VII. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2022 – Szeged
Nevezési határidő: 2022. november 10., 16:00
Bírálat: 2022. november 11.
Eredményhirdetés: 2022. november 12., 17:00
6700 Szeged, Zágon u. 66. (Borostyán Birtok)
VERSENYKIÍRÁS
Szervező: Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány és a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület
Cím: Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.
Mobil: +36302067084
E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com
A verseny/bírálat időpontja: 2022. November 11.
Eredményhirdetés: 2022. November 12. szombat 17 óra
Helyszín: Borostyán Birtok Szeged Zágon u. 66.
A verseny célja:
Első sorban a pálinkát magánfőzőként előállítók szakmai fejlődésének támogatása, szakmai bemutatók szervezése a cefrézési agyagok, valamint házi pálinkafőzők, és egyéb eszközök bemutatásával. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kulturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése.
A verseny meghirdetésének köre:
A Szegedi Nemzetközi Párlat és pálinka versenyre Magyarország egész területéről, és a környező országokból is lehet nevezni.
A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető a www.nautilus-kft.hu/palinkaverseny honlapról.
A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület tagjai:
Németh József 06-302067084; Nagy Attila 06-704424528; Muth József 06-703387165
E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com
Csak a törvényi előírásoknak megfelelő pálinkákat és párlatokat nevezzenek!
Magánfőzők nem nevezhetnek zöldség, déli gyümölcs, sör, likőr és egyéb nem gyümölcsből készült párlatokkal.
A törvényi előírásoknak nem megfelelő párlatokat megsemmisítjük!
A nevezési laphoz csatolni kell a pálinka vagy párlat származását igazoló iratot!
A versenyre fajtánként 0,5 liter felcímkézett üveggel lehet nevezni.
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány, 6757 Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.
Lehetőség van, még a minták leadására:
- Gyermely Nagy Attila 06-704424528
- Báta Muth József 06-703387165
- Bácskossuthfalva Fábrik Attila +38163683761
- Bajmok Zoran Varadjanin 069764836
- Orosháza Benkő Lajos 303384667
- Zentai Gazdakör +38124817008;
Nevezési díj: 2.500.- Ft/minta
Minden 10 nevezett minta után, a versenyzőnek jár ingyen, egy részvételi jegy, amely tartalmazza: a vacsorát, a kávét, ásványvizet, fesztivál logós poharat, 8 ital kóstolását.
A minták beérkezési határideje: 2022. November 10. 16.00 óra!
A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
- Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
- Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
- Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja!
- Arany minősítés: 18-20 pont,
- Ezüst minősítés: 16-17 pont,
- Bronz minősítés: 14-15 pont.
A SZNPPV champion díjait minden egyes gyümölcs kategóriában aranyérmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.
A Bíráló Bizottság elnöke: Béli Géza pálinkamester, a PálinkaKollégium alapítója.
Az esemény érdekessége, hogy azon minden nevező ingyen vehet részt!
Ezért nagyon fontos, hogy a nevezés során a részvételi és vacsora szándékot előre jelezzék!
A svéd asztalos vacsora jegy: 10.000 Ft.
A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!