X. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és párlatverseny 2022 – Győrvár
Nevezési határidő: 2022. január 31.,17:00
Bírálat: 2022. február 4.. 12:00
Eredményhirdetés: 2022. február 5., 13:00
9821 Győrvár, Rendezvénytér (Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny)
X. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és párlatverseny
Versenykiírás
Versenyigazgató: Béli Géza /Pálinka Kollégium Szakmai Műhely alapítója/
Verseny Fővédnöke: Majthényi László /A Vas Megyei Közgyűlés Elnöke/
A részvétel feltételei:
Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról szóló 2016. évi LXIII. törvény szerinti párlatokkal lehet, a Versenyszabályzatban megadott előírások, kilenc kategóriában:
Alma termésű pálinkák/párlatok
Csonthéjas termésű pálinkák/párlatok
Bogyó termésű pálinkák/párlatok
Vad termésű pálinkák/párlatok
Szőlő pálinkák/párlatok
Törköly pálinkák/párlatok
Ágyas pálinkák/párlatok
Egyéb pálinka/párlat fajták
Likőr félék
A nevezési lap a Vas Megyei bérfőzést végző szeszfőzdékben, vagy a verseny témafelelőseivel történő egyeztetést (30/3008155; 20/9373236; 30/9573111) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető.
A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók a verseny hivatalos honlapján a www.vasmegyeipalinkaverseny.hu oldalon elérhetők.
A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként két palack mintát – 2 * 0,5, vagy 0,35 literes palackban – kell eljuttatniuk a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület által meghatározott, alábbi címekre.
Személyesen leadva a 9700. Szombathely, Mártírok tere 1. szám alatt,
az Agora Savaria Filmszínházban üzemelő Broadway kávézóban
9.00 órától 17.00 óráig,
illetve eljutatható postán, vagy futárszolgálat útján a
Nagy Pálinkamanufaktúra Kft. Egyházasrádóc, Kossuth u. 150. szám alatti címére.
Egyéb esetben a verseny témafelelősinél lehet jelentkezni a fent felsorolt telefonszámokon és egyeztetést követően tudunk a minták leadásáról intézkedni.
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.
A minták eredetét igazolni kell!
A minták beküldésre és átvételére nyitva álló határidő: január 24. (hétfő) 9:00 – 2022. január 31. (hétfő) 17:00.
A beküldési határidő után nem fogadunk el mintákat!
Nevezési díj 1000,- Ft. /termék
A nyilvános érzékszervi zsűrizés időpontja: 2022. február 4. 12:00 óra
Helyszín: Szombathely, Fő tér 29. (Pannónia Étterem, I. emeleti különterem)
A verseny kiírója, rendezője: Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
A verseny célja:
- a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése,
- a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
- a pálinka és párlatok kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
- a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
- a pálinkával és párlattal kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
A verseny meghirdetésének köre:
- Magyarországon innen és a határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők.
A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:
- A legjobb pálinka, valamint a legjobb párlat.
Ezen termékeket megőrzendő „kincsként” elhelyezzük az Egyesület pálinka vitrinébe a 2022. év versenyéhez kötődően.
- Vas Megye Legjobb Pálinkája.
- Kategóriánként Champion-díjas pálinka, párlat.
- Legjobb bérfőzött párlat.
- Legjobb magánfőzött párlat.
- „Bitang” vagyis bátraké a győzelem.
(Legjobb 50, vagy magasabb alkoholfokú pálinka, párlat)
- Arany-, ezüst-, bronzérem.
A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:
- a résztvevő neve és címe
- a minta pontos fajta megnevezése
- (gyümölcs/törköly/ágyas pálinka, vagy párlat, vagy likőr)
- évjárat
- alkoholtartalom
- származási bizonyítvány száma
- magánfőző esetén előállítási nyilatkozat
Bírálat:
A Versenyre nevezett Minták érzékszervi minősítését a Pálinkabírálók végzik.
A Versenyen az érzékszervi minősítést végző bírálókat a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület kéri fel, munkájukat a Versenyigazgató irányítja.
A Pálinkabírálók munkájában való részvétel feltétele, hogy a bíráló a minősítés napján a színvonalas bírálatot akadályozó megbetegedésben nem szenvedhet, továbbá 2 felvett Covid-19 elleni védőoltás, amelyekről a Pálinkabírálónak nyilatkoznia kell, valamint a vonatkozó okmányokat bemutatni szükséges.
A Pálinkabírálók a vizsgált mintákat az objektivitásra törekedve, nem az egyéni ízlésre irányulva, pártatlanul, a legjobb tudásuk szerint, a teljes hitelességre törekedve minősítik.
A Pálinkabírálók a munkájukkal kapcsolatban teljes titoktartási kötelezettséggel tartoznak, amelyről nyilatkozniuk kell. A teljes titoktartás alól felmentést indokolt esetben csak a Versenyigazgató adhat.
Minősítés:
A pálinkák minősítése a Pálinkabírálók által egyénileg történik.
Az érzékszervi minősítés alatt a Pálinkabírálók egymással semmilyen módon nem kommunikálhatnak, mivel ellenkező esetben zavarják a másik Pálinkabíráló munkáját. A mintáról kialakult benyomásukat nem oszthatják meg a többi Pálinkabírálóval.
Amennyiben a Pálinkabírálóknak kérdésük van, úgy azt csendesen jelzik a Versenyigazgató felé.
A Pálinkabíráló nem rendelkezhet másolattal, feljegyzéssel vagy kivonattal a bírálati lapról.
Minden mintát legalább három Pálinkabíráló minősít, egymástól függetlenül.
A leírásnak tartalmazni kell a tételek részletes jellemzőit.
A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a Versenyigazgató előre köteles meghatározni.
Az Érzékszervi minősítés során valamennyi Pálinkabíráló az általa vizsgált mintákról Bírálati lapot tölt ki, melyen saját szakmai véleményét fogalmazza meg.
A minták benevezett fajtájáról és alkoholtartalmáról minden bírálat esetében a Pálinkabírálók tájékoztatásra kerülnek.
A Bírálati lapon a következő adatok kerülnek feltüntetésre:
- a Minta sorszáma,
- a versenykategória Fő- és Alkategória szerinti megnevezésben,
- a pálinka/párlat, fajtája faj, illetve — amennyiben a nevező a nevezési lapon és a csomagoláson feltüntette – fajta megnevezéssel, de egyedi megnevezések nem szerepelhetnek benne,
- alkoholfok (48 V/V % alatti, aminek jelzése: „<48″, illetve 48 V/V %-al egyező vagy a feletti, amelynek jelzése: „48=<“).
Bírálati pontozás:
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és párlat Versenyen a Pálinkabírálóknak a minősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel kell minősíteni a nevezett mintákat.
Ennek megfelelően az egyes Minták
- illattisztaságára max. 3 pont, (1-3-ig pontozva)
- illatkarakterére max. 5 pont, (1-5-ig pontozva)
- az íz tisztaságára max. 3 pont, (1-3- ig pontozva)
- az íz karakterére max. 5 pont, (1-5-ig pontozva)
- a harmóniájára max. 4 pont (1-4-ig pontozva)
adható a minősítés során.
A pontozással szembeni elvárás:
- Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indokolás nélkül a minősítés érvénytelen.
- Az indokolásban alkalmazni kell azokat a szakkifejezéseket, amelyekkel az egyes tulajdonságok pontosan körülírhatóak.
- A minősítés közben a széles körű szakmai követelmények szerinti „pozitív bírálatot” kell alkalmazni, amely azt jelenti, hogy a hibátlan Minták esetében pozitív íz, illat és harmónia jellemzőket pontokban megnyilvánultan jutalmazni kell.
A minták a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyről a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület által kijelölt személy felel.
A Verseny lebonyolításához, a feladatok elvégzéséhez szükséges szakmailag felkészült és elégséges számú Technikai személyzet biztosítása az Egyesület feladata.
A Technikai személyzet tagjai a munkájukkal kapcsolatban teljes titoktartási kötelezettséggel tartoznak. A teljes titoktartás alól felmentést indokolt esetben a Versenyigazgató adhat.
Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet Pálinkabíráló.
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és párlat Versenyen minősítési kategóriái:
- Aranyminősítés: 18-20 pont,
- Ezüstminősítés: 16-17 pont,
- Bronzminősítés: 14-15 pont
M.1.1. A minta Versenyen elért minősítését a Pálinkabírálók által adott pontszámok alapján számított minősített többség határozza meg, az alábbi feltételekkel:
Az azonos mintát minősítő Pálinkabírálók által adott pontszámok alapján először a minta M.1. pontba történő besorolása kerül megállapítása, amely abban az esetben lehetséges:
- amennyiben a három Pálinkabíráló közül legalább kettő azonos kategóriába minősíti a mintát, továbbá
- a három minősítő közül a legmagasabb pontszám és a legkisebb pontszám között nincsen három pontnál nagyobb különbség – a 13 pont vagy az alatti pontszámok 13 pontnak minősülnek -.
M.1.2. Amennyiben a három Pálinkabíráló közül legalább kettő azonos kategóriába minősíti a mintát, továbbá a három minősítő közül a legmagasabb pontszám és a legkisebb pontszám között nincsen három pontnál nagyobb különbség, úgy a minta végleges pontja:
- mindhárom Pálinkabíráló által történő azonos kategóriába sorolása esetén az, amelyre legalább kettő Pálinkabíráló minősítette a mintát, vagy
- amennyiben két Pálinkabíráló által azonos kategóriába, de a harmadik Pálinkabíráló másik kategóriába minősítette az adott mintát, úgy a minta végleges pontja az azonos kategórián belüli minősítés alsó vagy felső pontja attól függően, hogy a harmadik Pálinkabíráló milyen irányba minősítette a mintát. A harmadik Pálinkabíráló lefelé történő minősítése esetén a kategória alsó pontértéke, a felfelé történő minősítése esetén a kategória felső pontértéke az adott minta pont szerinti minősítése. Ez a pont nem alkalmazandó az M.1.4. pont esetében.
M.1.3. Amennyiben legalább két Pálinkabíráló aranyminősítésűnek minősítette a mintát, és a harmadik Pálinkabíráló minősítése szerint a minta legalább ezüstminősítésű, akkor a minta versenyminősítése aranyminősítés. Amennyiben a harmadik Pálinkabíráló minősítése bronzminősítés, akkor az M.1.5. alapján kell eljárni.
M.1.4. Amennyiben a minta kategória szerinti minősítése aranyminősítés, a minta végleges pontja a három Pálinkabíráló által adott pontok, alapján a Fő- és alkategóriánkénti azon minták:
- 20 pontosak, Amelyeket legalább két Pálinkabíráló 20 pontosnak minősített.
- 19 pontosak, amennyiben legalább két Pálinkabíráló 19 pontosnak minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 20 pontosra, egy Pálinkabíráló 19 pontosra, a harmadik Pálinkabíráló 18 pontosra minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 20 pontosra, egy Pálinkabíráló 18 pontosra, a harmadik Pálinkabíráló 17 vagy 16 pontra minősítette a mintát.
- 18 pontosak, amennyiben legalább két Pálinkabíráló 18 pontosnak minősítette a mintát, a harmadik Pálinkabíráló ettől eltérő pontra minősítette a mintát, vagy amennyiben egy Pálinkabíráló 19 pontra, egy Pálinkabíráló 18 pontra, a harmadik Pálinkabíráló 17 vagy 16 pontra minősítette a mintát.
M.1.5. Amennyiben az M.1.1. – M.1.4. pontokban rögzítettek szerint valamelyik feltétel, a három Pálinkabíráló minősítésének figyelembe vételével nem teljesül, úgy további két Pálinkabírálónak kell minősíteni a mintát.
Ezt követően az azonos minta öt minősítése közül a legnagyobb és a legkisebb érték figyelmen kívül hagyásával az M.1.1. – M.1.4. pontokban meghatározottak szerint kell megállapítani a minta végső pontszámát.
M.1.6. Amennyiben az öt minősítés alapján sem lehet a minta M.1 pont szerinti minősítését elvégezni, úgy a három tagú Döntő Zsűri kerül kinevezésre, akinek feladata kizárólag az előző minősítések figyelembevételével a Minta végső minősítésének meghozatala, konszenzus alapján.
A Vas Megyei – Nyílt – Pálinka- és Párlatverseny Fő- és Alkategóriái:
Főkategória: Almatermésű gyümölcsből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Alma,
- Alkategória: Körte,
- Alkategória: Vilmoskörte,
- Alkategória: Birs,
- Alkategória: Naspolya.
Főkategória: Csonthéjas gyümölcsből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Cseresznye,
- Alkategória: Meggy,
- Alkategória: Őszibarack,
- Alkategória: Kajszibarack,
- Alkategória: Szilva.
Főkategória: Bogyós gyümölcsökből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Szamóca,
- Alkategória: Málna,
- Alkategória: Szeder,
- Alkategória: Faeper,
- Alkategória: Ribizke,
- Alkategória: Bodza,
- Alkategória: Egyéb bogyós gyümölcsök, feltüntetendő megnevezéssel
Főkategória: Szőlőből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Fehérszőlő,
- Alkategória: Kékszőlő.
Főkategória: Törkölyből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Fehérszőlőből készült törkölypálinkák,
- Alkategória: Kékszőlőből készült törkölypálinkák,
- Alkategória: Aszútörköly-pálinkák.
Főkategória: Ágyas pálinkák/párlatok
- Alkategória: Ágyas almatermésű gyümölcsből készült pálinkák
- Alkategória: Ágyas csonthéjas gyümölcsből készült pálinkák
- Alkategória: Ágyas bogyós gyümölcsökből készült pálinkák
- Alkategória: Ágyas szőlőből készült pálinkák
- Alkategória: Ágyas vadgyümölcsökből készült pálinkák
- Alkategória: Ágyas vegyes gyümölcspálinkák.
- Alkategória: Ágyas törkölyből készült pálinkák
Főkategória: Vadon termett gyümölcsökből készült pálinkák/párlatok
- Alkategória: Almatermésű vadgyümölcsök, + gyümölcsfajta neve
- Alkategória: Csonthéjas vadgyümölcsök, + gyümölcsfajta neve
- Alkategória: Bogyós vadgyümölcsök + gyümölcsfajta neve
Főkategória: Vegyes gyümölcs pálinkák/párlatok
Eredményhirdetés:
Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadását a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület – mint a versenyt kiíró, egyben rendező nonprofit egyesülés – a
- Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny
rendezvény keretében végzi el.
Helyszín: Győrvár, Rendezvénytér
Időpont: 2022. február 5. 13:00
A versennyel, illetőleg az eredményhirdetéssel kapcsolatban az Egyesület honlapján találhatóak információk.
Felmerülő kérdéseikkel keressék a verseny témafelelőseit a fent feltüntetett telefonszámokon!
Palotás József
Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
Elnök