QUINTESSENCE – XII. Pálinka és Párlatverseny 2022 – Onga
Nevezési határidő: 2022. január 11., 16:00
Bírálat: 2022. január 13 – 23.
Eredményhirdetés (kereskedelmi): 2022. január 28., 18:00
Eredményhirdetés (magán és bér): 2022. január 29., 18:00
4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3. ( Hotel Lycium****)
Versenyszabályzat
Prológus:
A legutóbbi, XI. Quintessence megmérettetés alkalmával már elkezdődött változások továbbvitelére ösztönözte a Quintessence Pálinka és Párlatverseny szervezőit az elmúlt két év Covid okozta sajátos helyzet. Ennek lényege a QUINTESSENCE szó magyar jelentése körül fogalmazódik meg: „tömény párlat, eszencia, kvinteszencia, legjava, lényege, netovábbja valaminek”. Ez a felismerés az eddig alkalmazott bírálói/értékelési és lebonyolítás szabályok, eljárásrendek újrastrukturálására kényszeríti a szervezőket, akik felismerték ezen változás szükségességét, képesek azt kihívásnak felfogni, és azoknak megfelelni. A múltból átmentésre került a pozitív és előremutató tapasztalatok nagy része, de hozzá lett nyúlva az eddig sokszor kőbevésettnek hitt és megújításra szoruló rendszerelemekhez a bírálattól kezdve a verseny pozicionálásáig.
Ennek legfőbb elemei:
- Az értékelés teljes egészében a pálinka és párlatversenyeken eddig nem alkalmazott, egyedi 100 pontos rendszer alapján történik, végleg elhagyva a régi 20 pontos bírálati rendszerek – hitünk szerint idejét múlt ‒ struktúráját. A 100 pontos bírálati rendszer a szélesebb közvélemény és a marketing szakemberek számára a borversenyek/borbírálatok tapasztalatai, ismertsége alapján hosszabb távon könnyebb eligazodást eredményezhet a minőségi pálinkák/párlatok eredményességét illetően. Szélesebb és mélyebb lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre.
- A „Quintessence” még inkább a legjobbak, a legnagyobbak versenye legyen. Az ő termékeikre, véleményezésére fordítsuk a legtöbb időt. Részleteiben mélyebb, árfogóbb, sokrétűbb, részletesebb és még objektívabb visszajelzést kapjanak a nevezett mintáikról az arra érdemesek.
- Növeljük a champion díjak értékét! Tényleg csak a legkiválóbbak kapják meg a kivételes elismerést, minél nagyobb értéke legyen egy nagy aranyéremnek!
- Meghirdetjük a legjobb női magánfőző címet.
- Helyszínt váltunk az eredményhirdető gálánál, nagyobb médiavisszhangot adva az eseménynek!
- Értékeljük a legjobb értékelő/bíráló zsűritagok munkáját.
Járványügyi intézkedések:
- A mindenkor hatályos járványügyi intézkedések módosíthatják a versenykiírást, befolyásolhatják a versenyt és annak tervezett eredményhirdető gáláját. Az ezzel kapcsolatos jogszabály módosítások megjelenését követően szükség esetén a versenykiírás módosításra kerül, mely a verseny hivatalos honlapján lesz elérhető. Az addig esetleg már nevezett személyek e-mailben kapnak értesítést a kényszerű módosításokról.
- A bíráló/értékelő zsűri munkájában csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vagy a bírálat előtt kettő nappal készült negatív COVID teszttel rendelkező személy vehet részt.
- Az eredményhirdető gálán csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vagy a gála előtt kettő nappal készült negatív COVID teszttel rendelkező személy vehet részt.
A verseny kiíró, rendező:
- Ongai Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
A verseny célja:
- a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése határon innen és határon túl,
- a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
- a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingjének népszerűsítése,
- a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
- a kereskedelmi főzdék, a minőségi pálinkát főzető és magánfőző lakosok, illetve munkájának elismerése,
- a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
- a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése.
- A verseny meghirdetésének köre:
- A határon innen és a határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők.
Nevezési határidő:
- 2022. január 11. (kedd) 16.00 óra.
Nevezési minta:
- Kereskedelmi főzdéknek 3 X 0,35 vagy 2 X 0,5 liter. Magán és bérfőzetőknek fajtánként minimum 1 X 0,5 liter.
Nevezhető mintaszám:
- A nevezési mintaszám tetszőleges, de a meghirdetett nagydíjakért folyó versenyben (legjobb kereskedelmi főzde, legjobb bérfőzető, legjobb magánfőző) csak a nyolc legjobb eredmény számít bele, a következők szerint:
- Alkategóriánként bármely mintaszám nevezése elfogadott, de azokból alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1‒1 (egy-egy) termék eredménye számít bele a fődíjakért folytatott versenybe.
- A nyolc beszámítandó mintából ‒ aki a verseny győztese, a legjobb kereskedelmi főzde, a legjobb bérfőzető, legjobb magánfőző, legjobb női magánfőzője cím megszerzéséért elindul ‒, az alábbi alkategóriák közül legalább három különbözőre kötelező terméket beküldeni: birs, Vilmoskörte, kajszibarack, szilva és szőlő.
Nevezési díj:
- A nevezési díj a nevezett tételszámnak megfelelően sávosan változik, nagysága a korábbi évekhez képest nem emelkedett. A nevezési díj befizetése feljogosítja nevezőt a versenyben való részvételre.
- Az eredményhirdetésekkel egybekötött pálinka gálán és állófogadáson való részvételnek kiegészítő részvételi díja van.
- Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége 54500198-10000719, (IBAN szám: HU33 5450 0198 1000 0719 0000 0000) a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj. Számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a nevezésről a szervező Ongai Kulturális Egyesület.
Nevezési minták átvétele:
- Személyesen leadva az ongai versenyirodában, a Pálinkamúzeumban (3562 Onga, Dózsa Gy. u. 24.), 2022. január 11-éig, hétköznap 8.30 órától 16.00 óráig, illetve eljuttatható postán a következő címre:
Ongai Kulturális Egyesület/Pálinkamúzeum
Magyarország
Onga
Dózsa Gy. u. 24.
3562
Nevezési feltételek:
- Elektronikus regisztráció, a nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése elektronikusan vagy hagyományos módon ‒ papír alapon ‒, a szükséges származási igazolások csatolása, beküldése/feltöltése és határidőig a nevezési díj befizetése.
Magyarországról érkező nevezések esetén:
- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap teljes körű kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
- Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
- Kereskedelmi célú főzde: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO) és zárjeggyel igazolja.
- Bérfőzető: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében:
- „3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot;
- 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat;
- Jöt. szerinti bérfőző, a 66. § (6) bekezdésében meghatározott származási igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.
- Magánfőző: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében:
- 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;
- 20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;
- 21. párlat: a ‒ nyers párlat kivételével ‒ 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;”
- 2016 előtt előállított párlat esetén a Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-tól előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni.
- A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló mennyiséget hektoliterfokban. A kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a tételazonosító (LOT) számot is.
- A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
- Két személy együttes nevezésére csak magánfőzők esetében van lehetőség, azzal a feltétellel, hogy a bejelentett pálinkafőző-készüléküket együtt vásárolták, regisztrálták, jelentették be, és mindketten kiváltották a szükséges párlatjegyeket.
Külföldi nevezések esetén:
- Külföldi nevezők esetében a Jöt. rendelkezéseit alapul véve, más Európai Unió tagállami szeszfőzdék, adóraktárak, tagállami kereskedők szabad forgalomba bocsátott párlattal nevezhetnek, amit egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének. Harmadik ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a vámkezelésről kiállított okmány igazol. A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül, amelyre a Jöt. 73. § (2) b) pontja alapján nem kell zárjegyet felhelyezni. A tagállami magánszemélyek esetében a 92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, és az általa az ottani jogszabály szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez. Import esetében a mintaként történő vámkezelési okmánnyal biztosítható a nevezés származási igazolása.
Zsűrizés, értékelés:
- 2022. január 13−23. között, később megállapított időpontban.
- A közönségdíjas pálinka az aranyérmes pálinkák közül kerül kiválasztásra 2022. január 28-án, a versenyhez kapcsolódó pálinka gálán résztvevő és a meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
Eredményhirdetés időpontja és helye:
- A nevezett kereskedelemben kapható pálinkák és párlatok eredményhirdetése: 2022. január 28. (péntek) 18.00. Helyszín: Hotel Lycium**** Debrecen, Hunyadi u. 1‒3., az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett állófogadással egybekötött pálinkagálán és bálon.
- A nevezett magán és bérfőzetett párlatok tételeinek eredményhirdetése: 2022. január 29. (szombat) 18.00. Helyszín: Hotel Lycium**** Debrecen, Hunyadi u. 1‒3., az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett állófogadással egybekötött pálinkagálán és bálon.
Az eredményhirdetéseken való részvétel feltételei:
- A kereskedelmi tételek eredményhirdetése (2022. január 28. – Debrecen):
- A nevezett kereskedelmi cégek képviseletében alapesetben 2 fő vehet részt a nevezett mintaszám alapján meghatározott kiegészítő részvételi díj befizetése mellett, melynek befizetési határideje: 2022. január 18.
- Az eredményhirdetésen való részvételi szándékot a verseny hivatalos honlapján az erre a célra kialakított felületen kötelező megjelölni 2022. január 18-ig.
- Plusz résztvevők részvételi igényéhez támogatói jegy vásárlása szükséges.
- A nevezett magán és bérfőzetett párlatok tételeinek eredményhirdetése (2022. január 29. – Debrecen):
- A nevezett magán és bérfőzető képviseletében alapesetben 2 fő vehet részt a nevezett mintaszám alapján meghatározott kiegészítő részvételi díj befizetése mellett, melynek befizetési határideje: 2022. január 18.
- Az eredményhirdetésen való részvételi szándékot a verseny hivatalos honlapján az erre a célra kialakított felületen kötelező megjelölni 2022. január 18-ig.
- Plusz résztvevők részvételi igényéhez támogatói jegy vásárlása szükséges.
- Támogatói jegy mindkét eredményhirdetésre (2022. január 28‒29. – Debrecen):
- Támogatói jegy vásárolható, mely ‒ a támogatási összeg függvényében ‒ akár több fő belépésére jogosít mindkét eredményhirdetésre, a 2022. január 28‒29-i gálára és bálra, illetve a közönségdíjas pálinka kiválasztásával egybekötött VIP állófogadásra és ünnepségre.
A verseny szervezői és a nevezők közötti kommunikáció:
- A kommunikáció kizárólag elektronikusan e-maillel, illetve a szervezők által kibocsátott hírlevéllel történik. A nevezők ‒ a személyes adataik mellett ‒ kötelezően meg kell, hogy adjanak egy működő e-mail címet, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy a megadott e-mail címre a szervezők automatikusan elküldjék a verseny hírlevelét, információit.
A verseny hivatalos honlapja:
http://quintessence-palinka.hu
A verseny nevezési felülete:
http://palinka-verseny.hu/
A versennyel kapcsolatos e-mail címek:
- oke.quintessence@gmail.com
- takacslaszlo.onga@gmail.com
A versennyel kapcsolatos telefonszámok:
- 06-46/ 621-023 (pálinkamúzeum – minták átvételének helye)
- +36-70/313-3216 (versenyigazgató)
A verseny színvonalát és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:
- Verseny Szervező Bizottság
- Zsűri
A verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
A verseny kiírója 2021. november 15-én közzéteszi a versenyfelhívást és versenyszabályzatot a nevezésre és annak feltételeire vonatkozóan a http://quintessencepalinka.hu/hu/ és a www.okeonga.hu honlapon, illetve a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, az ország és a határon túli területek legkülönfélébb sajtóorgánumaiban.
A zsűri tagjai:
- Nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül határon innen és túl, a versenykiírójának felkérésére.
- A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, akik részesei az évek alatt kialakult Quintessence értékelő/bíráló csapatának, akik korábban már részt vettek a szervezett Quintessence felkészítő tréningek valamelyikén, azok követelményét eredményesen teljesítették, illetve/vagy a korábbi években bíráltak a Quintessence Pálinka és Párlatversenyen, a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban. Külföldi, nemzetközi szaktekintélyek meghívásához a fentebbi követelmények teljesülésének elmaradása nem kizáró ok.
- A zsűrikeret tagjai számára közvetlen felkészítő tréning kerül megszervezésre. A tervezett felkészítő tréning időpontja: 2021. november 26., Onga. A felkészítő tréningre meghívást kapnak azok is, akik a 2021 őszén meghirdetett, 80 órás Quintessence VIII. tréningsorozat vizsgáján 80%-os eredményt értek el. A felkészítő tréningen való részvétel nem jelent automatikus garanciát az értékelések/bírálatokon való részvételre. A zsűri tagok meghívására, felkérésére a versenyigazgató jogosult.
- A kereskedelmi főzdékhez köthető bírálók közül az adott főzdének egyszerre maximum két alkalmazottja bírálhatja, értékelheti a mintákat.
A Verseny Szervező Bizottság (VSZB)
- Versenyigazgató: Takács László
- Tagok: Az Ongai Kulturális Egyesület rendes és pártoló tagjai, illetve akit arra a versenyigazgató felkér.
Versenyigazgató feladatai:
- A verseny szakmai irányítása.
- Kibocsátja a versenyfelhívást.
- Javaslattétel az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintákra, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen értékelnek ki.
- A minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
- Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.
- Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
- Előkészíti a zsűri, valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.
- Ügyeli a bírálat helyes lefolyását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
- A végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben champion és kategória győztes hirdethető.
- A zsűri tagjaival való kapcsolattartás.
- Beszerzi az okleveleket, érmeket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről, az érmek véséséről.
- Gondoskodik a különdíjat adományozó szponzorok, támogatók beszervezéséről, megnyeréséről.
- Egyszemélyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az eredményhirdetés után.
- Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.
- Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű kihordását.
- A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
- Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.
- Általános szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.
- A versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig. Az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.
- A bírálati napon a zsűri elnök kijelölése.
- A felkészítő tréningeket levezeti. Akadályoztatása esetén a versenyigazgató más személyt kérhet fel helyettesítésére.
A tagok feladatai:
- A versenyigazgató munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
- A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.
- A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.
- Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval, illetve ugyanazon, de az egyedi azonosítást lehetővé tevő verseny címkével ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat, nevezéseket és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
- Gondoskodnak arról, hogy a minták teljesen titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be, nem férhet hozzá.
- A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
A zsűri feladata:
- A beküldött pálinkákat, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
- A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
- Kiválasztja a „QUINTESSENCE Pálinka- és Párlatverseny – 2022 champion és kategória győztes pálinkáit/párlatait, a meghirdetett nagydíjak nyerteseit.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória és fajtasorrendben.
- A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános, az azonban nem enged meg semmiféle kommunikációt a minták bírálatakor a zsűri tagjaival.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagok által, az egyesület által kidolgozott saját tulajdonú, egyedi számítógépes szoftver segítségével történik.
Odaítélhető nagydíjak, címek:
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje” cím, egyben az egész verseny győztese.
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája”
- „QUINTESSENCE – 2022 közönségdíjas pálinkája”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magán és bérfőzetett párlata”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzdéje”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magánfőzője”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb női magánfőzője”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata”
- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja”
A közönségdíjas pálinka/párlat cím kizárólag a kereskedelmi forgalomban kapható aranyérmes pálinkák/párlatok közül kerül kiválasztásra 2022. január 28-án, a versenyhez kapcsolódó pálinka gálán résztvevő és meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
A champion-díjak:
Champion díj csak a jövedéki törvény szerinti pálinkának minősülő, pálinkazárjeggyel vagy kereskedelmi forgalomban kapható szeszesital zárjeggyel ellátott párlat terméknek adható oda. A díjakért csak kereskedelmi forgalomban kapható termékek versenyezhetnek. Strong (magas alkoholtartamú, 48% V/V alkohol felett) pálinkáknál/párlatnál külön champion díj kerül kiadásra, ha az alábbi feltételek a strong tételeknél is fennállnak. A champion díj alketegóriánként csak akkor ítélhető oda, ha az adott fajta mintából legalább 8 nevezett minta került értékelésre, és volt kiváló, azaz nagyaranyérem esélyes (95‒100 pont) pálinka/párlat az értékelt tételek között. Ha a nevezett és minimum 95 pontot kapott desztillátum a saját alkategóriájában az alacsonyabb nevezett mintaszám okán nem kaphatja meg a champion díjat, akkor automatikusan az „egyéb almatermésű, csonthéjas … stb.” kategóriában indul a champion díjért. A champion díj választás során az öt legnagyobb pontszámú tétel kerül a zsűri elé. Pontegyenlőség esetén a magasabb ízlelés (zamat) alkategóriára adott pontszám az irányadó. Ha a pontegyenlőség ezt követően is fennáll, akkor az illatolás (szaglás) részegységre adott pontszám következik. Ha ezek egyenlősége miatt sincs döntés, akkor valamennyi, azonos pontot elért tétel megméretteti magát a champion választás során. A legjobb öt tételről a zsűri jelenlévő minden egyes tagja a bíráló-szoftver segítségével adja le szavazatát. Szavazategyenlőség esetén a zsűri elnök által leadott szavazat dönt a díj elnyeréséről. A champion díjak közül kiemelkedik, és a meghirdetett nagydíjak számításánál plusz pontokkal dotálódnak azon tételek, melyeket a fogyasztók szélesebb köre ismer, a kereskedelmi értékesítési számok, a fogyasztói szokások és a versenyeken való magasabb nevezési számok felülreprezentálnak. Ezek a következők: birs, Vilmoskörte, kajszibarack, szilva és illatos szőlő.
Kategória győztesek:
Kategória győztes csak a jövedéki törvény szerinti magán- és bérfőzető által nevezett párlat lehet. A vonatkozó szabályok más területen megegyeznek a pálinkák champion díj elnyerésének feltételeivel.
Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek:
A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet és érmeket kapnak.
A minősítések a következők:
- Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes): 95‒100 pont
- Kiváló (arany): 89‒94 pont
- Kiemelkedő (ezüst): 79‒88 pont
- Átlagos, jó (bronz): 69‒78 pont
- Elfogadható (kisebb hibákkal tarkított): 58‒68 pont
- Hibás (hibáktól fedett): 57 pont alatt
Esetleges egyéb különdíjak:
Az odaítélt nagydíjak, címek mellé ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok kapcsolódnak.
A felhelyezhető nyakcímkék:
A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a pálinkájukra/párlatukra olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket. A felhasználónak ebben az esetben kötelessége igazolni a felhasznált tételszámot, amit a szervezőnek joga van ellenőrizni.
Az Ongai Kulturális Egyesület által engedélyezett, az egyesülettől megvásárolható arany, ezüst és bronz, illetve champion nyakcímkék
A nyakcímkék rendelésére a verseny eredményhirdetését követően 2022. március 01-ig van lehetőség.
A „verseny győztese”, a legjobb kereskedelmi főzde pontszámítása:
- A nevezett tételekből a nyolc legmagasabb pontszámot elért minta eredményét veszi figyelembe a pontszámítás a következők szerint:
- Minden kiemelkedő (ezüst), 79‒88 pontot elért pálinkáért, párlatért: 3 pont
- Minden kiváló (arany), 89‒94 pontot elért pálinkáért, párlatért: 5 pont
- Minden Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes), 95‒100 pontot elért pálinkáért, párlatért: 7 pont
- Minden Champion díjat elért pálinkáért, párlatért: 9 pont
- Minden kiemelt Champion díjat elért pálinkáért, párlatért: 11 pont
- A verseny legjobb pálinkájáért/párlatáért 13 pont
- A meghirdetett 9 versenykategóriában alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1‒1 (egy-egy) termék eredménye számít bele a fődíjakért folytatott versenybe.
- Aki a verseny győztese, a legjobb kereskedelmi főzde cím megszerzéséért elindul, az alábbi alkategóriák közül legalább három különbözőre kötelező terméket beküldeni: birs, Vilmoskörte, kajszibarack, szilva és szőlő. Az öt alkategória közül a három legmagasabb pontszámú eredmény kötelezően beszámítandó a „verseny győztes” számításába.
A legjobb bérfőzető, magánfőző, női magánfőzője pontszámítás:
- Ezen meghirdetett nagydíjak kiadásához a „verseny győztese”, a legjobb kereskedelmi főzde pontszámítást kell alkalmazni.
A legjobb bérfőzde pontszámítás:
- A bérfőzdék a legjobb bérfőzde címért a bérfőzetők által a náluk főzetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott bérfőzdében főzetett bérfőzések maximum 30 legjobb eredménye kerül összesítésre.
- A vonatkozó kategóriában a bérfőzetők száma nincs korlátozva. Minden bérfőzető maximum a 8 legjobb minősítését elért mintájával járul hozzá a legjobb bérfőzde eredményének megállapításához a „verseny győztese”, a legjobb kereskedelmi főzde pontszámítást alkalmazva.
A verseny meghirdetett fő és kiemelt alkategóriái:
- 1. Almatermésűek
- 1.2. birs, birsalma, birskörte, vadbirs (kiemelt kategória, champion)
- 1.5. Vilmoskörte (kiemelt kategória, champion)
- 2. Csonthéjasok
- 2.3. kajszibarack (kiemelt kategória, champion)
- 2.6. szilva (kiemelt kategória, champion)
- 3. Bogyósok, gyűjtött erdei vagy vadon termők
- 4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek
- 4.1. szőlő-illatos/muskotályos (kiemelt kategória, champion)
- 5. Vegyes pálinkák/párlatok
- 6. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok
- 7. Egzotikus és egyéb gyümölcspárlatok
- 8. „Életstílus párlatok” (gin, rum, whisky, likőr stb.)
- 9. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek
Amennyiben a magán- és bérfőzetők olyan főkategóriában (8. és 9.) és azok alkategóriáiban neveznek, melyben a törvény és a jelen versenyszabályzat alapján arra jogosultságuk nincs, az adott nevezett termék a bírálatot megelőzően megsemmisítésre kerül, melyről a nevezést eszközlő személy külön értesítést nem kap.
Bírálólap:
- Az értékelő lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével kerülnek kitöltése. A bizottság, szükség esetén újabb bizottságok, illetve a csúcszsűri összesített lapot tölt ki, illetve szöveges értékelés ad mintánként, konszenzusos vélemény alapján.
- Minden egyes mintát minimum 5‒6 bíráló (bizottsági tag, bizottsági döntnök, 3‒4 gyorsbíráló), szükség esetén csúcszsűri tagok kóstolnak meg.
- Az értékelés a pálinka és párlatversenyeken eddig nem alkalmazott, egyedi struktúrájú, 100 pontos rendszer alapján történik, ahol a főkategóriák alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka/párlat adott „rész-funkcionális” értékét. Ezek a következők:
- I. Illatolás (szaglás)
- technológiai tisztaság
- intenzitás
- gyümölcskarakter
- tartósság (szárazpróba)
- II. Ízlelés (zamat)
- technológiai tisztaság
- intenzitás, tartósság
- gyümölcskarakter
- szájérzet
- III. Harmónia (komplexitás)
A lehetséges minősítések:
- Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes): 95‒100 pont
- Kiváló (arany): 89‒94 pont
- Kiemelkedő (ezüst): 79‒88 pont
- Átlagos, jó (bronz): 69‒78 pont
- Elfogadható (kisebb hibákkal tarkított): 58‒68 pont
- Hibás (hibáktól fedett): 57 pont alatt
Egyéb kedvezmények:
- Kedvezményes szállás lehetőség az eredményhirdetés hétvégéjén (2022. január 28‒29. péntek‒szombat) Hotel Lycium**** Debrecen, Hunyadi u. 1‒3., az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon, az egyesülettől kapott promó kóddal.
- Az aranyérmes kereskedelmi tételek ‒ magyar és angol, illetve egyes esetekben román nyelvű termékleírással ‒ bekerülnek a Quintessence 2022 A Pálinka Világa című könyvbe.
- Az aranyérmet elérő magán és bérfőzetők személye bemutatásra kerül a Quintessence 2022 A Pálinka Világa című könyvben
- Az aranyérmes kereskedelmi tételek a nagyközönségnek is bemutatásra kerülnek 2022 nyarán, a versenyhez kötődő nagyszabású országos kulturális rendezvényeken.
Egyéb feltételek:
- A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma kategóriánként kerül ‒ mint információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé. A strong (48 % felett) mintákat lehetőség szerint külön körben bírálja a zsűri.
- Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
- Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
- A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
- Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell/lehet fogyasztani a bírálóknak. Ezek lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a versenyigazgatónak az elsődleges feladata.
- A bírálat során az értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
- Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.
- A versenyben résztvevők bírálati eredményeiket 2022. január 30-tól február 01-ig elektronikusan kapják meg. A versenyeredményekről csak az eredményhirdetést követően kérhető információ, felvilágosítás, addig a verseny szervezőjének arról nem áll módjában tájékoztatást adni!
- A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy mind a nevezett, mind a díjazott termékek köréből sorsolással kiválasztott minták eredetének, illetve a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő analitikus laboratóriumi vizsgálatot (metanol, cukortartalom stb. megállapítása) elvégeztesse. Pozitív eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett visszavonásra kerül.
A verseny nyilvánossága:
A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi, hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.
Aranyérmes pálinkák/párlatok megőrzése az utókornak:
A versenyen résztvevő kereskedelmi nevezők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik/párlataik aranyérmet kapnak, akkor minden egyes aranyérmes pálinkából egy palackot (min. 0,35 liter) térítésmentesen felajánlanak az ongai Darvas Közösségi Ház és Múzeum számára, ahol azok a pálinkamúzeumban megőrzésre kerülnek az utókor számára.
A versenyszabályzat annak meghirdetése utáni módosítása:
A verseny szervezői fenntartják maguknak a jogot, hogy amennyiben a pálinka/párlat versenyek törvényi szabályozásával kapcsolatban időközben új jogszabályok, rendeletek jelennek meg, illetve az e-terület felügyelő illetékes hatóságok (NAV, Pénzügyminisztérium, Agrárminisztérium) a verseny meghirdetését követően kiadott állásfoglalásai, illetve az aktuális érvényben lévő járványügyi korlátozások alapján a kiírt és közzétett versenyszabályzaton módosítsanak, melyet a verseny hivatalos honlapján tesznek közzé.