HERNYÁK KFT – HERNYÁK BIRTOK

HERNYÁK KFT – HERNYÁK BIRTOK


Családunk 1993 óta él és dolgozik az etyeki borvidéken. Az első években a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományokat szerettük volna csak meghonosítani a faluban, pár év múlva azonban már azon kaptuk magunkat, hogy a helyi sváb közösség szüretein segédkezve szedjük a szőlőt. Nem volt nehéz tehát szerelembe esni és kipróbálni magunkat a bor világában is. Sok támogatást, segítséget kaptunk a helyi borászoktól, sőt az ország más borvidékein is rengeteg barátra leltünk a kollégákban.

Nagy szerencsére idővel az egész család megtalálta a helyét ebben a világban és immáron két generáció dolgozik együtt, egymás mellett, egymást segítve. A birtokunk az elmúlt mintegy 25 évben sokat fejlődött. A kezdeti tésztaszűrős, kézműves megoldásokat mára már jóval tudatosabb pincetechnológia váltotta fel. A modern eszközök és korszerű eljárások használata ellenére azonban mindvégig célunk volt, hogy a birtok stílusa megmaradjon családiasnak, természetesnek, otthonosnak.

Közös álmunk egy olyan önfenntartó gazdaság létrehozása volt, ahol wifi és a katicabogarak, a pneumatikus prés és a kézi csömöszölés, a klímás traktor és a kézi kapa is megfér egymás mellett sőt valahol segítik is egymást. Életünk a vendégeink számára egy nyitott könyv, melynek sorai jelenleg is íródnak. Számtalan borvidéki terveink közül évente megvalósul egy-egy, mert hiszünk a fokozatos, organikus fejlődésben és türelemmel tekintünk a jövőbe.

Sok tervezés és tapasztalatszerzés után a 2015-ös évtől a birtok organikus gazdálkodásra váltott, aminek köszönhetően még egészségesebb szőlők és borok kerülhetnek az asztalra. Számunkra a bio növényvédelem csak egy pillére ennek a megkezdett munkának. A komposztálás, a megújuló energiák folyamatos bevonása, a tudatos és fenntartható energiagazdálkodás, a környezetünk zöldítése és vegyszermentesítése az egész életünk és gondolkodásunk kiemelt elemévé vált.

Hála a kivételes klimatikus viszonyoknak és az értékes meszes talajnak, a szőlőtermesztés szempontjából kimeríthetetlen lehetőségeket hordoz magában e táj. Célunk, hogy az évek alatt megszerzett 7 hektáros terület minden titkát megismerjük és a rajta termesztett szőlőt a legkiválóbb kondícióban szüretelhessük évről évre.

Nagy fejezetet szánunk Etyek életében a Pezsgőnek. Hisszük, hogy a következő évek szakmai építkezései megadják majd Etyek számára azt a stílust, amivel országosan majd később nemzetközileg is kitűnhet. Ezért helyi borászokkal közösen most azon dolgozunk, hogy az első magyar pezsgő eredetvédelem Etyeken születhessen meg.

2091 Etyek, Öreghegy Présházak HRSZ: 2684,2687

  +36-30-274-8994

  info@hernyak.hu

  link

      link