I. Sólyi Nemzetközi Pálinka- és párlatverseny 2021 – Veszprém

I. Sólyi Nemzetközi Pálinka- és párlatverseny 2021 – Veszprém

 

   Nevezési határidő: 2021. április 16., 15:00

   Bírálat: 2021. április 24.

   Eredményhirdetés: 2021. május 15.

   8200 Veszprém, Megyeháza tér 1. (Veszprém Megyei Kormányhivatal – Szent István Terem)

   link

VERSENYSZABÁLYZAT

A verseny kiíró, rendező: Szent István Pálinka Lovagrend Sóly egyesület
A verseny fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter
A verseny védnökei: Porga Gyula polgármester Veszprém Megyei Jogú Város, V. Németh Zsolt miniszteri biztos Hungarikum Bizottság, Takács Szabolcs kormánymegbízott Veszprém Megyei Kormányhivatal

A VERSENY CÉLJA

a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése határon innen és határon túl, a versenyen résztvevő párlatok megmérettetése, a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a minőségi pálinkát főzető és magánfőző lakosok munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre: Magyarországi és határon túli magánfőzők, bérfőzetők. Pálinkaházak és Kereskedelmi főzdék

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. április 16. ( Péntek ) 15.00 óra.

NEVEZÉSI MINTA

Magán és bérfőzetőknek, kereskedelmi főzdéknek fajtánként minimum 1 x 0,5 liter. A mintát kérjük műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben leadni. Az üvegen könnyen eltávolítható jelölést címkét, alkalmazzon, mivel azokat regisztrálás után számra cseréljük. 
A nevezési mintát a versenyt követően nem áll módunkban visszajuttatnia nevező részére.
Az eredményhirdetés után jegyzőkönyv készítése mellet megsemmisítésre kerülnek a megmaradt párlatok.

NEVEZÉSI DÍJ

  • 1 nevezett minta számnál magán és bérfőzetőknek, kereskedelmi pálinkafőzdéknek mintánkét 2500,- Ft vagy 9 EUR/minta,
  • 2 nevezett minta esetén magán és bérfőzetőknek mintánkén 2000 Ft vagy 7 EUR/minta,
  • 3 és afeletti nevezett minta esetén magán és bérfőzetőknek mintánként 1500,- Ft vagy 5 EUR/minta.

Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly egyesület bankszámlaszámára: 50420551-10000788-00000000 ( Takarékbank Zrt.)
IBAN bankszámlaszám: HU05 5042 0551 1000 0788 0000 0000
Közleményben a nevező neve mellett feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.
Számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a nevezésről a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly egyesület.

NEVEZÉSI MINTÁK ÁTVÉTELE

Személyesen Győrfi IM Kft. 8183 Papkeszi Colorchemia ltp. 105/A.
Postai úton is eljuttatható a következő címre: Győrfi IM Kft 8182 Peremarton Colorchemia ltp 105/A, kérem, hogy a csomagra írják rá: „Sólyi Balaton-felvidék, Bakony-régió, Veszprém Nemzetközi Pálinka – és Párlatverseny”

NEVEZÉSI FELTÉTELEK

Magyarországról érkező nevezések esetén:

  • Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
  • A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
  • Nevezni a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

KERESKEDELMI PÁLINKAFŐZDE

Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal(EKO) és zárjeggyel igazolja.

BÉRFŐZETŐ

  • a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében: „3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot;
  • 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat;
  • Jöt. szerinti bérfőző, a 66. § (6) bekezdésében meghatározott származási igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.

MAGÁNFŐZŐ

  • a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében: „19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;
  • 20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;
  • 21. párlat: a -nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, -a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;”
  • 2016 előtt előállított párlat esetén a Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizette. Adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania.
  • 2016-tól előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni. Párlat adójegy igénylésére csak a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság által regisztrált magánfőző jogosult. Az önkormányzatnál regisztrált, az az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bejelentett magánfőzőnek magánfőzés keretében történő párlat előállításához 2016. január 1-től –az előállítást megelőzően –párlatadójegyet kell igényelni, beszerezni a lakóhelye szerint illetékes Nemzeti Adó-és Vámhivatal megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóságtól.
  • A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Igazolja egy liter párlat 700 forint jövedéki adótartalmának megfizetését, valamint 2021-ben elő állított a magánfőzött párlat eredetét is.
  • Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére, amely a bejelentésről a teljesítést követő hónap 15. napjáig értesíti az illetékes megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóságot. Párlat adójegyeket a vámhatóság kizárólag az önkormányzati adóhatóság értesítését követően tudja kiadni a magánfőző részére. Aki már 2016. január 1. előtt regisztrálta (bejelentette) a desztillálóberendezését az önkormányzati adóhatóságnál annak nem kell azt megismételnie. A magánfőzőnek a párlat adójegy igénylés kitöltött formanyomtatványát a lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóság részére kell benyújtani. A formanyomtatvány beszerezhető a NAV megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá letölthető a NAV internetes honlapjáról: http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok illetve pdf formátumban: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok . A kitöltött igénylés írásban személyesen, postai úton, telefaxon, vagy elektronikus úton
    az ügyfélkapun keresztül adható be. (NAV_J27) A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot és egyéb nem engedélyezett adalékanyagot (pl. aroma) nem tartalmaz.

KÜLFÖLDI NEVEZÉSEK ESETÉN

  • Az Európai Unió tagállami magánszemélyek esetében a 92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, és az általa az ottani jogszabály szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez. A verseny kiírója fenntartja magának a jogot, hogy valamennyi vonatkozó vizsgálatot ellenőrzésképpen elvégezzen. Ha valamelyik mintáról a versenyző rendelkezik laboratóriumi eredménnyel, azt elfogadjuk. Az esetleges pozitív vizsgálati eredményét –amely kizárással jár –a versenyző megkapja. A versenyből való kizáráshoz akkreditált laboratóriumban történő vizsgálat szükséges. A kiíró külön felhívja a versenyzők figyelmét, hogy a hozzáadott aroma kimutatása esetén az induló valamennyi mintája automatikusan kizárásra kerül, a legnagyobb nyilvánosság mellett, ugyanakkor a hozzáadott aroma kimutatása esetén az akkreditált vizsgálatok költségének tízszeresét köteles megtéríteni a verseny kiírójának nyolc napon belül, számla ellenében.

ZSŰRIZÉS, ÉRTÉKELÉS (NYILVÁNOS) ÉS EREDMÉNYHIRDETÉS

2021. Április 24. (szombat) Kultúrház Sóly, Kossuth Lajos u. 55.
Eredményhirdetés, gála tervezett időpontja (a pandémia miatt változhat) és helye: 2021. Május 15 ( szombat). Veszprém Veszprém Megyei Kormányhivatal (Megyeháza) Veszprém, Megyeháza tér 1., Szent István terem (Az ünnepélyes díjátadó előtti programokra is várjuk a nevezőket: pálinka lovagrendek felvonulása, pálinkalovag avatás és pálinka szentelés)
Ahol csak regisztrációval vehetnek részt a nevezők, a nevezési lapon a részvételi szándékot jelezni kell.
Az eredményhirdetést követő álló fogadáson azok vehetnek részt, akik a nevezési lapon jelezték és a 5000,- Ft-ot megfizették. Menü: Svédasztalos vacsora korlátlan fogyasztás.

A VERSENY SZÍNVONALÁT ÉS TISZTASÁGÁT BIZTOSÍTÓ BIZOTTSÁGOK, CSOPORTOK

  • Verseny Szervező Bizottság
  • Kereskedelmi főzdék pálinkáit és magánfőző és bérfőzetők párlatait bíráló zsűri

A verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
A verseny kiírója 2021. februárban versenyfelhívást és versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre és annak feltételeire vonatkozóan www.szentistvanpalinkalovagrendsoly.hu honlapon, illetve a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, az ország és a határon túli területek legkülönfélébb sajtóorgánumaiban.
A versenyen elért eredményeket www.szentistvanpalinkalovagrendsoly.hu honlapon nyilvánosságra hozzuk.

KERESKEDELMI PÁLINKAFŐZDÉK, MAGÁNFŐZŐK ÉS BÉRFŐZETŐK PÁLINKÁIT – PÁRLATAIT BÍRÁLÓ ZSŰRI TAGJAI

  • Elnök: Pavlicsek Csaba, az ország legrangosabb versenyének a Quintessence pálinkaés párlatverseny többszörös legjobb magánfőző díjának nyertese, okleveles pálinkabíráló, a Pálinkakiválóságokkönyv egyik társszerzője, kiválósági zsűritagja.
  • Alelnök: Ari András, pálinkamester szaktanácsadó; okleveles pálinkabíráló.
  • Zsűri tag: Gazdag Attila, Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke, pálinkabíráló

További bírálók:

  1. Béli Géza jövedéki adószakértő, a Pálinka Nemzeti Tanács és a Pálinka Lovagrend tagja
  2. Csalló Gergő Csalló Pálinka Manufaktúra, pálinkabíráló
  3. Dömötör Zsolt 1 Csepp Pálinka, pálinkamester, okleveles pálinkabíráló
  4. Kaptur József okleveles pálinkabíráló Szent István Pálinka Lovagrend Sóly kardőr
  5. Királyházi Magdolna Sümegi Pálinka-ház, pálinkabíráló.
  6. Komoróczi Lajos agrármérnök
  7. Madarász Zoltán Porrogi Borkóstoló és Pálinkaverseny szervezője. Gyümölcspálinka gyártó, érzékszervi bíráló, gyümölcstermesztő, a Pálinka-vidék Egyesület alapítója.
  8. Molnár Károly Bajmoki „Szent Trifon” Borlovagrend ( Szerbia) nagymester
  9. Németh Tibor okleveles pálinkabíráló
  10. Péli Zsuzsanna okleveles pálinkabíráló Szent István Pálinka Lovagrend Sóly zászlóőr
  11. Pető Krisztina Gazdasági agrármérnök, a “Pavlinkum-Profilanalitikai és Párlatkészítés technológiai képzés” végzett hallgatója.
  12. Rehus Balázs okleveles pálinkabíráló Szent István Pálinka Lovagrend Sóly kincstárnok
  13. Simon János Somlói Pálinkarend, okleveles pálinkabíráló
  14. Sólya Nándor Okleveles Gyümöcspálinka gyártó, Pavlinkum Pálinka és párlatmanufaktúra analitikai tanfolyam
  15. Szöllősi Edit Okleveles pálinkamester szakmérnök. Az országos pálinkabíráló bizottság tagja, pálinkakiválóság bíráló, okleveles pálinkabíráló. A Pálinkakiválóság könyv szerzője, Pálinkaturisztikai szakértő és a Pálinka Céh Egyesület alelnöke.
  16. Tóth Ervinné (Teréz) Somlói Pálinkarend, okleveles pálinkabíráló
  17. Vágfalvi Attila okleveles pálinkabíráló, Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnöke
  18. Varadjanin Zorán Bajmoki „Szent Trifon” Borlovagrend pince és pálinka mester (Szerbia)

Nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók, a zsűri elnökének javaslatára, a versenykiírójának felkérésére.
A szőlő és törkölypálinkák fajtajellegének pontosabb bírálatához esetleg borbírálókat is felkérünk.
A zsűrizésben csak azon személyek, vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra.
A zsűritagok meghívására, felkérésére a zsűri elnökének javaslatának figyelembevételével a versenyigazgató jogosult.

A VERSENY SZERVEZŐ BIZOTTSÁG (VSZB)

Tagok:

  1. Bojti Zsolt Szent István Pálinka Lovagrend Sóly főpecsétőre
  2. Győrfiné Virág Irma Szent István Pálinka Lovagrend Sóly krónikás
  3. Jakatics András Szent István Pálinka Lovagrend Sóly követ
  4. Kaptur József Szent István Pálinka Lovagrend Sóly kardőr
  5. Kapturné Bíró Anna Mária Szent István Pálinka Lovagrend Sóly alelnök
  6. Ovádi Péter Szent István Pálinka Lovagrend Sóly nagykövet
  7. Péli Zsuzsanna Mária Szent István Pálinka Lovagrend Sóly zászlóőr
  8. Rehus Balázs Szent István Pálinka Lovagrend Sóly kincstárnok
  9. Vágfalvi Attila Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnök
  10. Varga Mihály Szent István Pálinka Lovagrend Sóly tiszteletbeli elnök

TÁRSADALMI ZSŰRI

Elnök: Kaptur József Sóly polgármestere, Szent István Pálinka Lovagrend Sóly kardőr, pálinkabíráló

Tagok:

  1. Bojti Zsolt Szent István Pálinka Lovagrend Sóly főpecsétőre
  2. Péli Zsuzsanna Szent István Pálinka Lovagrend Sóly zászlóőr, pálinkabíráló

VERSENYIGAZGATÓ FELADATAI

  • Kibocsátja a versenyfelhívást.
  • Javaslattétel az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintákra, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen értékelnek ki.
  • A minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
  • Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.
  • Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
  • Előkészíti a zsűri, valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.
  • Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
  • A végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető.
  • A zsűri elnökével és annak tagjaival való kapcsolattartás.
  • Beszerzi az okleveleket, érmeket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről, az érmek véséséről.
  • A verseny igazgatója egy személyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra –kizárólag az eredményhirdetés után.
  • A verseny szakmai irányítása.
  • Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.
  • Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű kihordását.
  • A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
  • Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.
  • Általános szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.
  • A versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig. Az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

A TAGOK FELADATAI

  • A versenyigazgató munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
  • A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.
  • A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.
  • Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval, illetve ugyanazon, de az egyedi azonosítást lehetővé tevő verseny címkével ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat, nevezéseket és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
  • Gondoskodnak arról, hogy a minták teljesen titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be, nem férhet hozzá.
  • A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

A ZSŰRI FELADATA

  • A beküldött gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
  • A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
  • Kiválasztja az I. SÓLYI BALATON-FELVIDÉK, BAKONY-RÉGIÓ, VESZPRÉM NEMZETKÖZI PÁLINKA – ÉS PÁRLATVERSENY 2021. champion és kategória győztes pálinkáit/párlatait, a meghirdetett nagydíjak nyerteseit.
  • Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
  • Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató irányítja. 
  • A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategóriasorrendben.
  • Az érzékszervi bírálat időpontja: 2021. április 24. Kultúrház Sóly Kossuth L. u. 55.
  • A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános, az azonban nem enged meg semmiféle kommunikációt a minták bírálatakor a zsűri tagjaival.
  • Kategória győztes termékek választáskor szavazategyenlőség esetén a zsűri elnökének döntése az irányadó.

ODAÍTÉLHETŐ NAGYDÍJAK, CÍMEK

  • „Pálinkaverseny- 2021 Legjobb Kereskedelmi pálinkája” cím díjazása egy herendi sorszámot váza és egyben Szent István Pálinka Lovagrend zászlós pálinkája címet nyeri el 1 évre.
  • „Pálinkaverseny – 2021 Legjobb Kereskedelmi főzdéje”
  • „Párlatverseny – 2021 Legjobb magánfőzője”
  • „Párlatverseny – 2021 Legjobb bérfőzetője”
  • „Párlatverseny – 2021 Legjobb magán és bérfőzetett párlata” cím díjazása egy herendi sorszámot váza
  • „Párlatverseny – 2021 Legjobb bérfőzdéje”
  • „Párlatverseny – 2021 Sóly község legjobb párlata”

AZ ARANYÉRMES MINTÁKBÓL CHAMPION-DÍJAK

Champion díj csak a jövedéki törvény szerinti pálinkának minősülő, pálinkazárjeggyel ellátott vagy kereskedelmi forgalomban kapható szeszesitalzárjeggyel ellátott párlat terméknek adható oda. A díjakért csak kereskedelmi forgalomban kapható termékek versenyezhetnek.
Strong (magas alkoholtartamú, 48% V/V alkohol felett) pálinkáknál külön champion díj kerül kiadásra.
A champion díj alketegóriánként csak akkor ítélhető oda, ha az adott fajta mintából legalább 8 nevezett minta került értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között. Ha a nevezett és arany érmet kapott tétel a saját alkategóriájában az alacsonyabb nevezett mintaszám okán nem kaphatja meg a champion díjat, akkor automatikusan az „egyéb almatermésű, csonthéjas … stb.” kategóriában indul a champion díjért.
A champion díjak közül kiemelkedik, és a meghirdetett nagydíjak számításánál plusz pontokkal dotálódnak azon tételek, melyeket a fogyasztók szélesebb köre ismer, a kereskedelmi értékesítési számok, a fogyasztói szokások és a versenyeken való magasabb nevezési számok felülreprezentálnak. Ezek a következők: alma, birs, Vilmoskörte, kajszibarack, szilva és illatos szőlő. A verseny nem kívánja hátrányba hozni azon pálinkákat és párlatokat, melyeket a fogyasztóknak csak egy szűkebb rétege ismeri, fogyasztja (pl. egy sajmeggy vagy egy házi berkenye), de jutalmazni, elismerni akarja azon termékeket és előállítóit, akik a nagyközönség által ismert és fogyasztott, nagyobb nevezési számmal rendelkező, a szélesebb közvélemény elismertségére számító kiváló desztillátumokat állítanak elő.

AZ ARANYÉRMES MINTÁKBÓL A „KATEGÓRIA GYŐZTES” DÍJAK

A Kategóriagyőztesdíj csak a jövedéki törvény szerinti magán- és bérfőzető általa nevezett párlat lehet. Akkor ítélhető oda, ha az adott fajta mintából legalább 5 nevezett minta került értékelésre, és volt aranyérmes párlat az értékelt párlat között. A zsűri döntése értelmében lehetőség van az adott kategórián belül fajta tiszta pálinkák kategória győztesdíjának kiadására is, ha a mintaszám az adott fajta tiszta pálinkáknál minimum elérte a tízet. (Pl. a szőlő Kategória győztesdíj mellett kiadható az Irsai szőlő Kategória győztes díj is, ha ezen fajtából volt minimum 10 értékelt minta és volt aranyérmes pálinka az értékelt párlatok között.)

TÁRSADALMI ZSŰRI FELADATA

  • Sólyi nevezők által beküldött gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a társadalmi zsűri érzékszervileg vizsgálja.
  • A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
  • Kiválasztja a társadalmi zsűri „ Párlatverseny –2021 Sóly község legjobb párlata” -t
  • Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató irányítja.
  • Az érzékszervi bírálat időpontja: 2021. április 24. Kultúrház Sóly Kossuth L. u. 55.
  • A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános, az azonban nem enged meg semmiféle kommunikációt a minták bírálatakor a zsűri tagjaival.

ARANY EZÜST ÉS BRONZ OKLEVELEK

A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet kapnak.
A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a párlatukra olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.

A KERESKEDELMI PÁLINKAFŐZDÉK LEGJOBB PÁLINKÁJA PONTSZÁMÍTÁS

A CHAMPION díjban részesült pálinkákból külön zsűri bírálja el a legjobb pálinkát.

A LEGJOBB KERESKEDELMI PÁLINKAFŐZDE PONTSZÁMÍTÁS

A nevezett tételekből összesen tíz minta eredményét veszi figyelembe a pontszámítás következők szerint:
A meghirdetett 10 versenykategóriában alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1‒1 (egyegy) termék eredménye számít bele a fődíjakért folytatott versenybe.
A tíz beszámítandó mintából kötelező nevezni minimum egy tételt a 3. Csonthéjasok kategóriában vagy a 3.3 Kajszibarack vagy a 3.5 Szilva alkategóriába.

Az előbbin felül a tíz beszámítandó mintából kötelező nevezni minimum egy tételt az 1. Almatermésűek kategóriában vagy az 1.1 Alma vagy az 1.4. Birs vagy az 1.3. Vilmoskörte alkategóriába.
Az előbbieken felül kötelező nevezni minimum egy tételt a 4. Szőlő vagy a 6. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és egyéb gyümölcsök kategória tetszőleges alkategóriájába.

  • Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
  • Minden ezüstérmesért: 5 pont
  • Minden aranyérmesért: 8 pont
  • Minden Champion-díjért: 10 pont
  • Minden kiemelt Champion-díjért: 15 pont
  • Legjobb pálinkáért 15 pont

A LEGJOBB BÉRFŐZETŐ, MAGÁNFŐZŐ PONTSZÁMÍTÁS

A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!

  • Minden bronzérmes párlatért: 3 pont
  • Minden ezüstérmesért: 5 pont
  • Minden aranyérmesért: 8 pont
  • Minden kategória győztes tételért: 10 pont
  • Legjobb párlatért 15 pont

A LEGJOBB BÉRFŐZDE PONTSZÁMÍTÁS

A bérfőzdék a legjobb bérfőzde címért a bérfőzetők által a náluk főzetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott bérfőzdében főzetett magán bérfőzések eredményei kerülnek összesítésre.
A vonatkozó kategóriában a bérfőzetők száma nincs korlátozva. Minden bérfőzető a 10 legjobb minősítését elért mintájával járul hozzá a legjobb bérfőzde eredményének megállapításához.

  • Minden bronzérmes párlatért: 3 pont
  • Minden ezüstérmesért: 5 pont
  • Minden aranyérmesért: 8 pont
  • Minden Kategória győztes tételért: 10 pont
  • Legjobb párlatért: 15 pont

BÍRÁLATI KATEGÓRIÁK

1. Almatermésűek:

  • alma
  • körte
  • vilmoskörte
  • birs, birsalma, birskörte

2. Bogyósok:

  • szamóca, földieper
  • faeper
  • málna
  • szeder
  • ribiszke,
  • köszméte, egres
  • nemes bodza

3. Csonthéjasok:

  • cseresznye
  • meggy
  • kajszibarack
  • őszibarack
  • szilva

4. Szőlő és szőlő eredetű termékek:

  • szőlő
  • szőlő törköly
  • seprőpárlat
  • borpárlat

5. Egyéb gyümölcsök

  • naspolya
  • ostorfa
  • sárgadinnye
  • görögdinnye

6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:

  • berkenyék (Házi, Madár, Barkóca, Borbás, Lisztes, Svéd stb.)
  • boróka
  • borzag (gyalogbodza)
  • datolyaszilva
  • égerlevelű fanyarka
  • erdei szamóca
  • füge
  • galagonya
  • goji bogyó
  • görögdinnye
  • homoktövis
  • japánbirs
  • kivi
  • kökény
  • ostorfa
  • sajmeggy
  • sárgadinnye
  • som
  • sozóka (kökényszilva)
  • szelídgesztenye
  • tűztövis
  • vadalma
  • vadbodza
  • vadcseresznye
  • vadkörte, vackor
  • vadmálna
  • vadmeggy, erdei meggy, kései meggy
  • vadőszibarack
  • vadszeder
  • vadszilva (mirabolán)
  • zelnice meggy (májusfa)
  • egyéb gyümölcsök

7. Vegyes párlatok

  • vegyes fajtamegjelölés nélkül
  • vegyes fajtamegjelöléssel

8. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok

  • fahordóban érlelt pálinka/párlat
  • gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka (Csak kereskedelmi főzdék nevezhetnek. Az ágyazás csak aszalt vagy friss gyümölcságyon történhet azt nem  helyettesítheti vagy nem egészítheti ki zöldség, egyéb növényi adalék, virág stb. termék (pl. gyömbér, bodzavirág, szarvasgomba stb.)
  • fahordóban és gyümölcságyon érlelt pálinka (Csak kereskedelmi főzdék nevezhetnek)

9. „Életstílus párlatok” (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán- és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél):

  • Bitters, keserű
  • Brandy
  • Calvados
  • Gin
  • Grappa
  • Rum
  • Slivovitz
  • Tequila
  • Vodka
  • Whisky
  • Likőr
  • Egyéb életstílus párlatok

10. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán- és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél):

  • bodzavirág
  • cékla
  • kenyér
  • maláta
  • paprika
  • paradicsom
  • paszternák
  • sárgarépa
  • sör
  • sütőtök
  • uborka
  • zeller
  • egyéb párlatok

Amennyiben a magán- és bérfőzetők olyan főkategóriában (9. és 10.) és azok alkategóriáiban neveznek, melyben a törvény és a jelen versenyszabályzat alapján arra jogosultságuk nincs, az adott nevezett termék a bírálatot megelőzően megsemmisítésre kerül, melyről a nevezést eszközlő személy külön értesítést nem kap.

BÍRÁLÓLAP

20 pontos bírálat alapján történik, mely lényegében megegyezik az ausztriai Destillata pontozási rendszerével, és az alábbiak szerint osztódnak fel:

Tisztaság

5 pont: nem optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az elő utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálják illat alapján.
5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.

Gyümölcskarakter

5 pont: illat és íz alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát és ízét érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.

Szájérzet

5 pont: itt vizsgálják a szájban érezhető ízeket, azok maradandóságát, kellemességét, eleganciáját stb.

Harmónia

5 pont: itt a termékről alkotott össz. benyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

Minden pálinkát egymástól függetlenül több bíráló csoport minősít (bizottsági, gyors zsűri és szárazpróba bíráló tagok vegyesen). Ha nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcs zsűrihez kerül a versenyminta. Végül a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. A szárazpróba bizottság tagjai a tételnél csak annak tisztaságát vagy hibás voltát vizsgálják. Érmet csak az a termék kaphat, mely a szárazpróba bizottság által nem kapott hibás minősítést.

AZ ÉREMHATÁROK A KÖVETKEZŐK

  • arany: 18,0 -20,0 pont
  • ezüst: 16,0 -17,0 pont
  • bronz: 14,0 -15,0 pont

EGYÉB FELTÉTELEK

  • Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
  • A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
  • A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé.
  • Azonos típusú termékek esetében az illat-és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz-és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
  • Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a versenyigazgatónak az elsődleges feladata.
  • A bírálat során a zsűri elnöke által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
  • Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

AZ ADATFELDOLGOZÁS MENETE

  • a zsűri által kitöltött bírálati lapok értékelése, rögzítése,
  • az éremhatárok szerinti rangsorolás összesített, illetve versenykategóriák szerinti értékelés elkészítése.

A versenyben résztvevők közül az ünnepélyes eredményhirdetésen résztvevő érmesek a nevezett mintáinak eredményét a versenyt követően az ünnepélyes eredményhirdetés helyszínén kinyomtatva kapják meg. Az ünnepélyes eredményhirdetésen személyesen részt nem vevő, vagy nem érmes versenyzők az eredményeiket 2021. május 24 – 2021. június 14-ig elektronikusan, vagy postai díj térítése ellenében postán kapják meg. A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy mind a nevezett, mind a díjazott termékek köréből sorsolással kiválasztott minták eredetének, illetve a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő analitikus laboratóriumi vizsgálatot elvégeztesse. Pozitív eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett
visszavonásra kerül.

A VERSENY NYILVÁNOSSÁGA

A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi, hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.