39. Borkóstoló és 9. Pálinkaverseny 2021 – Porrog

39. Borkóstoló és 9. Pálinkaverseny 2021 – Porrog

 

   Nevezési határidő: 2021. február 10., 12:00

   Bírálat: 2021. február 13.

   Eredményhirdetés: későbbi időpont

    8858 Porrog, Zártkert HRSZ. 565

   link

Versenyszabályzat Pálinka

A verseny kiíró, rendező:
Pálinka-vidék Egyesület (8858 Porrog, Zártkert 565. Hrsz.).

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a versenyen pálinkák/párlatok vehetnek részt. Jelen versenyszabályzatban a termékekre egységesen pálinkaként hivatkozunk.

A verseny célja:

  • a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése határon innen és határon túl,
  • a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
  • a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
  • a minőség javítása, a főzetők/főzők saját eredményeinek közlésén keresztül,
  • a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingjének népszerűsítése,
  • a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
  • a minőségi pálinkát főzető és magánfőző lakosok, illetve a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:

A határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és a kereskedelmi főzdék.

Nevezési határidő:

2021. február 10-én (szerda) 12.00 óra.

Nevezési minta:

Magán és bérfőzetőknek fajtánként minimum 1 X 0,2 liter, kereskedelmi főzdéknek fajtánként minimum 1 X 0,2 liter.

Nevezési díj

  • 1 nevezett minta számnál magán- és bérfőzetőknek 1500,- Ft, 2-4 nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek 1200,-Ft/minta, 5 és afeletti nevezett minta esetén magán- és bérfőzetőknek 1000,-Ft/minta.
  • Kereskedelmi főzdék esetében a nevezési díj mintánként 1500.-Ft.
  • Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható a Pálinka-vidék Egyesület bankszámlaszámára: Takarékbank 74000511-6096697, a közleményben feltüntetve, hogy nevezési díj, név. Nyugtát, kérésre számlát a nevezési díj beérkezése után állít ki a nevezésről az Egyesület.

Nevezési minták átvétele:

Személyesen leadva a porrogi Közösségi Házban (8858 Porrog, Fő utca 32.), 2021. február 01-től február 10-én 12.00 óráig, hétköznap 9.00 órától 17.00 óráig, illetve eljuttatható postán a következő címre: Pálinka-vidék Egyesület 8858 Porrog, Zártkert 565. Hrsz.

Nevezési feltételek:

Minden nevező a versenyen saját felelősségére vesz részt. Az általa leadott minta jogszerű előállításáról, birtoklásáról saját felelősségére a nevezési lap aláírásával nyilatkozik. A jelenlegi járványügyi helyzettel kapcsolatos korlátozó intézkedések, egészségügyi feltételek betartása minden nevező számára kötelező. A nevezési lap aláírásával a nevező ezen kötelezettségéről is nyilatkozik. A szervező a versenyre leadott minták tekintetében semmiféle felelősséget nem vállal, a bírálat után megmaradt minták a nevezők részére az eredményhirdetés során visszaadásra kerülnek.
Külön kerülnek értékelésre a „helyi” (Porrog Községhez köthető), illetve „vendég” termékek.

A kialakult helyzetre tekintettel versenyünkön külön kategóriát hirdetünk a bírálók által leadott, versenyeztetni kívánt tételek tekintetében. Ezen minták teljesen külön kerülnek besorolásra, melyeket a bírálat napján kijelölt külön bizottság fog minősíteni, akiket azon bírálók közül választ ki a szervező, akik saját tételt a versenyre nem neveztek (sem személyesen, sem személyükhöz köthető cég tekintetében).

Zsűrizés, értékelés:

2021. február 13. 8858 Porrogszentkirály, Öregtölgy Vendégház Zártkörű bírálat

Eredményhirdetés időpontja és helye:

Eredményhirdetésre a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel később meghatározott időpontban kerül sor, amennyiben azt a vonatkozó rendelkezések lehetővé teszik.
Nagyon fontos, hogy minden nevező a nevezési lapon elérhetőségét (elsősorban email vagy telefonszám) a szervező tudomására hozza. Az eredményhirdetéssel kapcsolatos tudnivalókról a későbbiekben szervező a versenyzőket a megadott elérhetőségeik felhasználásával személyesen is tájékoztatni fogja, továbbá a tudnivalók az interneten is megosztásra kerülnek.

Versenyigazgató: Dr. Gyenesei István pálinkamester szakmérnök, nemzetközi pálinkabíráló, Zsűri tagjai: szakértő pálinka-, illetve borbírálók

Díjazások:

Nem hirdetünk kategória győztest (Championt).

Megválasztásra kerül:

  • a verseny legjobb pálinkája
  • Porrog Község pálinkája
  • 2021. legjobb magánfőzője
  • 2021. legjobb kereskedelmi főzdéje
  • 2021. legjobb bérfőzetője
  • a bírálói kategória legjobb pálinkája
  • támogatóink által felajánlott különdíjak kerülnek átadásra.

Arany-, ezüst- és bronz oklevelek:

A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet kapnak

A bírálati ponthatárok a következők:

  • arany: 18,0 – 20,0 pont
  • ezüst: 16,0 – 17,0 pont
  • bronz: 14,0 – 15,0 pont

Esetleges egyéb különdíjak:

Az odaítélt nagydíjak, címek mellé ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok kapcsolódhatnak. A szervező fenntartja magának a jogot, hogy a zsűri által kiválasztott, legjobbnak ítélt tételek közül minden nevező esetében személyenként legfeljebb egy különdíj kerüljön átadásra.

A legjobb bérfőzető, magánfőző pontszámítás:

A meghirdetett 9 versenykategóriában kategóriánként egy, de legalább 5 különböző kategóriában történt nevezés legjobb minősítést elért mintái vehetők figyelembe!

  • Minden bronzérmes párlatért: 3 pont
  • Minden ezüstérmesért: 5 pont
  • Minden aranyérmesért: 8 pont

A legjobb kereskedelmi főzde pontszámítás:

A meghirdetett 9 versenykategóriában kategóriánként egy, de legalább 5 különböző kategóriában történt nevezés legjobb minősítést elért mintái vehetők figyelembe!

  • Minden bronzérmes pálinkáért: 3 pont
  • Minden ezüstérmesért: 5 pont
  • Minden aranyérmesért: 8 pont

Meghirdetett verseny kategóriák:

  • 1. Almatermésűek:
    • 1.1.alma
    • 1.2.birs, birsalma, birskörte, vadbirs
    • 1.3.körte
    • 1.4.naspolya
    • 1.5.Vilmoskörte
    • 1.6.egyéb almatermésűek
  • 2. Csonthéjasok:
    • 2.1.cseresznye
    • 2.2. meggy
    • 2.1.kajszibarack
    • 2.2.őszibarack
    • 2.3.nektarin
    • 2.4.sozóka
    • 2.5.szilva
    • 2.6.egyéb csonthéjasok
  • 3. Bogyósok:
    • 3.1. áfonya
    • 3.2. bodza (nemes)
    • 3.3. csipkebogyó (rózsa)
    • 3.4. faeper (Morus)
    • 3.5. josta
    • 3.6. köszméte, egres (büszke)
    • 3.7. málna
    • 3.8. ribiszke
    • 3.9. ribiszke-köszméte
    • 3.10. szamóca, földieper
    • 3.11. szeder
    • 3.12. egyéb bogyósok
  • 4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:
    • 4.1.szőlő-(illatos-muskotályos))
    • 4.2.szőlő
    • 4.3.szőlő törköly-illatos-muskotályos
    • 4.4.szőlő törköly
    • 4.5.seprőpárlat
    • 4.6.borpárlat
    • 4.7.egyéb szőlő- és szőlő eredetű termékek
  • 5. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és egyéb gyümölcsök:
    • 5.1.berkenyék (Fekete, Házi, Madár, Barkóca. Lisztes, Svéd stb.)
    • 5.2.boróka
    • 5.3.borzag (gyalogbodza)
    • 5.4.égerlevelű fanyarka
    • 5.5.erdei szamóca
    • 5.6.galagonya
    • 5.7.goji bogyó
    • 5.8.görögdinnye
    • 5.9.homoktövis
    • 5.10. japánbirs
    • 5.11. kökény
    • 5.12. ostorfa
    • 5.13. sajmeggy
    • 5.14. sárgadinnye
    • 5.15. som
    • 5.16. szelídgesztenye
    • 5.17. tűztövis
    • 5.18. vadalma
    • 5.19. vadbodza
    • 5.20. vadcseresznye
    • 5.21. vadkörte, vackor
    • 5.22. vadmálna
    • 5.23. vadmeggy, erdei meggy, kései meggy
    • 5.24. vadőszibarack
    • 5.25. vadszeder
    • 5.26. vadszilva (mirabolán)
    • 5.27. Zelnice meggy (Májusfa)
    • 5.28. egyéb gyümölcsök
  • 6. Vegyes pálinkák
  • 7. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok
    • 7.1.fahordóban érlelt pálinka
    • 7.2.gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka
  • 8. Egzotikus gyümölcspárlatok: (kizárólag jogszerűen előállított, kereskedelmi tételek nevezhetnek!)
    • 8.1.ananász
    • 8.2.banán
    • 8.3.citrom
    • 8.4.datolya
    • 8.5.füge
    • 8.6.gránátalma
    • 8.7.grapefruit
    • 8.8.kivi
    • 8.9.mangó
    • 8.10. mandarin
    • 8.11. marakuja
    • 8.12. narancs
    • 8.13. egyéb egzotikus
  • 9. Zöldség és egyéb párlatok: (kizárólag jogszerűen előállított, kereskedelmi tételek nevezhetnek!)
    • 9.1. cékla
    • 9.2. kenyér maláta
    • 9.3. paprika
    • 9.4. paradicsom
    • 9.5. paszternák
    • 9.6. sárgarépa
    • 9.7. sör
    • 9.8. sütőtök
    • 9.9. uborka
    • 9.10. zeller
    • 9.11. egyéb párlatok

Bírálólap:

Az értékelő lapok nyomtatott formában bíráló bizottságonként kerülnek kitöltésre. Minden pálinkát 2 fős bizottság értékel konszenzusos eljárással, a bírálólapra a közösen kialakított véleményt írják fel. A bírálólap (vagy annak másolata) az értékeléskor a nevezőknek átadásra kerül.

Az értékelés 20 pontos rendszer alapján történik:

  • Illat tisztaság: max 3 pont: Technológiai illat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés, merkaptán, kén stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 3 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
  • Illat karakter: max 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
  • Íz tisztaság: max 3 pont: Technológiai íz tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés, merkaptán, kén stb.) hibákat vizsgálják íz alapján. 3 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
  • Íz karakter: max 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
  • Harmónia: max 4 pont: itt a termékről alkotott összbenyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

Az éremhatárok a következők:

  • arany: 18,0 – 20,0 pont
  • ezüst: 16,0 – 17,0 pont
  • bronz: 14,0 – 15,0 pont

Egyéb feltételek:

  • A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell  kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma kategóriánként kerül ‒ mint információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé.
  • Azonos típusú termékek esetében az illat- és az íz hatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
  • Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
  • A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
  • Az egyes vizsgálatok között íz hatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a versenyigazgatónak az elsődleges feladata.
  • A bírálat során a zsűri elnöke által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.
  • Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak, illetve a versenyirodának szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.