LARSSEN-SZÁDFAL ÉPÍTŐ KFT – KEVEVÁRA PÁLINKAHÁZ

LARSSEN-SZÁDFAL ÉPÍTŐ KFT – KEVEVÁRA PÁLINKAHÁZ


Az 1900-as évek elején egy bátor vállalkozó, mert nagyot álmodni és borászati tevékenységbe kezdett Ráckeve-Újhegyen. A vállalkozó nevét nem sikerült felderíteni, a történelem viharában megszűnt a vállalkozás 1945-ös “felszabadulás” okán. Az újhegyi homokdombok között nem voltak a mai színvonalnak megfelelő szőllészetek.
Kisparcellás tőkeművelés volt a jellemző . Ennek ellenére felépítette kúria nevű és méretű lakását és pincéjét. A pince falai árulkodnak arról, hogy sok évig folyt a borászkodás a nemes penész még ma is látható. A három hajós boltíves pince 120 m2 alapterületű, mészkőből és téglából lett falazva. Impozáns belsőtere alkalmas vendégek fogadására, pálinkakóstoláshoz, rendezvényekhez. Jelentős felújítást kell elvégezni a falakon. El kell távolítani a szakszerűtlenül elhelyezett cement vakolatot. Ezzel visszaadjuk a fal lélegzetét, egészséges légtér alakul ki, a befalazott szellőzőket is ki kell bontani. A Termelőszövetkezet megalakulásakor birtokba vették az épületet. A melléküzemágak kialakítása során „Cukorka” üzem néven elhíresült üzem működött az 1989-es rendszerváltásig. KOVIN ÉDESIPARI KFT. üzemben gyártották a bon-bon meggyes csokoládét, szaloncukrot és a mentolos cukorkát, a „Mentikét”. A privatizáció után magánvállalkozásban folyt a termelés, mintegy 50 fő dolgozott a telephelyen. A KOVIN ÉDESIPARI KFT.-t tulajdonosai 2014-ben értékesítették helyi vállalkozás a Larssen-Szádfal Építő Kft. részére. Az új tulajdonosnak is fejtörést okozott az újrahasznosítás. Ötletek sorjáztak, legyen használt gumiabroncs feldolgozó, legyen raklapkészítő üzem stb. Több variáció után az új tulajdonosok a pálinkaház létrehozása mellett döntöttek. Indokaik között szerepelt , hogy a Csepel-szigeten nem működik pálinkafőzde, sok szőlőt és egyéb gyümölcsöt termelnek kis-, és nagy gazdaságok. A magyar pálinka kultúra felemelkedőben van, fontossá vált a minőségi pálinka előállítása és fogyasztása. Reményeink szerint vége van a kerítésszaggató pálinkák fogyasztásának. Dolgozzuk fel a helyben termett kajszibarckot, szilvákat, szőlőket!

Elkezdődött a pálinkaház és kiszolgáló építmények felújítása a mai elvárásnak megfelelő színvonalon. A pálinkakészítés (desztilláció) korszerű berendezéseket kívánnak meg a kiváló minőség eléréséhez. A pálinkadesztilláló berendezést az Alcohol System Kft. készítette el. E téren jelentős tapasztalattal rendelkeznek, több mint 125 db berendezést gyártottak és ezek mind jól működnek az ország egész területén. Továbbá több évtizedes szesziparban eltöltött gyakorlatot és tudást halmoztak fel, melyet a berendezések kialakításánál alkalmaztak.

2300 Ráckeve, Újhegy utca 17.

  +36-30-940-7495, +36-30-934-9541, +36-30-419-0268

  kevevarapalinkahaz@gmail.com

  link

      link