V. Vecsési Pálinka Verseny 2023 – Vecsés

V. Vecsési Pálinka Verseny 2023 – Vecsés

 

   Nevezési határidő: 2023. augusztus 31.

   Bírálat: 2023. szeptember 2 – 3.

   Eredményhirdetés: 2023 szeptember 23 – 24.

  2220 Vecsés (Vecsési Káposzta Fesztivál)

      link

VERSENYSZABÁLYZAT

V. Vecsési Párlat verseny

Káposzta Fesztivál – 2023

A verseny kiírója, rendezője:

Kaska Home Bt. és a

Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitányság

Versenyigazgató:

Pásztor Sándor

A verseny tiszteletbeli elnöke:

Szlahó Csaba Vecsés Polgármestere

I. A verseny célja:

  • a kulturált párlat (pálinka) fogyasztás népszerűsítése,

  • a párlattal (pálinkával) kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,

  • a párlatok minőségének javítása, a párlat készítők munkájának elismerése a saját eredményeinek közlésén keresztül.

II. A verseny meghirdetésének köre:

  • Magánfőzők,

  • Bérfőzetők,

III. A verseny lebonyolítása:

Jelen szabályzatban foglaltak szerint történik.

IV. Versenykiírás:

A verseny kiírója köteles 2023. július 22-ig a Versenyfelhívást és a Versenyszabályzatot közzétenni az interneten.

V. A versenyben való részvétel feltételei:

  • Magánfőzők és Bérfőzetők:

A szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről, és földrajzi jelzéseinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 6. pontjában (törkölypárlat); 7. pontjában (gyümölcstörköly párlat); és 9. pontjában (gyümölcspárlat) foglaltaknak minősülő készítményekkel lehet a jelen versenyszabályzatban megadott kategóriákban. A fentieken kívüli termékek (pl: sörpárlat, gin, likőr, stb.) nem nevezhetők a versenyre!

A párlatok eredetét az alábbiak szerint törvényesen igazolni kell.

Magánfőzők:

  • A 2010. szeptember 27-e és 2014. december 31-e között előállított párlat esetében: Írásbeli nyilatkozat, hogy a párlat előállítása magánfőzés keretében az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-ának betartásával történt. (1. számú melléklet).

  • A 2015. január 1-je és 2015. december 31-e között előállított párlat esetében: Az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-a szerinti önkormányzati bejelentés, illetve az 1000 forint átalányadó megfizetését igazoló bizonylat.

  • A 2016. január 1-je és 2017. június 30-a között előállított párlat esetében: Az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-a szerint a vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata.

  • A 2017. július 1-jét követően előállított párlat esetében: A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 143. §-a szerint az állami adó- és vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata.

  • 2021. január 1-jét követően előállított párlat esetében: A Jöt. 143. §-a szerint az állami adó- és vámhatóság által kiadott magánfőzöttpárlat-származási igazolás másolata.

2010. szeptember 27-ét megelőzően előállított párlat ebben a kategóriában történő nevezése nem lehetséges!

Bérfőzetők:

  • A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 140. § (8) bekezdése szerint kiállított származási igazolás másolati példánya.

  • A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (régi Jöt.) 66. § (6) bekezdése szerint kiállított származási igazolás másolati példánya.

A fent említett okmányok másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.

Nevezés:

Nevezni a mellékletként csatolt nevezési lap felhasználásával személyesen, vagy postai úton 2022. július 22-tól 2022. augusztus 31-ig beérkezőleg lehet, a Süti, nem süti Vecsés Cukrászda telephelyén (2220 Vecsés, Fő út 163/A) nyitvatartási idejében. Minta leadással kapcsolatos kérdés, információ: Buza Sándort +36 70 457 2348-as telefonszámon elérhető.

Kedd 11.00-20.00

Szerda 11.00-20.00

Csütörtök 11.00-20.00

Péntek 11.00-20.00

Szombat 11.00-20.00

Vasárnap 11.00-20.00

A postai úton érkező tételeket a szervező postacímére kell eljuttatni:

Süti, nem süti Vecsés Cukrászda 2220 Fő út 163/A

Nevezési minta:

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,3 liter versenymintát kell átadniuk. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.

Nevezési lapot mintánként kell leadni. A leadott mintán, illetve a nevezési lapon, olvashatóan fel kell tüntetni a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben ágyas, vagy hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését.

Beküldési határidő: 2022. augusztus 31.

Nevezési díj:

A Magánfőzők és a Bérfőzetők kategóriában egyaránt: bruttó 1.500 forint mintánként.

Befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve előzetesen átutalással az OTP Bank Nyrt. -nél vezetett 11742551-20004116-00000000 számú bankszámlájára. Kérjük a közleményben feltüntetni: nevező neve + nevezési díj

Kérdéseikkel kapcsolatban keressék Szuromi Albint +36 30 973 3371, Mihalik Istvánt +36 30 977 2309, Buza Sándort +36 70 457 2348 telefonszámon vagy az interneten meghirdetett facebook oldalon.

VI. Versenykategóriák:

  1. Almatermésűek

  2. Bogyósok

  3. Csonthéjasok

  4. Szőlők

  5. Erdei és vadon termő gyümölcsök

  6. Vegyes párlatok

  7. Törkölyök, és egyéb szőlőeredetű termékek

Az adott kategóriák változtatásának jogát a Verseny Igazgató fenntartja.

VII. A minták átvétele, nyilvántartásba vétele:

A kiíró által megjelölt helyszínen a beérkezett minták nyilvántartásba vételre kerülnek. Minden minta véletlenszerűen generált azonosító kódszámmal kerül ellátásra. A palackokra ráragasztásra kerül ez a szám. A minták ellenőrzése, hogy a tételek megfelelnek-e a kiírás feltételeinek, stb., és szükség esetén a verseny kiírója felveszi a kapcsolatot a beküldővel az esetleges hibás, nem egyértelmű adatok helyesbítése, tisztázása érdekében. Összegyűjtésre kerülnek a bizonylatok és a nevezési díjak.

VIII. A szakértői zsűri bírálatának menete és módja:

A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, megfelelő egészségi állapotban és kondícióban vannak. A bíráló személyt orvosi vizsgálatra kötelezheti a verseny kiírója. A bírálók az érzékszervi zsűrizés napján egészségesen kötelesek megjelenni. A bíráló felső légúti hurut, allergiás rhinitis, egyéb akut és idült érzékszervi megbetegedése esetén, amely során romlik a szaglás, ízlelés, nem vehet részt a zsűrizésben.

Az érzékszervi zsűri tagjait a versenyigazgató javaslatára a verseny kiírója hívja meg.

A zsűribe való felkérés az elmúlt időszak bírálati teljesítménye alapján történik.

A zsűritagok közül legalább 1 főnek kell rendelkezni a 33/2010 (XI.25.) VM rendelet szerinti képzettséggel.

A pálinkák/párlatok bírálatának

    • helyszíne: a felújított „volt Czifra Csárda”, 2220 Vecsés, Fő u. 49.

    • időpontja: 2023. szeptember 02-03.

A Verseny érzékszervi bírálata nyilvános, azonban ez a nyilvánosság nem zavarhatja az érzékszervi bírálat menetét, annak hitelességét. A verseny zavartalanságának biztosítása érdekében azonban a versenyigazgató döntése alapján indokolt esetben a nyilvánosság kizárható.

A bírálat menete:

A bírálatban résztvevő zsűritagok a minták előkészítésében nem vehetnek részt, a mintákról csak a zsűrizés alatt rendelkezésükre bocsátott információkkal rendelkezhetnek (minta megnevezése, alkoholtartalma, kategóriája, érleltsége, versenysorszáma).

A minták a bírálóktól teljesen elkülönített helyiségben vannak sorrendbe téve, a titkosság betartása érdekében. Oda a bírálatban résztvevő személy a bírálat előtt és közben nem mehet be! Erről a szervező gondoskodik, és a versenyigazgató felügyeli.

A versenyigazgató köteles ellenőrizni a személyi feltételeket, valamint azt is, hogy az előkészítő helyiség, a bírálóhelyiség, továbbá a felhasználásra kerülő eszközök megfelelnek-e az előírt követelményeknek. Ha nem, akkor felfüggeszti a bírálatot.

A bírálandó tételeket a versenyigazgató által meghatározottak szerint és ütemezésére kapják meg a bírálók.

Minden mintát egyszerre 3 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Ha a 3-ból 2 fő véleménye megegyezik – azaz van bizottsági konszenzus– akkor a minta értékelése befejeződött.

Amennyiben nincs bizottsági konszenzus , úgy a mintát másik két fő bírálja egymástól függetlenül (visszakóstolás). Ha az 5 fő egymástól független bírálóból 3 fő véleménye megegyezik – azaz van bizottsági konszenzus–a minta értékelése befejeződött.

Ha nem jön létre az 5 fő bíráló között konszenzus, úgy a minta a csúcs zsűrihez kerül. A végső döntést a versenyigazgató által kijelölt bírálókból álló 2 fős csúcs zsűri hozza meg az előző bírálatoktól függetlenül.

A versenyzők az eredményhirdetés során kapják meg a minta minősítéséről készült összesített bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.

Bírálólap:

A bírálat a már hagyományos 20 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:

  • Illat tisztaság: 3 pont

  • Illat karakter: 5 pont

  • Íz tisztaság: 3 pont

  • Íz karakter: 5 pont

  • Harmónia: 4 pont

A pontozás során csak egész pontszám adható.

Éremhatárok:

  • Arany: 18 – 20 pont között

  • Ezüst: 16 – 17 pont

  • Bronz: 14 – 15 pont

Egyéb feltételek:

Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásban, előkészítésében, felszolgálásban közreműködik, nem lehet a szakmai-, illetve a csúcs zsűri tagja.

A bírálat ütemét és a zsűrik beosztását, a szüneteket a versenyigazgató határozza meg és követi figyelemmel.

A versenyigazgató a zsűrit szükség szerint átrendezheti, a verseny ütemén változtathat.

Szükség esetén az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató pihenteti, esetleg mentesíti a további bírálat alól.

A versenyigazgatónak nincs jogköre felülbírálnia a zsűrik vagy a csúcs zsűri pontozását.

Az aranyérmes mintákból a győztes – Champion – tételek kiválasztása az összes bíráló véleménye alapján névtelen, szavazással történik a verseny végén.

Szavazategyenlőség esetén új szavazást kell végezni. Ha ez után is megegyezik a szavazatok száma, akkor a versenyigazgató dönt kóstolás alapján.

A csúcs- és szakmai zsűri tagjait utazási költségtérítés illeti meg.

A verseny lezárásig minden adatgazda köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

Nyilatkozni a versenyről, az eredményekről csak a kiíró engedélyével lehet.

IX. A Versenyigazgató további feladatai:

  • A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.

  • A zsűri létszámának meghatározása.

  • A mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.

  • Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.

  • Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.

  • A verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető.

  • A végső eredmények hitelesítése.

  • A versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.

X. A versenyre benevezett párlatok minősítése:

Minősítések, érmek, oklevelek:

Bronz

Ezüst

Arany

Champion, azaz kategória győztes: az adott kategóriában az aranyérmes termékek közül a zsűri névtelenül és egyenkénti szavazással, egyszerű szavazati többséggel választja.

Azokból a kategóriákból lesz választva, amelyeket a kiírt fő kategóriákon belül a nevezett mintaszámok alapján a versenyigazgató javaslatára a szervező meghatároz.

A kiíró valamennyi benevezett mintánál, nevezőnél ellenőrizheti a tétel nagyságot, a minőség azonosságát és származását. Amennyiben eltérést talál a nevezésben megadott adatokhoz képest, jogában áll a díjat nyilvánosan visszavonni és a visszavonás okát is nyilvánosságra hozhatja.

XI. A Verseny eredményhirdetése

A Vecsésen, a 2023 szeptember 23-24-én megrendezésre kerülő XXI. Vecsési Káposzta fesztivállal egy időben.

XII. A versenyre benevezett minták sorsa:

Az érzékszervi bírálatot követően megmaradt minták az eredményhirdetést követő 5 napon belül, 2 fő tanú jelenlétében a környezetvédelmi szabályok betartásával, külön jegyzőkönyv felvétele mellett megsemmisítésre kerülnek.