II. Kiskunlacházi Párlatverseny 2023 – Kiskunlacháza
Nevezési határidő: 2023. február 3.
Eredményhirdetés: 2023. február 25.
2341 Kiskunlacháza, Kinizsi út 1. (Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár)

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a II. kiskunlacházi „TÜSKE” fesztiválra (pálinka-törköly-likőr párlatversenyre) 2023. február 25-én!
VERSENYFELHÍVÁS
Az Ön gyümölcséből készül a legfinomabb pálinka?
Esetleg saját eszközzel főzi? Mindenki a csodájára jár a környezetében a pálinkája zamatának?
Isteni tojáslikőrt készít az Asszony? Bármelyikről is legyen szó, Kiskunlacháza térségi pálinka- és likőrkészítő versenye Önöknek szól!
Esetleg saját eszközzel főzi? Mindenki a csodájára jár a környezetében a pálinkája zamatának?
Isteni tojáslikőrt készít az Asszony? Bármelyikről is legyen szó, Kiskunlacháza térségi pálinka- és likőrkészítő versenye Önöknek szól!
Minősítések, érmek, oklevelek:
- Legjobb Magánfőzött párlat (I.-II.-III. helyezett)
- Legjobb Bérfőzetett párlat (I.-II.-III. helyezett)
- Legjobb Likőr/Szeszesital (I.-II.-III. helyezett)
Jelentkezési határidő: 2023. febr. 3. a regisztrációs lap leadásával, ami személyesen a Művelődési Központ információs pultjánál vagy a boross.nikolett@ muvhazkkl.hu e-mail címen igényelhető.
Maximum 5 tétel nevezhető fejenként.
Versenyszabályzat (2008. évi LXXIII. Pálinkatörvény alapján):
Pálinkának csak az (EU) 2019/787 európai parlamenti és tanácsi rendelet I. melléklet 9. pontjában meghatározott eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.
Törkölypálinkának olyan törkölypárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek.
Likőr kategóriában különböző módon ízesített, alkohol tartalmú – házilag készített- szeszes ital nevezhető. A fűszerekkel, egyéb élelmiszerrel bármilyen arányú keverés útján készült terméket – még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban ezen összetevőkből származik – kizárólag csak szeszesitalnak/likőrnek minősíthető.
A nevezés feltétele:
- Jelentkezési lap megfelelő kitöltése, és határidőn belül történő leadása. (2023. febr. 5. a termékkel együtt)
- A nevezett pálinkából minimum 0,35 liter űrtartalmú mennyiség leadása – bírálás céljából – a Művelődési Központ erre kijelölt átvevő – irodájában, melyről az információs pultnál tájékoztatják.
Egy versenyző maximum 5 versenytétellel indulhat. A versenyen indulóknak bérfőzető és magánfőző kategóriában fajtánként minimum 1 x 0,35 liter versenymintát kell beküldeniük.
A beküldött mintán fel kell tüntetni a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben ágyas/mézes termékről van szó, ennek megnevezését. A verseny kiírója a benevezett termékeket joga van rendezvényen megjeleníteni, kóstoltatni közönség számára, így javasolt annak reprezentációra alkalmas kiszerelésben beküldeni.
Az elfogulatlan bírálat névtelenül zajlik, a beküldött minták sorszámozásával, pontozós bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:
- Tisztaság
- Aroma, karakter
- Szájérzet
- Utóérzet, harmónia
A szervező teljes felelősséget vállal versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzéséért az eredmények kihirdetéséig.
Amennyiben szeretné a rendezvényen résztvevőket személyesen kínálni a párlatból, a rendezvény ideje alatt lehetőséget biztosítunk kitelepülésre, melyre a rendezvény kültéri helyszínén elhelyezett asztaloknál lesz lehetősége. Ezzel kapcsolatos szándékát kérjük, a jelentkezési lapon jelezze!
A verseny meghirdetésének köre: Kiskunlacháza Város és agglomerációja