Erdélyi pálinka és párlatverseny 2022 – Sepsiszentgyörgy (Románia)

Erdélyi pálinka és párlatverseny 2022 – Sepsiszentgyörgy (Románia)

 

   Nevezési határidő: 2022. október 31., 16:00

   Bírálat: 2022. november 5 – 6.

   Eredményhirdetés: 2022. november 25.

   Sepsiszentgyörgy

   link

Versenyszabályzat

A verseny kiíró, rendező:

  • ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ AGROSIC KÖZÖSSÉGEK KÖZTI TÁRSULÁS

A verseny célja:

  • a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,

  • a romániai, erdélyi és partiumi pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,

  • a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingjének népszerűsítése,

  • a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,

  • a kereskedelmi főzdék, illetve a magánfőző lakosok munkájának elismerése,

  • a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése.

A verseny meghirdetésének köre:

– Románia, erdélyi megyék.

Nevezési határidő:

– 2022. október 31, 16.00 óra.

Nevezési minta:

– magánfőzetőknek fajtánként minimum 1 x 0,5 liter.

– kereskedelmi főzdéknek fajtánként minimum 2 x 0,35 liter.

– a mintákat kizárólag üveg palackba vesszük át.

Nevezhető mintaszám:

– A nevezési mintaszám tetszőleges.

Nevezési díj:

– A nevezési díj 30 lej/ minta.

– Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható a RO67 UGBI 0000 5220 0183 8RON, ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ AGROSIC KÖZÖSSÉGEK KÖZTI TÁRSULÁS

Nevezési minták átvétele:

– Személyesen leadva a begyűjtési pontokon, illetve eljuttatható postán a következő címre: Tourinfo iroda, Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 1 szám, Kovászna megye, postai kód 520003, Románia.

Nevezési feltételek:

– Elektronikus regisztráció, a nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése elektronikusan, beküldése/feltöltése és határidőig a nevezési díj befizetése.

Zsűrizés, értékelés:

– 2022. november 5-6 között, Sepsiszentgyörgy, B the hotel szálló.

Eredményhirdetés időpontja és helye:

-2022. november 25., Sepsiszentgyörgy.

A verseny szervezői és a nevezők közötti kommunikáció:

A kommunikáció kizárólag elektronikusan e-maillel, illetve a szervezők által kibocsátott hírlevéllel történik. A nevezők ‒ a személyes adataik mellett ‒ kötelezően meg kell, hogy adjanak egy működő e-mail címet, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy a megadott e-mail címre a szervezők automatikusan elküldjék a verseny hírlevelét, információit.

A verseny hivatalos honlapja:

www.transylvanianspirit.ro

A verseny nevezési felülete:

www.transylvanianspirit.ro

A versennyel kapcsolatos e-mail címek:

adi.agrosic@gmail.com

A versennyel kapcsolatos telefonszámok:

-0733009028 – Igyártó Réka

A verseny színvonalát és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:

  1. A verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.

– A verseny kiírója 2022. október 10-én közzéteszi a versenyfelhívást és versenyszabályzatot a nevezésre és annak feltételeire vonatkozóan a www.transylvanianspirit.ro honlapon, illetve a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével.

A zsűri tagjai:

– Nemzetközileg elismert pálinkabírálók közül Romániából és Magyarországból, a zsűri elnökének javaslatára, a versenyigazgató felkérésére.

– A zsűrizésben csak azon személyek vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, akik kellő szakmai ismeretekkel rendelkeznek, korábban már részt vettek a szervezett felkészítő tréningek valamelyikén, azok követelményét eredményesen teljesítették.

A Verseny Szervező Bizottság (VSZB)

Versenyigazgató: János András Előd

Versenyigazgató feladatai:

  • A verseny szakmai irányítása.

  • Kibocsátja a versenyfelhívást.

  • Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.

  • Előkészíti a zsűri, valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.

  • A végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben champion és kategória győztes hirdethető.

  • A zsűri tagjaival való kapcsolattartás.

  • Beszerzi az okleveleket, érmeket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről, az érmek véséséről.

  • Gondoskodik a különdíjat adományozó szponzorok, támogatók beszervezéséről, megnyeréséről.

  • Egyszemélyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az eredményhirdetés után.

  • Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.

  • Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű kihordását.

  • A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.

  • Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.

  • A versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig. Az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

A bíráló/értékelő zsűri elnöke: Takács László

A zsűri elnök feladata:

  • A zsűri tagjainak összetételének meghatározása, javaslat az összetételre a versenyigazgató feklé, a bíráló-értékelő napokon a tagok csoportokba osztása.

  • Javaslattétel az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintákra, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen értékelnek ki.

  • A minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.

  • Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.

  • Ügyeli a bírálat helyes lefolyását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.

  • Általános szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.

  • A felkészítő tréningeket levezeti. Akadályoztatása esetén a versenyigazgató más személyt kérhet fel helyettesítésére.

  • A verseny tisztaságának, az értékelő-bírálat szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.

Az előkészítő bizottság elnöke: Kovács Elek

  • Az előkészítő bizottság feladata a minták rendszerezése és előkészítése a bírálathoz.

A tagok feladatai:

  • A versenyigazgató munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.

  • A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.

  • A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.

  • Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval, illetve ugyanazon, de az egyedi azonosítást lehetővé tevő verseny címkével ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat, nevezéseket és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.

  • Gondoskodnak arról, hogy a minták teljesen titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be, nem férhet hozzá.

  • A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

A zsűri feladata:

– A beküldött pálinkákat, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.

– A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.

– Kiválasztja a champion és kategória győztes pálinkáit/párlatait, a meghirdetett nagydíjak nyerteseit.

– Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.

– A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória és fajtasorrendben.

– A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános, az azonban nem enged meg semmiféle kommunikációt a minták bírálatakor a zsűri tagjaival.

– A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan egyedi számítógépes szoftver segítségével történik.

Odaítélhető nagydíjak, címek:

– Transilvania Spirit 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje” cím, egyben az egész verseny győztese.

– Transilvania Spirit 2022 legjobb pálinkája”

– Transilvania Spirit 2022 legjobb magánfőzője”

– különdíjak

A verseny meghirdetett fő és kiemelt alkategóriái:

1. Almatermésűek – Nagydíjas a legjobb Alma és Vilmoskörte

1.1 Alma

1.2 Birs

1.3 Vilmoskörte

1.4 Egyéb almatermésűek

2. Csonthéjasok – Nagydíjas Legjobb Szilva és Kajszibarack.

2.1 Szilva

2.2 Kajszibarack

2.3 Meggy

2.4 Cseresznye

2.5 Egyéb csonthéjasok

3 Bogyósok, gyűjtött erdei vagy vadon termők – Nagydíjas a legjobb bogyós

4. Szőlő és szőlő eredetű termékek – Nagydíjas a legjobb szőlő

4.1 Szőlő – illatos / muskotályos

4.2 Egyéb szőlő eredetű termékek ( törköly , seprű )

5. Vegyes pálinkák/párlatok- Nagydíjas a legjobb vegyes párlat

6. Érlelt ( hordóban érlelt ) pálinkák / párlatok Nagydíjas a legjobb érlelt párlat

7. Egzotikus és egyéb gyümölcspárlatok

8. „Likőr kategória” – Nagydíjas a legjobb likőr

9. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek

10. Ágyas pálinkák párlatok

 

A champion-díjak:

Strong (magas alkoholtartamú, 48% V/V alkohol felett) pálinkáknál/párlatnál külön champion díj kerül kiadásra, ha az alábbi feltételek a strong tételeknél is fennállnak.

A champion díj alketegóriánként csak akkor ítélhető oda, ha az adott fajta mintából legalább 8 nevezett minta került értékelésre, és volt aranyérmes pálinka/párlat az értékelt tételek között. Ha a nevezett és arany érmet kapott desztillátum a saját alkategóriájában az alacsonyabb nevezett mintaszám okán nem kaphatja meg a champion díjat, akkor automatikusan az „egyéb almatermésű, csonthéjas … stb.” kategóriában indul a champion díjért.

A champion díj választás során az öt legnagyobb pontszámú tétel kerül a zsűri elé. Pontegyenlőség esetén a magasabb ízlelés (zamat) alkategóriára adott pontszám az irányadó. Ha a pontegyenlőség ezt követően is fennáll, akkor az illatolás (szaglás) részegységre adott pontszám következik. Ha ezek egyenlősége miatt sincs döntés, akkor valamennyi, azonos pontot elért tétel megméretteti magát a champion választás során. A legjobb öt tételről a zsűri jelenlévő minden egyes tagja a bíráló-szoftver segítségével adja le szavazatát. Szavazategyenlőség esetén a zsűri elnök által leadott szavazat dönt a díj elnyeréséről.

Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek:

A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől névre szóló oklevelet és érmeket kapnak.

A minősítések a következők:

Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes): 95‒100 pont

Kiváló (arany): 89‒94 pont

Kiemelkedő (ezüst): 79‒88 pont

Átlagos, jó (bronz): 69‒78 pont

Kisebb hibákkal tarkított: 58‒68 pont

Hibás (hibáktól fedett): 57 pont alatt

Esetleges egyéb különdíjak:

Az odaítélt nagydíjak, címek mellé ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok kapcsolódnak.

A „verseny győztese”, a legjobb kereskedelmi főzde pontszámítása, magánfőző pontszámítása:

– A nevezett tételekből tíz legmagasabb pontszámot elért minta eredményét veszi figyelembe a pontszámítás a következők szerint:

• Minden kiemelkedő (ezüst), 79‒88 pontot elért pálinkáért, párlatért: 3 pont

• Minden kiváló (arany), 89‒94 pontot elért pálinkáért, párlatért: 5 pont

• Minden Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes), 95‒100 pontot elért pálinkáért, párlatért: 7 pont

• Minden Champion díjat elért pálinkáért, párlatért: 9 pont

• Minden kiemelt Champion díjat elért pálinkáért, párlatért: 11 pont

• A verseny legjobb pálinkájáért/párlatáért 13 pont

– A meghirdetett 9 versenykategóriában alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1‒1 (egy-egy) termék eredménye számít bele a fődíjakért folytatott versenybe.

A legjobb magánfőző pontszámítás:

– Ezen meghirdetett nagydíjak kiadásához a „verseny győztese”, a legjobb kereskedelmi főzde pontszámítást kell alkalmazni.

 

Bírálólap:

– Az értékelő lapok a Quintessence pálinkabíráló/értékelő szoftver programjának segítségével kerülnek kitöltésre. A bizottság, szükség esetén újabb bizottságok, illetve a csúcszsűri összesített lapot tölt ki, illetve szöveges értékelést ad mintánként, konszenzusos vélemény alapján.

– Minden egyes mintát minimum 5‒6 bíráló (bizottsági tag, bizottsági döntnök, 3‒4 gyorsbíráló), szükség esetén csúcszsűri tagok kóstolnak meg.

– Az értékelés a pálinka és párlatversenyeken eddig nem alkalmazott, egyedi struktúrájú, 100 pontos rendszer alapján történik, ahol a főkategóriák alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka/párlat adott „rész-funkcionális” értékét. Ezek a következők:

I. Illatolás (szaglás)

technológiai tisztaság

intenzitás

gyümölcskarakter

tartósság (szárazpróba)

II. Ízlelés (zamat)

technológiai tisztaság

intenzitás, tartósság

gyümölcskarakter

szájérzet

A lehetséges minősítések:

Champion esélyes (nagyaranyérem esélyes): 95‒100 pont

Kiváló (arany): 89‒94 pont

Kiemelkedő (ezüst): 79‒88 pont

Átlagos, jó (bronz): 69‒78 pont

Kisebb hibák (kisebb hibáktól fedett): 58‒68 pont

Hibás (több és nagyobb hibáktól fedett): 57 pont alatt

Egyéb feltételek:

– A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé. A minták alkoholtartalma kategóriánként kerül ‒ mint információ ‒, a bírálatok során a zsűritagok felé. A strong (48 % felett) mintákat lehetőség szerint külön körben bírálja a zsűri.

– Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.

– Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.

– A versenyszabályzat megsértése esetén, az érintett bizottság zsűri tagját a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.

– Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell/lehet fogyasztani a bírálóknak. Ezek lehetnek: ivóvíz, ásványvíz, kifli, sajt vagy alma. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a versenyigazgatónak az elsődleges feladata.

– A bírálat során az értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni tilos.

– Az adatfeldolgozás során kizárólag a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

– A versenyben résztvevők bírálati eredményeiket 2022. november 27-éig elektronikusan kapják meg. A versenyeredményekről csak az eredményhirdetést követően kérhető információ, felvilágosítás, addig a verseny szervezőjének arról nem áll módjában tájékoztatást adni!

– A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy mind a nevezett, mind a díjazott termékek köréből sorsolással kiválasztott minták eredetének, illetve a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő analitikus laboratóriumi vizsgálatot (metanol, cukortartalom stb. megállapítása) elvégeztesse. Pozitív eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett visszavonásra kerül.

A verseny nyilvánossága:

– A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi, hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.

A versenyszabályzat annak meghirdetése utáni módosítása:

Sepsiszentgyörgy, 2022. október 10.

A versenykiíró, rendező nevében:

Igyártó Réka

igazgató

AGROSIC Közösségek Közti Társulás