Scientia Master Spirit Competition 2022

Scientia Master Spirit Competition 2022

 

   Nevezési határidő: 2022. március 1.

   Eredményhirdetés: hamarosan

   hamarosan

   link

       link

BEVEZETÉS
SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION
2022

A Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület 2021 márciusában alakult meg 11 fő alapítótaggal, ahol közösen döntöttük el, hogy 2022-től nem csak a verseny kiírója lesz egyesületünk, hanem nevével fémjelzett lesz a verseny.
A korábbi, 5 éven keresztül sikeresen működő Perkátai Párlatversenynek a tulajdonjoga, a hitvallása és szakmai szemlélete nem, kizárólag a neve változik meg.

Versenyigazgató továbbra is Pavlicsek Csaba, zsűri elnökünk pedig Fabulya Attila úr a Gyulai Pálinkamanufaktúrától.
Minden évben igyekszik a szakmai stáb az ország legkomolyabb zsűritagjait a versenyre meghívni, trenírozni, ez 2022-ben sem lesz másképp!

Annyi változás történik az előző évekhez képest, hogy 2022-ben a versenyzsűri több szekcióból fog állni:

 • alapbíráló szekció
 • blendmaster és platinadíj bíráló szekció
 • szivarpárlat élmény bíráló szekció

A szakmai stáb a verseny megalakítása óta egyedi elképzelésekre támaszkodott, más hazai versenyektől eltérően, egyediségében és speciális szakmai megoldásaiban igyekszik a pálinka és párlatkészítők minőségi munkáját támogatni.

A verseny célja a párlatok/pálinkák szakmai bírálata, annak érdekében, hogy valamennyi előállító visszajelzést kapjon az általa készített párlat érzékszervi tulajdonságairól. Ezen túl, a kulturált készítés és fogyasztás elősegítése, az otthon készített párlatok minőségjavításának támogatása, a tradíciók megőrzése mellet azon előállítói és fogyasztói szemlélet kialakítása, melynek fókuszában a magasabb minőségű élelmiszerek állnak.

Minden évben hallgatunk a nevezők igényeire és igyekszünk a trendeket is követni szabályzatunkkal és a verseny lebonyolításával.

A versenykategóriákban módosítottunk, így az elnyerhető díjak száma növekedett ezzel is megerősítve célját, szakmaiságát, emelve értékét az általunk életre hívott eseménynek.

A nevezők kedvük szerint válogathatnak a megmérettetések között, az elkészített pálinkák/párlatok minősítésére.

A verseny szakít az eddigi hagyományokkal, és minden tekintetben szeretne megújulni.
Amitől kategorikusan elhatárolódunk:

„Körbe díjazás, osztogatás” – uram-bátyám rendszer a díjak kiosztásánál. A Scientia Egyesület tagjai, illetve zsűritagjai nem indulhatnak a versenyen, ezáltal is elkerülve a részrehajlás gyanúját.

„Szakmaiatlan, egysoros, helyesírási hibákkal megspékelt bírálatok” –

„Etikátlan, korrupt viselkedési formák a verseny szervezésében, tiltott tételbefogadás majd díjazás, eredmények idő előtti közlése stb.”

A verseny szervezői fenntartják maguknak a jogot, hogy amennyiben a pálinka/párlat versenyek törvényi szabályozásával kapcsolatban időközben új jogszabályok, rendeletek jelennek meg, illetve az e területet felügyelő illetékes hatóságok (NAV, Pénzügyminisztérium, Agrárminisztérium) a verseny meghirdetését követően adnak ki új állásfoglalást, az alapján a már kiírt és közzétett versenyszabályzaton módosítsanak. Ezt a www.scientiaegyesulet.hu, illetve a Facebookon a hivatalos eseménynél illetve az egyesület Facebook oldalán teszik közzé.

A verseny kiírója: Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület

A verseny főtámogatói:

 • Pavlinkum Kísérleti Párlat manufaktúra, Profilanalítikai és Párlattechnológiai Akadémia
 • Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület

A Verseny célja:

 • A minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a fogyasztókkal;
 • Széleskörű fogyasztói és szakmai szemléletformálás;
 • A Versenyen induló termelőknek és feldolgozóknak elismerés nyújtása; visszajelzés a termékekről.
 • Egyedi, korrekt, komplex szakmai alapokon nyugvó érzékszervi bírálat

1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Nevező: A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) valamint a 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (Vhr.) szerinti magánfőző, bérfőzető, vagy pálinkát és/vagy törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes, akinek a tételei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény (Pálinkatörvény) pálinkára és/vagy a törkölypálinkára vonatkozó előírásainak is.

Gyümölcs: A Pálinkatörvénnyel összhangban gyümölcsnek tekintjük azokat a terméseket (valódi vagy álterméseket), amelyek Magyarországon, szabadföldön termett vagy termesztett, több évig élő, fás szárú (fák, cserjék) vagy évelő gyöktörzsű növények termései (valódi vagy áltermései), melyek botanikai értelemben vett termése (valódi vagy áltermés) frissen vagy feldolgozva fogyasztható.

Egyfajú gyümölcsből készült párlat megnevezése: a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka/párlat szó követi (pl.: különféle almák felhasználásával készített almapárlat, vagy, többféle szilva felhasználásával készített szilvapárlat stb.).

Különböző egyfajú gyümölcsből készült párlat megnevezése: gyümölcspálinka/gyümölcspárlat vagy vegyes gyümölcspárlat. Ez lehet a különböző gyümölcspárlatok keverésével előállított párlat (pl.: alma + körte vagy birs +alma, vagy málna+ cseresznye stb.) azaz a késztermékek házasítása. Lehetséges a különböző fajú gyümölcsök együttes cefrézése, valamint a különböző fajú gyümölcsök cefréinek házasítással történő lepárlása.

Kizárt tételek: A fentiek figyelembevételével az ágyas, mézes, citrus-, zöldség-, gabonaalapú, utólagosan édesített vagy likőr, valamint borpárlat tételekkel magánfőzőktől és bérfőzetőktől nevezést nem áll módunkban elfogadni, azok automatikusan kizárásra kerülnek!

Hatósági eljárás: A versenyző nevezésének beküldésével egyidejűleg elfogadja, hogy amennyiben erjesztéskor és/vagy lepárláskor, esetleg a késztermék kiszerelésekor mesterséges, szintetikus aroma hozzáadását gyanítjuk, laborvizsgálatra küldjük a mintát. A vizsgálat díját pozitív eredmény esetén a nevező köteles megfizetni, továbbá elfogadja, hogy intézkedhetünk, és jelenthetjük az illetékes hatóságok felé a jogszabályoktól való eltérést.

2. NEVEZÉSI FELTÉTELEK

2.1 Nevezés módja, feltételei

A Nevező

 • hiánytalanul kitölti az ONLINE nevezési lapot, továbbá csatolja a szükséges igazolásokat. Az online nevezési felület a Pálinka verseny jelentkezés (scientiaegyesulet.hu) oldalon érhető el.
 • a termék palackján OLVASHATÓ ÍRÁSSAL feltünteti a kötelező nevezési adatokat
 • elutalja a nevezési díjat a megadott bankszámlaszámra (lásd 2.5 fejezet)

A nevező azon tételeit, melyekhez kapcsolódóan az előírt dokumentumokat a zsűrizés napjáig nem küldi meg kizárjuk, és azokat minősítés nélkül megsemmisítjük.

2.2 Nevezett tételek jelölése

A magánfőzött és bérfőzetett tételek palackján kérjük KÖNNYEN ELTÁVOLÍTHATÓ címkén (legegyszerűbb a nyakra akasztott címke) feltüntetni a készítő nevét, párlat vonatkozó szabályok szerinti megnevezését (fantázianév használata tilos), évjáratát és alkoholfokát.

2.3 Nevezési mennyiség és mintaszám

 • Nevezési mennyiség: termékenként minimum 0,35 l
 • Nevezési mintaszám/darabszám általános szabály: nincs maximum nevezhető mintaszám (de a törvényi előírások szerint maximum előállítható mennyiségi korlátot kötelező betartani).
 • Az egyes különleges kategóriáknál a nevezhető minimum/maximum mennyiséget külön jelöljük!
 • Szőlő, törköly és seprő kategóriában a nevezhető termék mennyiség Nevezőnként maximum 2 tétel / kategória!

2.4 Nevezési díj mértéke

A nevezési díj egységesen – magán, bér és kereskedelmi főzdék – 2500 ft/ minta.

2.4.1 Nevezési határidő

2022.03.01. (kedd)

2.5 Nevezési díj megfizetésének módja

 • A Nevezési díj befizetése feljogosítja a nevezőt a versenyben való részvételre és az eredményhirdetésen való részvételre. (Mindenkori aktuális járványügyi szabályok betartásával.)
 • Az összeg kizárólag utalással fizethető be a SCIENTIA PÁLINKA, PÁRLAT ÉS GASZTROKULTURÁLIS EGYESÜLET számlaszámára: K&H 10400463-50526987-57721004
 • Külföldi nevezés esetén IBAN számunk: HU59 10400463-50526987-57721004
 • Postázáskor tüntessék fel a „postán maradó” feliratot.
 • A nevezési csomagban csatolni kell a párlatokat igazoló dokumentumok másolatát (párlat adójegy, származási igazolás)!
 • A címzésnél tüntessék fel:. Scientia Master Spirit Competition nevét

Postacímek és leadási pontok:

 • Pavlicsek Csaba – 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u. 56. személyes leadás is lehetséges előzetes egyeztetés alapján (vasárnaponként 10:00-12:00)
 • Mladoniczki István – 2721, Pilis, Állomás u. 10. személyes leadás is lehetséges előzetes egyeztetés alapján
 • Popucza Péter-Gyál, Pesti út 100. személyes leadás is lehetséges előzetes egyeztetés alapján
 • Göldner Emil, 6500, Baja, Előd u. 9. személyes leadás is lehetséges előzetes egyeztetés alapján

3. NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

A/1: Klasszikus kategória:

4. sz. pontban felsorolt gyümölcskategóriákban tetszőleges mennyiségű gyümölcspárlat nevezhető, kivéve a 2.3 fejezetben taglalt szőlők és borászati (mellék) termékek!

ÉGY/1: „Év gyümölcse”

2022. év kategóriában kiválasztott gyümölcs a BIRS

Nevezhető: bármilyen fajtatípusú birsalmából vagy birskörtéből készült párlat. Nem fogadható be almával vagy bármilyen egyéb gyümölccsel együtt cefrézett, házasított stb.

Egy nevező maximum 3 terméket nevezhet ebben a kategóriában. A nevezési lapon kell jelölni azt a terméket, amit ebben a kategóriában kíván indítani.

Amennyiben egy nevező 3 terméknél több birspárlatot szeretne indítani a versenyen természetesen lehetséges, azonban ebben a kategóriában csak az általa megjelölt 3 vehet részt.

Kategória célja: felhívni a figyelmet egy közkedvelt gyümölcsre és megtalálni az abból készült kiemelkedő termékeket érzékszervi igazolás biztosításával.

S&S/1: „Szivarpárlat Élmény Nagydíj (Spirit & Smoke)”

 • Ebben a kategóriában maximum 4 termék indítható nevezőnként az alábbi gyümölcskategóriákban:
 • Szabadon választott szőlő fajtából továbbá borból (csak kereskedelmi főzde nevezhet borpárlatot és érlelt borpárlatot), törkölyből, seprőből készített párlat
 • Szabadon választott alma fajtából, almabor technológiával készített párlat
 • Szabadon választott szilva fajtából készített párlat

…amelyek kizárólag fahordóban voltak érlelve.

Kategória célja: felhívni a figyelmet a hordós érlelés, és érlelési technológiában rejlő termékfejlesztési lehetőségekre, továbbá mindarra, hogy az érlelés nem javító, értékmentő technológia, hanem értékteremtő. Ezen kategóriába érkező tételeket erre szakosodott szakértő bírálók, WSET végzett párlatszakértők végzik egy egyedi zsűrizési szempontrendszer alapján.
Fontos szempont, hogy a párlatokat egyedi előmelegített Cognacos pohárból kóstolják a bírálók, egyedileg összeválogatott szivarokkal. Gyümölcságyas, chipses, tiplis, egyéb módszerrel érlelt termék nem indulhat!

SCBM/1: „Scientia BLENDMASTER” nagydíj

Ebben a kategóriában maximum 3 termék indítható Nevezőnként, kizárólag olyanok, melyek az alábbi gyümölcsfajták házasításával készültek. Az alábbi kettő blendelési kategóriák közül lehet választani:

 • Kategória „A”: szilva- kékszőlő
 • Kategória „B”: szőlő-birs

A kategória célja: A vegyes gyümölcspárlatok népszerűsítése, újra pozicionálása. A gyártás során alkalmazott kreativitást, a szakszerűséget, a pontos-precíz házasítási technológiát értékelik a bírálók.
Nevezhető a versenyre egyéb vegyes párlat is, amely ugyanúgy blendelés technológiával készült, azonban, ha nem a fent említett alapanyagokból készülnek, nem indulhat a nagydíj kategóriában!

4. GYÜMÖLCSKATEGÓRIÁK

A törvények, a szakmai korrektség, hitelesség, továbbá a gyümölcspárlat, népszerűsítése érdekében kizárólag gyümölcspárlat nevezését fogadjuk el verseny tételként.

I. Almatermésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

 • Alma, Körte, Birsalma/birskörte, Díszalma, Naspolya…

II. Csonthéjas magvú gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

 • Cseresznye, Meggy, Szilva, Kajszibarack, Őszibarack, Nektarin…

III. Vadontermő csonthéjas magvú gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

 • Erdei meggy (kései meggy), Kökény, Som, Vadszilva (sárga, kék, vörös), Sajmeggy, Vadmeggy, Vadcseresznye, Vadőszibarack, Galagonya…

IV. Szőlő és borászati termékekből készített párlatok

 • Illatos fehér szőlő, Fehér szőlő, Vörös borszőlő, Direkt termő kékszőlő, Törköly, Seprő, Borpárlat, Vadszőlő….

V. Vadon illetve nem vadon termő bogyós illetve egyéb termésű gyümölcsökből készített gyümölcspárlatok

 • Málna, Szamóca (Földieper), Szeder, Erdei szeder, Vadmálna, Ribizli (fekete, fehér, piros, vad), Áfonya, Egres, Berkenyefélék, Tövis félék, Bodza, Gyalogbodza, Fanyarka, Faeper (fehér, fekete), Vadbirs, Vadalma, Vadkörte….

VI. Vegyes gyümölcspárlatok

VII. Érlelt termékek

 • Kizárólag fahordóban érlelt termékek. Gyümölcságyon érlelt termékeket nem fogadunk el.

5. BÍRÁLAT

5.2 Bírálati módszer

Valamennyi versenyre nevezett tétel részt vesz egy alapbírálaton és az egyes kategóriáknál jelölt módon profilanalízist is alkalmazunk.

a.) Alapbírálat és rendszere:

20 pontos (4*5 pont) leíró bírálatban történik, a kapott pontszám alapján alakul ki az adott tétel bírálata (bronz, ezüst és arany érmes) éremkategóriákba sorolással.

A 20 pontos bírálat szempontrendszere: Tisztaság, Gyümölcskarakter, Szájérzet, Harmónia egyenként 1-től 5-ig pontozva.

 • Tisztaság: A párlat tisztasága, cefrekezelési, elválasztási, tárolási hibák feltárása.
 • Gyümölcskarakter: A párlat megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának megfelelő illat és íz jelenlétének és intenzitásának értékelése.
 • Szájérzet: A szájban érezhető aromatika és annak, tartósságának vizsgálata.
 • Harmónia: A termékről alkotott összbenyomás az illat és az íz összhangjának értékelésben van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

b.) Profilanalízis és rendszere (PLATINADÍJ):

Olyan érzékszervi bírálat mely részletes széles spektrumú bírálatot tesz lehetővé, 100 pontos skálával. A 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásának célja egyes nemzetközi gyakorlatok alkalmazása az aranyérmes minősítést elért tételeknél.

Szempontrendszere:

 • Illat aromatika egyedisége, aromaképe, aromaprofilja (1- 20 pont)
 • Illat aromatika intenzitása, tartóssága, különlegessége (1- 20 pont)
 • Ízkarakter egyedisége és tisztasága, aromaképe, aromaprofilja (1- 20 pont)
 • Íz aromatika intenzitása, egyedisége, tartóssága, különlegessége (1- 20 pont)
 • Harmónia-lecsengés-élmény érzet (1-20 pont)

c, Blendmaster díj értékelése és rendszere:

Olyan érzékszervi bírálat mely részletes széles spektrumú bírálatot tesz lehetővé, 100 pontos skálával. A 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásának célja a blendelt tételek karakterének, a technológia megfelelő alkalmazásának, összélmény hatásának értékelése.

Szempontrendszere:

 • Technológiai tisztaság (1-10)
 • Technológiai korrektség (1-10)
 • Illat intenzitás, elegancia, egyedisége, stílusa (1-20)
 • Íz intenzitás, elegancia, egyedisége, stílusa (1-20)
 • Szájérzet, konzisztencia, textúra, összbenyomás (1-20)
 • Összbenyomás, lecsengés, harmónia, élményszerűség (1-20)

d, Szivarpárlat élmény értékelése és rendszere:

A szivarpárlat nagydíjas termék kiválasztásánál olyan értékelő rendszert alkalmaznak a zsűritagok, ahol a tisztaságon, színen, tükrösségen felül, kimagasló figyelmet fordítanak a hordós érlelés során kialakuló aromatikára, aldehidekre, fűszerekre illatban és ízben, a szivarfüst és íz aromatikájával együtt. Vizsgálják a füst és kortyérzet konzisztenciáját, lecsengését, harmóniáját, intenzitását. Ide kizárólag az aranyérmesnek ítélt érlelt termékek érkeznek majd értékelésre.

5.3 Bírálók

A zsűritagok olyan elfogulatlan, korrekt bírálatra képes személyek, akik párlat (elsősorban pálinka) érzékszervi minősítésre feljogosító végzettséggel rendelkező és gyakorlott szakemberek, továbbá párlat előállítási területen szakmájukban dolgozó pálinkakészítő mesterek, párlat szakértők.
A zsűritagok korábban részt vettek felkészítő tréningen és eredményesen szerepeltek, illetve/vagy a korábbi években bíráltak a versenyen.
A versenyszervező fenntartja magának a jogot, nemzetközi szaktekintélyű, megfelelő gyakorlattal rendelkező személyek meghívására.

(Végzettséget és/vagy gyakorlatot az alábbi helyeken szerezték: Pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó képzés, PAVLINKUM- Profilanalítikai és Párlattechnológiai Akadémia, Quintessence Competition pálinka- és párlatértékelő tréning, Nemzeti Pálinkakiválóság Program, Brillante pálinka és párlatverseny, Országos pálinka és törkölypálinka verseny stb.)

 • A zsűrizés több hétvégén keresztül zajlik majd, ezzel is betartva új bírálati szabályainkat, tiszteletbe tartva a nevező termékét, hogy korrekt, elfogulatlan értékelést (nem fáradt érzékszervekkel történő zsűrizést) kapjanak a Nevezők. Egy nap egy bíráló maximum 50 tételt értékelhet.
 • A bíráló bizottság tagjai nem vesznek részt a versenyben semmilyen kategóriában.

Bírálók feladatai:

 • A párlatokat érzékszervileg vizsgálják, a bírálat során konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
 • Elvégzik az alap és profilanalitikai minősítést és valamennyi kategóriában nevezett tételek alapján, kiválasztják a kategória győztes párlatokat, a meghirdetett díjak nyerteseit.
 • A nevezett párlatok eredményeinek rögzítése papír alapon és/vagy elektronikusan történő rögzítése.

A bírálatról általában:

 • A bírálatban résztvevő személyek maximum 50 db tételt bírálhatnak le egy adott napon, elkerülve a félre bírálat lehetőségét.
 • Az 50 tétel random módon lesz előre összeállítva, nem egyfajta kategóriát bírálnak végig.
 • Vitás kérdésekben, egyet nem értésben – a csúcszsűri dönt, bírál.
 • A bírálatban résztvevő személyzet nem vehet részt a minta előkészítésben.
 • Egyet nem értés esetén, nincs platina vagy nagydíj kiosztás.

6. Díjazás, pontszámítás

6.1 Odaítélhető érmek és díjak

Alapbírálat ponthatárok

 • Arany érmes: 18 – 20 pont
 • Ezüstérmes: 16 – 17 pont
 • Bronzérmes: 14 – 15 pont
 • Nem érmes 0 -13 pont

Platina díj:

Az aranyérmes tételek vesznek részt a bírálatban. A profilanalítikai módszerrel végzett minősítés során legalább minimum 96 pontot megszerzett párlat kaphatja meg a Platina díjat. Egy kategórián belül több azonos fajtából készült termék is elnyerheti ezt a címet. A Platina díjas termékek versenyeznek tovább a nagydíjak kiválasztásában.

„Év gyümölcse”

A Nevezők által nevezéskor megadott párlataik közül az aranyérmes tételek vesznek részt az év gyümölcs díjas termék kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül kerül kiválasztásra e kategória győztese.

„Szivarpárlat élmény (Spirit&Smoke) nagydíj”

Az aranyérmes tételek vesznek részt a nagydíj termék kiválasztásán. Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül a legmagasabb pontszámot elnyert termék kapja meg a legjobb címet.

„Scientia Blendmaster nagydíj”

Az aranyérmes tételek vesznek részt a Scientia Blendmaster díj termék kiválasztásán.

Profilanalitikai módszerekkel végzett minősítés során legalább 96 pontot megszerzett párlatok közül a legmagasabb pontszámot elnyert termék kapja a címet.

Év párlata nagydíj

A Platina fokozatot elnyert, 98 pontszámot elért termékek kerül kiválasztásra

Összesített díjak:

A verseny legjobb magánfőzője / bérfőzetője (min. 20 nevező esetén): Azon nevezők közül kerül kiválasztásra, akik a klasszikus párlatok (kötelező) kategória mellett legalább egy külön kategóriában is indult, akinek az elért eredményei alapján a legmagasabbak a pontszámai.

A 2021-es versenyünkhez híven idén is meghirdetjük a Legjobb női magánfőző címet!

A verseny legjobb kereskedelmi főzdéje (min. 10 kereskedelmi nevező esetén): Az a nevező kaphatja ezt a címet, akinek az elért eredményei alapján a legmagasabbak a pontszámai.

A verseny abszolút győztese: Azon nevezők közül kerül kiválasztásra, akik a meghirdetett kategóriák közül min. 3-ban indult és az elért eredményei alapján a legmagasabbak a pontszámai.

6.2 Pontszámítás

Egyes minősítési kategóriák és az utánuk járó pontszámok mértéke, az összesített eredmények számításához, miszerint minden…

 • Bronzérem 3 pont
 • Ezüstérem 5 pont
 • Aranyérem 8 pont
 • Platinadíj 10 pont
 • Év gyümölcse díj 15 pont
 • Szivarpárlat élmény (Spirit & Spirit) nagydíj 15 pont
 • Scientia Blendmaster nagydíj 15 pont
 • Év párlata díj 20 pont

Az eredmények összesítésekor az első 10 legjobb eredményt vesszük figyelembe. Pontszám egyezőségnél a soron következő legmagasabb minősítést kapott tétel pontszámát vesszük figyelembe.
A versenyen jegyzőkönyv készül, a díjak választása jogi személy jelenlétében történik!

7. Speciális szabályok

A versenyre a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) valamint a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény (Pálinkatörvény) előírásai szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt nevezhetnek.

Kereskedelmi főzdék a Jöt. szerinti párlatot, pálinkát és törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyesek, akinek termékei megfelelnek a  pálinkatörvényben megfogalmazott előírásoknak.

Bérfőzetőknek és magánfőzőknek a Jöt.-ben meghatározott párlatokkal lehet.

A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, (kereskedelmi tétel esetén) adózott voltát minden esetben a vonatkozó jogszabályok szerinti előírásoknak megfelelően igazolni kell!

7.1 Magánfőzőkre vonatkozó szabályok

A Nevező köteles csatolni a saját nevére kiállított dokumentumot az aláírt jelentkezési laphoz a párlat előállításának évétől függően:

 • az állami adó- és vámhatóság által kiadott származási igazolás másolata (2021. január 1-jét követően előállított párlatra vonatkozóan)
 • az állami adó- és vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata (2017. július 1-jét követően előállított párlatra vonatkozóan)
 • vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata (2016. január 1-je és 2017. június 30- a között előállított párlatra vonatkozóan)
 • önkormányzati bejelentés, illetve az 1000 forint átalányadó megfizetését igazoló bizonylat másolata (2010. szeptember 27-e és 2014. december 31-e között előállított párlatra vonatkozóan)

Más nevében és a párlat származására vonatkozó más nevére kiadott igazolással (pl. közösen cefrézett, közösen elkészített tétel) a versenyen nem lehet nevezni.
Ha a nevezett tételek összmennyisége adott évi párlatmennyiségnek maximumától felfelé eltér, a nevező köteles csatolni a nevezéshez az előző években kiváltott igazolások másolatát is.

7.2 Bérfőzetőkre vonatkozó szabályok

Egy nevező kizárólag a saját nevére szóló, a bérfőzdében kiállított származási igazoláson feltüntetett tétel fajtának, alkoholfoknak megfelelő igazolással nevezhet, melyet a nevezési laphoz csatolni kell. „Vegyes gyümölcs” fajtamegnevezéssel ellátott bérfőzetői igazolással a termék vegyes kategóriában fog indulni!
Főszabály szerint nem fogadható el más névvel, más alkoholfokkal, illetve más fajtamegjelöléssel a nevezés.
Amennyiben érlelt tételt nevezett, úgy a származási igazoláson feltüntetett tényleges alkoholtartalomhoz képest

 • fahordóban tárolás esetén évenként 2, legfeljebb azonban 7 egész foknál,
 • egyéb edényben tárolás esetén évenként 1,
 • legfeljebb azonban 3 egész foknál nagyobb eltérés nem lehet.

7.3 Kereskedelmi főzdékre vonatkozó szabályok

Nevező kereskedelmi főzde a számára előírt okmánnyal igazolja a pálinka eredetét. A kereskedelmi főzde szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelyet a verseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO) küld meg.

7.4 Külföldi nevezőre vonatkozó szabályok

Más Európai Unió tagállamban lévő kereskedelmi főzdék szabadforgalomba bocsátott párlattal nevezhetnek, amit egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének.
Harmadik ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a vámkezelésről kiállított okmány igazol.

A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül.
A tagállami magánszemélyek esetében a 92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, s a saját nevére szóló, az ottani jogszabály szerinti származási igazolást kell, hogy mellékelje a nevezéshez. Import esetében a mintaként történő
vámkezelési okmánnyal biztosítható a nevezés származási igazolása.

A Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület e szabályzatot, a speciális kategóriákat, elnevezéseket, minősítési módszereit, rendszereit saját szellemi termékének tekinti, engedélye nélküli felhasználása jogi következményeket von maga után!

A zsűrizésről és a díjátadó gála helyszínéről, részleteiről március végén teszünk közzé részletes információkat!

Köszönjük a nevezésed!

Baráti üdvözlettel:
Pavlicsek Csaba
Scientia Egyesület elnök, Versenyigazgató