IV. Szatymazi Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny 2021 – Szatymaz

IV. Szatymazi Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny 2021 – Szatymaz

 

   Nevezési határidő: 2021. június 18., 16.00

   Bírálat: 2021. június 25-26.

   Eredményhirdetés: 2021. július 9., 18:00

   6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42. (Nagy rendezvénysátor)

   link

 

VERSENYKIÍRÁS
 
Szervező: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár 
Cím: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Mobil: +36 20/539-4246, +36 20/237-2779
 
A verseny/bírálat időpontja*:      2021. június 25-26.
 
Helyszín: Dankó Pista Faluház 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Eredményhirdetés*2021. július 09 – 10.*  Őszibarackfesztivál és Falunapon (részletek később)
Helyszín: Nagy rendezvénysátor 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
 
A verseny célja: Első sorban a magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődésének támogatása. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kulturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése. A kereskedelmi és bérfőzetésből származó párlatok összehasonlítása. 
 
Korábbi évek hagyományait megtartva a IV. Szatymazi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyre Magyarország egész területéről és a környező országokból is lehet nevezni. 
 
A nevezés és a nevezés feltételei: Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető a www.szatymaz.hu honlapról, vagy személyesen átvehető a Dankó Pista Faluházban 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42. hétköznapokon 7.00-16.00 óráig. Érdeklődni lehet a +36 20/237-2779 és a +36 20/539-4246 telefonszámon.
A versenyre fajtánként  0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni. (címkén szerepeljen: Név, pálinka megnevezése-fajta, évjárat, szeszfok)
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.     
Nevezési díj: 700.- Ft/minta.
 
A minták beküldési határideje:  2021. június 18. 16.00 óra
 
A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint: 
·          Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont, 
·          Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont, 
·          Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont, 
·          Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont, 
·          Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja! 
 
Arany minősítés: 18-20 pont
Ezüst minősítés: 16-17 pont
Bronz minősítés: 14-15 pont
 
Kategória győztest hirdetünk minden kategóriában!
 
Nevezhető kategóriák: *
1.    Alma 
2.    Körte 
3.    Birs 
4.    Cseresznye 
5.    Meggy 
6.    Őszibarack 
7.    Kajszibarack 
8.    Szilva 
9.    Bogyós termés (faeper, szeder, eper, málna, egyéb bogyós gyümölcsök) 
10. Szőlő 
11. Törköly – Borpárlat 
12. Vadontermő (erdei, vadontermő) 
13. Vegyes pálinka 
14. Kuriózum-Egyéb 
15.  Likőr (kereskedelmi főzdéknek és külföldi nevezőknek)
A Falunap keretében lehetőség nyílik majd a díjnyertes párlatok kóstolására egy ajándékpohár megvásárlását követően (a pohár mellé kóstolójegy is jár). Ára: 1500 Ft.  A falunapi rendezvényre és a díjátadóra a belépés díjtalan. A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!