ETYEKI KÚRIA BORGAZDASÁG KFT – ETYEKI KÚRIA
Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel ezelőtt a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon több lépcsőben végzett szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterület elérte a 27 hektárt, és további 5 hektár telepítése van folyamatban. Az Etyek - Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.
A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal.
Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együtt járt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. Az építészeti tervekkel a Bord Építész Stúdiót bízták meg. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.
A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.
A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 11 hektárral bővítette szőlőterületeit is az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. A legújabb területek betelepítése 2015 tavaszán történt, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.
A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal.
Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együtt járt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. Az építészeti tervekkel a Bord Építész Stúdiót bízták meg. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.
A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.
A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 11 hektárral bővítette szőlőterületeit is az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. A legújabb területek betelepítése 2015 tavaszán történt, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.
8087 Alcsútdoboz, Külterület HRSZ: 0121/8
+36-22-920-990, +36-30-828-1599
etyek@etyekikuria.com
link
link