ZSINDELYES KERESKEDŐHÁZ KFT – ZSINDELYES PÁLINKA

ZSINDELYES KERESKEDŐHÁZ KFT – ZSINDELYES PÁLINKA


1984-ben alapítottuk meg családi vállalkozásunkat Érpatakon, ahol megépítettünk egy klasszikus kisüsti technológiát alkalmazó lepárló berendezést.
Célunk kettős volt. Egyrészt saját kereskedelmi pálinkafőzés beindítása, másrészt a helyi lakosság bérfőzési igényét szerettük volna kielégíteni. A pálinkafőzde elnevezése utal a településre, ahol a pálinkafőző található, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájegységekre jellemző tetőfedési hagyományokra is, ezáltal hangsúlyozva a tradicionális pálinkafőzés jellegét.

A Zsindelyes Pálinkafőzde négy alapító taggal családi vállalkozásban, gyümölcspálinkák előállításával, majd azok palackozásával kezdte működését. Cégünk a közelmúltban dinamikusan fejlődött. Ez megmutatkozik az újabb gyártó és palackozó üzemrészek, raktárhelyiségek létesítésében is. Jelenleg a pálinkafőzés szakmai tevékenység teljes vertikumára kiépítettük az ISO 22000:2500 élelmiszerbiztonsági és IFS rendszerünket, mely garancia a magas színvonalú munkavégzésre.

A lepárlás hagyományos kétlépcsős vörösrézüstben történik, mely egy 487 literes főzőüstből és egy 328 literes finomítóból tevődik össze. Készülékünk hagyományos fatüzelésű volt, de az egyenletes lepárlási hőmérséklet érdekében áttértünk a gőzfűtés alkalmazására. Ezzel biztosítani tudjuk az állandó hőmérsékletet és így a főzési folyamat fokozott kézben tartását.
A pálinkafőzés befejezése után termékeinket saválló tartályokban több hétig pihentetjük, ahol állandó hőmérsékleten kialakulnak a kívánt íz és zamatanyagok. Csak a megfelelő érzékszervi tulajdonságok kialakulása után palackozzuk és adjuk kereskedelmi forgalomba. Szeretnénk elérni, hogy vevőink biztosak legyenek abban, ha a mi pálinkánkat vásárolják mindig ugyanazt a remek minőségű terméket találják a palackban.

2006. márciusában egy új lepárló rendszert helyeztünk üzembe, melyre garanciát Ulrich Kothe neve ad. A berendezés vörös rézből készült, így a kész párlat minősége nagymértékben javul. A főzőkészülék gőzzel való fűtése és a hűtővíz újrahasznosítása által jelentősen nőtt a főzde energiatakarékossága. A mérő berendezések és figyelő ablakok segítségével folyamatosan nyomon lehet követni a cefre főzését és az aromátor megfelelő működését. A mintavevő csap, és az automata vezérlés a főzőmester szaktudásával társulva, csúcsminőség elérését teszi lehetővé.

2009. május 18-ai kezdettel minden eddiginél nagyobb beruházás vette kezdetét. Az új beruházással megvalósított pálinkafőző berendezés 1000 l-es főzőüsttel rendelkezik és mind a két pálinkafőzési technológiát tudja alkalmazni, tehát egy és két lépcsőben is lehet pálinkát főzni, így mintegy megkétszereztük az eddigi kapacitásunkat.
Ezt az új pálinkafőző berendezést a Hagyó Kft-től, a 100 %-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozástól vásároltuk meg. A piacon való folyamatosan növekvő részvétel és az elkövetkezendő évek export tervei tették szükségessé a beruházást, mellyel egy év alatt mintegy 150.000 hlf pálinkát fog tudni főzni a Zsindelyes Pálinkafőzde. Természetesen ezt a megnövekvő pálinkafőző kapacitást a gyümölcselőkészítésnek és cefreerjesztésnek is le kellett követnie.
Ebből adódott, hogy a gyümölcsfogadó szintet le kellett fedni, hogy az időjárás viszontagságaitól függetlenül lehessen cefrézni, míg a cefretároló tartályok szendvicspanellel lettek körülvéve, így a terem hőmérsékletét lehet szabályozni. A cefretároló terem fűtésére a főzdéből kikerülő gőzt használják, másodlagos felhasználásban. Átalakításra került a pálinkatároló és -érlelő épület is, mellyel így egyszerre 123.500 l pálinkát tudunk érlelni.
Továbbá a beruházás eredményeként egy új palackozó gépet állítottunk üzembe, melynek segítségével óránként 3000 palack pálinka teljesen automatizált gyártását tudjuk kivitelezni.

A pálinkák szinte teljes szortimentjét tudja így a megnövelt kapacitás: 0,2 l-es, 0,35 l-es, 0,5 l-es, 0,7 l-es, 0,75 l-es és 1/1 l-es űrméretekben, ahol az öblítés, töltés és zárás, illetve a címkézés (hagyományos és öntapadós kivitelben egyaránt) is egy szalagon található.

4245 Érpatak, Zsindelyes tanya 1. HRSZ: 0160/21, 0160/51,160/14,160/2

  +36-42-290-325 (107-es mellék), +36-42-290-316 (107-es mellék)

  zsindelyes@zsindelyes.hu

  link

      link