő Pálinkabíráló minősítette a mintát, vagy
-
amennyiben két Pálinkabíráló által azonos kategóriába, de a harmadik Pálinkabíráló másik kategóriába minősítette az adott mintát, úgy a minta végleges pontja az azonos kategórián belüli minősítés alsó vagy felső pontja attól függően, hogy a harmadik Pálinkabíráló milyen irányba minősítette a mintát. A harmadik Pálinkabíráló lefelé történő minősítése esetén a kategória alsó pontértéke, a felfelé történő minősítése esetén a kategória felső pontértéke az adott minta pont szerinti minősítése. Ez a pont nem alkalmazandó azM.1.4. pont esetében.
M.1.3. Amennyiben legalább két Pálinkabíráló aranyminősítésűnek minősítette a mintát, és a harmadik Pálinkabíráló minősítése szerint a minta legalább ezüstminősítésű, akkor a minta versenyminősítése aranyminősítés. Amennyiben a harmadik Pálinkabíráló minősítése bronzminősítés, akkor az M.1.5. alapján kell eljárni.
M.1.4. Amennyiben a minta kategória szerinti minősítése aranyminősítés, a minta végleges pontja a három Pálinkabíráló által adott pontok, alapján a Fő- és alkategóriánkénti azon minták:
-
20 pontosak, Amelyeket legalább két Pálinkabíráló 20 pontosnak minősített.
-
19 pontosak, amennyiben legalább két Pálinkabíráló 19 pontosnak minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 20 pontosra, egy Pálinkabíráló 19 pontosra, a harmadik Pálinkabíráló 18 pontosra minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 20 pontosra, egy Pálinkabíráló 18 pontosra, a harmadik Pálinkabíráló 17 vagy 16 pontra minősítette a mintát.
-
18 pontosak, amennyiben legalább két Pálinkabíráló 18 pontosnak minősítette a mintát, a harmadik Pálinkabíráló ettől eltérő pontra minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 19 pontra, egy Pálinkabíráló 18 pontra, a harmadik Pálinkabíráló 17 vagy 16 pontra minősítette a mintát.
M.1.5. Amennyiben az M.1.1. – M.1.4. pontokban rögzítettek szerint valamelyik feltétel, a három Pálinkabíráló minősítésének figyelembevételével nem teljesül, úgy további két Pálinkabírálónak kell minősíteni a mintát.
Ezt követően az azonos minta öt minősítése közül a legnagyobb és a legkisebb érték figyelmen kívül hagyásával azM.1.1. – M.1.4. pontokban meghatározottak szerint kell megállapítani a minta végső pontszámát.
M.1.6. Amennyiben az öt minősítés alapján sem lehet a minta M.1 pont szerinti minősítését elvégezni, úgy a három tagú Döntő Zsűri kerül kinevezésre, akinek feladata kizárólag az előző minősítések figyelembevételével a Minta végső minősítésének meghozatala, konszenzus alapján.
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és Párlatverseny Fő- és Alkategóriái:
Főkategória: Almatermésű gyümölcsből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Alma,
-
Alkategória: Körte,
-
Alkategória: Vilmoskörte,
-
Alkategória: Birs,
-
Alkategória: Naspolya.
Főkategória: Csonthéjas gyümölcsből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Cseresznye,
-
Alkategória: Meggy,
-
Alkategória: Őszibarack,
-
Alkategória: Kajszibarack,
-
Alkategória: Szilva.
Főkategória: Bogyós gyümölcsökből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Szamóca,
-
Alkategória: Málna,
-
Alkategória: Szeder,
-
Alkategória: Faeper,
-
Alkategória: Ribizke,
-
Alkategória: Bodza,
-
Alkategória: Egyéb bogyós gyümölcsök, feltüntetendő megnevezéssel
Főkategória: Szőlőből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Fehérszőlő,
-
Alkategória: Kékszőlő.
Főkategória: Törkölyből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Fehérszőlőből készült törkölypálinkák/párlatok,
-
Alkategória: Kékszőlőből készült törkölypálinkák/párlatok,
-
Alkategória: Aszútörköly-pálinkák/párlatok.
Főkategória: Ágyas pálinkák
-
Alkategória: Ágyas almatermésű gyümölcsből készült pálinkák
-
Alkategória: Ágyas csonthéjas gyümölcsből készült pálinkák
-
Alkategória: Ágyas bogyós gyümölcsökből készült pálinkák
-
Alkategória: Ágyas szőlőből készült pálinkák
-
Alkategória: Ágyas vadgyümölcsökből készült pálinkák
-
Alkategória: Ágyas vegyes gyümölcspálinkák.
-
Alkategória: Ágyas törkölyből készült pálinkák
Főkategória: Vadon termett gyümölcsökből készült pálinkák/párlatok
-
Alkategória: Almatermésű vadgyümölcsök, + gyümölcsfajta neve
-
Alkategória: Csonthéjas vadgyümölcsök, + gyümölcsfajta neve
-
Alkategória: Bogyós vadgyümölcsök + gyümölcsfajta neve
Főkategória: Egyéb gyümölcs pálinkák/párlatok
Eredményhirdetés:
Az eredmények kihirdetését, valamint a díjak átadását a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület – mint a versenyt kiíró, egyben rendező nonprofit egyesülés -a
XII. Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny
rendezvény keretében végzi el.
Helyszín: Győrvár, Rendezvénytér
Időpont: 2025. február 15. napja 13.00
A versennyel, illetőleg az eredményhirdetéssel kapcsolatban az Egyesület honlapján találhatóak információk.
Felmerülő kérdéseikkel keressék a verseny témafelelőseit a fent feltüntetett telefonszámokon!