I. Kisvárdai Gömböc Fesztivál Disznótoros- és Pálinkamustra 2020 – Kisvárda (ELMARAD)

I. Kisvárdai Gömböc Fesztivál Disznótoros- és Pálinkamustra 2020 – Kisvárda (ELMARAD)

 

    2020. március 20.

    4600 Kisvárda, Flórián tér 20. (Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza)

    link

      link

Ilyen fesztivál még sosem volt, de most lesz Kisvárdán!

Ugye tudja mi az a gömböc? Nem más, mint a disznósajt népies elnevezése. Ez az ételkülönlegesség pedig előfőzött sertéshúsból, sertésbőrből, porcból kocsonyásító anyaggal és fűszerekkel készült hússajt, melyet legtöbbször sertésgyomorba töltenek, sajtolnak és esetlegesen füstölnek is. Regionálisan többféle elnevezése létezik, a gömböcön kívül hívják úgy is például, hogy prezbors, svartli, varsli, szajmóka.

1600 körül már említi a disznósajtot az erdélyi Kéziratos fejedelmi szakácskönyv, ahová valószínűleg német nyelvterületről került át. A magyar középosztály csak az 1870-es évektől kezdte gyakrabban készíteni a disznósajtot, talán bécsi közvetítéssel. A paraszti disznóöléseken 1880 és 1960 között hullámokban terjedt el, nyugaton korábban, keleten később, a Nyírségben például csak a második világháború után lett gyakoribb.

Városunkban pedig ebben az évben először, de hagyományteremtő szándékkal fesztivált is rendeznek a finom disznóságnak, melynek célja a hagyományos magyar disznótoros ételek és emlékek felelevenítése.

Az I. Kisvárdai Gömböc Fesztivál Disznótoros- és Pálinkamustra 2020. március 20-án pénteken lesz, aminek keretei között keresik a „Rétköz Legfinomabb Disznósajtját!”

Itt a lehetőség arra, hogy megversenyeztesse saját készítésű disznósajtját! A versenyre saját, házi készítésű disznósajttal lehet nevezni. A tálaláshoz szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A disznósajt mellé kínálandó egyéb „köretekben” a versenyzők maguk dönthetnek és gondoskodnak.

A nevezett disznósajtok ízéről a közönség kóstolójegy ellenében is megbizonyosodhat, a zsűri pedig a bírálatkor értékeli az egyéni ízeket és a stílszerű tálalást.

Halmozva a kulináris élvezeteket, főzőverseny is lesz, az erre jelentkezőknek 10.000.- Ft értékben nyersanyag hozzájárulást (hús, fűszerek, stb.) fizetnek hivatalos áfa-s, készpénzes számla ellenében, mely a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.) nevére van kiállítva.

Jelentkezni 2020. március 5-ig lehet

– a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában személyesen,
– telefonon:45 405 239;
– Lábiscsák Jánosnál 70 240 3887