XV. Gombai Pálinka és Párlatverseny 2023 – Gomba
Nevezési határidő: 2023. február 26.
Bírálat: 2023. március 2.
Eredményhirdetés: 2023. március 4., 20:00
2217 Gomba, Kossuth tér 21. (Rendezvényház)

Gomba Község Önkormányzata és a Gombai Dalárda Egyesület immár tizennegyedik alkalommal rendez pálinkaversenyt térségünk (bérfőzetők és magánfőzők) pálinkái között. Rendezvényünk célja továbbra is felhívni a figyelmet a pálinkára, mint hungarikumra, valamint a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése és a minőségi pálinka előállításának ösztönzése.
Kétnapos rendezvényünk keretében március 2-án (csütörtökön) történik a szakmai bírálat, a közönségbírálat és társadalmi zsűrizés pedig március 4-én (szombaton) kerül lebonyolításra. A bírálatok kóstolással történnek, talpas, tulipán alakú poharakban, 20 pontos rendszerben.
Az eredményhirdetésre és díjkiosztásra terveink szerint 2023. március 4-én (szombaton) 20 órakor kerül sor. Itt átadásra kerülnek a közönségdíjak, szakmai díjak és oklevelek, a társadalmi zsűri különdíja, illetve a bírálati eredménylapok (pontszámokkal és szöveges értékeléssel). A nevezők és zsűritagok számára közös vacsorát szolgálunk fel, melynek során tovább lehet kóstolni, kínálni a megmaradt pálinkákat.
A pálinkaversenyre 1 liter bérfőzetett vagy saját főzésű pálinkaminta leadásával lehet nevezni, évjárat megkötés nélkül. Nevezési díj 1.000 Ft/minta. Egy versenyző legfeljebb 5 mintával indulhat! A mintákat lehetőség szerint 2 db jelöletlen (vagy könnyen eltávolítható jelölésű pl. fonallal üveg nyakára akasztott feliratú), színtelen 0,5 literes hosszúnyakú svéd bordói üvegpalackban, kalapos szilikon dugóval lezárva kell leadni, legkésőbb 2023. február 26. vasárnap-ig. Kérjük, hogy e határidő előtt, már korábban adják le a mintákat, illetve telefonáljanak, hogy ütemezhető legyen a minták átvétele! A palackok a megmaradt pálinkával együtt visszaadásra kerülnek a verseny után. (Üres palack szükség esetén a szervezőktől is kölcsönözhető, illetve vásárolható.)
Reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét sokan vesznek részt a közönségzsűri bírálatban. Ez 2023. március 4-én (szombaton) 13 órakor kezdődik a gombai Rendezvényházban (Gomba, Kossuth tér 21.) A szakmai zsűri által előminősített minták kerülnek közönségbírálatra, a közönségzsűri tagjai 3-3 mintát javasolhatnak díjazásra, ezek alapján kerül kiválasztásra a három közönségdíjas pálinka. A közönségbírálat során kb. 90-100 db mintát kóstolhatnak meg a szakmai zsűri által meghatározott sorrendben, de egyéni igényre – technikai lehetőségeink függvényében – igyekszünk a többi nevezett mintából is kóstolót tölteni. A nevezőknek tehát tudomásul kell venniük, hogy nem biztos, hogy mintájukat a szakmai zsűrin kívül a közönségzsűri is kóstolni fogja. A közönségbírálatra és a díjkiosztásra a mindenkori járványügyi előírások figyelembe vételével történik a beléptetés.
A közönségzsűriben a versenyre nevezők és meghívottjaik vehetnek részt. Részvételi díj nevezőknek 1.000 Ft/fő, nevezők meghívottjainak 2.000 Ft/fő. Kérjük, már előre – a nevezési lap kitöltése és a minták leadása előtt – találják ki kit hívnak meg! (A legtöbben barátjukkal együtt kóstolnának, de nem tudja, hogy ráér-e stb. Ezt beszéljék meg a nevezés előtt!)
Díjazás:
- Champion díj (Fődíj); Kategóriagyőztesek díjai; Legjobb magánfőző díja; Legjobb bérfőzető díja; Gombai Herbordus különdíj (a legjobb gombai gyümölcsből készült pálinka)
- Aranyérem, Ezüstérem és Bronzérem minősítő oklevelek
- Közönségdíj I. helyezett, Közönségdíj II. helyezett, Közönségdíj III. helyezett.
- Társadalmi zsűri különdíja (környékbeli települések elöljárói, illetve külön meghívottak által odaítélt külön díj)
A részletes versenyfelhívást és a nevezési lapot a jelentkezésükkor kapják meg a versenyzők. Jelentkezni Szegedi Csabánál (+3620/852-3202) és a Gombai Civilházban (+36303378310) lehet, illetve a palinkaverseny@gomba.hu e-mail címen. Minták leadása a Gombai Civilházban (2217 Gomba, Kossuth tér 4.) Hétfő, Szerda, Csütörtök 10-16 óra között lehetséges, illetve Szegedi Csabánál is előzetes bejelentkezés után.
A versenyen való részvétel feltétele a nevezett minta származásának igazolása, bérfőzetőként Pálinkaszármazási bizonylattal, magánfőzőként önkormányzati adóhatósági igazolással vagy párlat adójeggyel.