Gyulai Pálinkafesztivál 2023 – Gyula

Gyulai Pálinkafesztivál 2023 – Gyula

 

   2023. május 26 – 28.

   5700 Gyula, Várkert

   link

     link

Gyulai Pálinkafesztivál

2023. május 26. és 28. között, immáron 23. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.
A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő.

A fesztiválon az ország pálinka gyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a Gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Baján át egészen Győrvárig.

A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig. A hazai és határon túli lovagrendeket a felvonuláson fúvószenekar és a mazsorett csoport kíséri! A vonulás után a színpad előtti téren bemutatkoznak a lovagrendek, majd műsort adnak a mazsorett csoport tagjai, illetve a fúvósok is.

Szakmai programjaink sorát pénteken délután a Pálinkák és párlatok mesterfokon konferencia kezdi, amely során bemutatkozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pálinkamester szakmérnöki kara. Köszöntőt mond majd Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora és Mihályi László a Pálinka Nemzeti
Tanács elnöke.
A képzést bemutatja Dr. habil Temesi Ágoston, egyetemi docens MATE és Dr. Kun Szilárd, egyetemi docens MATE, akik egy érdekes előadással is készülnek a mini konferenciára.
Ezt követően Pavlicsek Csaba, pálinka és párlatszakértő, elnök PAVLINKUM- Profilanalítikai és Párlattechnológiai Akadémiától és Mladoniczki István pálinkamester szakmérnök, alelnök SCIENTIA Egyesülettől az aranyérmes meggypálinkák és párlatok készítésének titkaiba és szakmai fogásaiba avatja be a résztvevőket.

A fesztivál keretein belül, Magyarországon először kerül megválasztásra Az Év Pálinkás Bonbonja. A verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét.
A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló.
Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő.

Ha már csokoládé és pálinka: „Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása” címmel egy igazi kulináris “Ízutazásra” várjuk kedves vendégeinket, ahol megismerkedhetnek a csokoládé, és a pálinka több száz éves történelmével, a világ különleges csokoládé fajtáival, valamint a magyar gyümölcspálinkák semmihez sem hasonlítható csodálatos karaktereivel. Az egyedülálló előadás során a neves szakemberek bebizonyítják, hogy milyen különleges harmónia, és komplexitás létezhet prémium minőségű csokoládék, és pálinkák között.
A csokoládékat, és pálinkákat bemutatja Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, az “Év Pálinkás Bonbonja 2023.” verseny zsűrielnöke, és Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, dipWSET nemzetközi párlatszakértő, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóház vezetője.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és díjköteles!

Folytatódik a Vezetett pálinkakóstoló programunk, ezúttal „ÚJ KÖNTÖSBEN”Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével. Interaktív pálinkakóstolóra invitáljuk Látogatóinkat, amely során bemutatjuk a kétlépcsős kisüsti és az egylépcsős oszlopos főzőberendezéseken készült pálinkák és párlatok illat, íz, valamint aromakomponenseinek különbségeit!
A program házigazdája Adamik Anikó pálinkaszakértő, a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora és a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója.
Foglalható időpontok: 2023. május 26. péntek 16.00 óra és 2023. május 28. vasárnap 14.00 óra.
A program 1 óra időtartamú és 6 különleges pálinka és párlat kerül bemutatásra. A program előzetes regisztrációhoz kötött és díjköteles.

Gasztronómiai programjainkat színesíti a Gazda és pálinka a konyhában című látványfőzés és kóstoló.
Az esemény során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág elismert ésismert szereplői ragadnak majd fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból almapálinkával készült ételeket készítsenek meghívott vendégeink és a fesztivál látogatói számára.
Az esemény 4 blokkból áll. Minden blokk körülbelül 1 órás időtartamú és az ételeket Látogatóink megkóstolhatják.
A program fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatain túl a kereskedelmi főzdék pálinkáit is várjuk.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2023. május 27-én, 14.00 órától a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor.

A megmérettetés során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:

  • Legjobb Magánfőzött Párlat
  • Legeredményesebb Magánfőző
  • Legjobb Bérfőzetett Párlat
  • Legeredményesebb Bérfőzető
  • Legeredményesebb Bérfőzde
  • Legjobb Kereskedelmi Pálinka
  • Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde

A beérkezett tételeket a zsűri számítógéppel bírálta, 100 pontos bírálati rendszerben, ahol megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták.
Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítettek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.

A 2018-as fesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottunk egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amelyet a 2023-as esztendőben is folytatni szeretnénk. Az elmúlt években többek között Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Áder János köztársasági elnök Úr is köszönőlevélben emelte ki figyelmességünket, amelyet az anyaországbeli és a határon túli magyarság összetartozásáért teszünk.

Kettős célt tűztünk magunk elé: egyrészt szerettük volna hangsúlyosabbá tenni a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát, másrészt pedig a „magyarok pálinkája” segítségével hozzá kívántunk járulni nemzeti összetartozásunk erősítéséhez is. Az eddigi visszajelzések
alapján kijelenthetjük, közel kerültünk e célok eléréséhez.

A 2018-as évben szűk körben, mintegy 30 fős társaságban zajlott az esemény a Gyulai Pálinka Manufaktúrában, és barackpálinkák házasítására került sor. A 2019-ben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Kápolnájában került sor a ceremóniára, mintegy 200 fő részvételével, és a szilvapálinkák kerültek a középpontba. A 2020-as évet a koronavírus járvány beárnyékolta, a Gyulai Pálinkafesztivál elmaradt és a járványügyi helyzet miatt csak pár fő részvételével történt meg az összeöntés. 2021-ben és ’22-ben újra már újra együtt, egy igazán szép eseményen történt meg az összeöntés.
A palackokat a magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adtuk/adjuk át az eseményen.

Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes!
Mindemellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hazai pálinkagyártók mellett egy közös eseményen szólítsuk meg a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak e nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetjük.

Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, amelyre Dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét kértük fel.
A Nemzeti Összetartozás Pálinkája mind eszméjében, mind megvalósulásában kifejezi és erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.
A ceremóniának 2023-ban is az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnya ad otthont, időpontja május 26. péntek 13.00 óra.
Az esemény során a pálinka az idei esztendőben a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül majd. Minden évben különböző gyümölcsből készül a pálinka, idén a meggy párlatok házasításából.

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a Korda György és Balázs Klári, A magna Cum Laude, Horváth Tamás, a BSW, a Tankcsapda, érkezik a Fergeteg Party DJ Dominique-al és meghívott vendégeivel, Csocsesz, Mc Hawer és Tekknő, Sihell Ferry és Henna és még sokan mások.

Vasárnap 11.00 órától Toma mester vidám kádárlegényeivel érkezik a fesztiválra! És ha érkezik, akkor szórakoztat, no meg mókázik! Egy biztos: pozitív nyomot hagy még azokban is, akik csak nézőként pillantanak a mókákra! Tehát érdemes lesz szombaton már korán érkezni a várkertbe, hiszen sok-sok játékkal várja kicsiket és Nagyikat, azaz egész családokat Toma és csapata!

Rendezvény a rendezvényben az idei Pálinkafesztiválon – Értékek a közfoglalkoztatásban! Békés megyéből több mint 10 önkormányzat mutatkozik be a közfoglalkoztatási programokban előállított gasztronómiai és kézműves termékeivel. A települések kiállítóhelyein nagyobb részben a közfoglalkoztatási programok mezőgazdasági programelemeiben előállított termékek, valamint a helyi sajátosságokra épülő programelem gasztronómiai és kézműves remekei tekinthetők, kóstolhatók és vásárolhatók meg.

A hagyományőrző közfoglalkoztatási kiállítás és vásár célja, – mely egyben a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt törekvése is – hogy felhívja a figyelmet a térségben élők együttműködésére, az együtt gondolkodás és az egymás segítésének fontosságára.
A térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye így tehát lehetőséget teremt arra is, hogy a termelők és a fogyasztók találkozása révén a megyében előállított termékek ebben a közegben is nagyobb népszerűséget szerezzenek, esetleg új piaci lehetőségeket nyissanak meg számukra.
A kiállításon Békés megye egy másik arcát ismerhetjük meg azáltal, hogy olyan értékek is bemutatásra kerülnek, melyek így csokorba szedve egyébként nem láthatóak együtt, hiszen a megye különböző járásaiban kerülnek előállításra A kiállítás és vásár ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen komoly értékteremtő tevékenységek folynak a közfoglalkoztatás keretein belül, feltárja továbbá azokat a kitörési lehetőségeket, amelyek – helyi adottságaik kihasználása mellett – lehetőséget biztosíthatnak egy-egy település fejlődéséhez.

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek. A Mobilizált Kormányablak Busz szombaton érkezik a fesztiválra.

Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében.
A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.

A kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése kapcsán ismét lehet majd logózott üveg pálinkáspoharat vásárolni, amelyet emlékbe hazavihet a Látogató. Emellett figyelünk a környezetvédelemre is, hiszen egyedi, több színben elérhető pálinkafesztiválos repoharat használnak majd kiállító partnereink.

A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke Dr. Nagy István, agrárminiszter.