V. Magnus Spirituum Pálinka- és Párlatverseny 2022 – Mohács
Nevezési határidő: 2022. március 27., 16:00
Bírálat: 2022. április 8 – 9.
Eredményhirdetés: 2022. május 14.
7700 Mohács, Szent János u. 9. (Mohácsi Selyemgyár)

A verseny célja a pálinka kultúra népszerűsítése, a pálinka fogyasztási kultúra színvonalának emelése, valamint mind Mohács városban, mind pedig annak régiójában a pálinka, mint Hungarikum, népszerűsítése.
A versenyben részt vevő pálinkák és párlatok megmérettetése, az elért eredményeken túl, a minőség javítása, a fogyasztási kultúra magasabb igénybeni fejlesztése. Képzések , bemutatók megtartása, melyek célja a célközönség, mint pálinkafogyasztók és előállítók tudásának színvonalbeli emelése.
A VERSENY KIÍRÓJA, SZERVEZŐJE
Mohácsi Polgárok Olvasóköre
A verseny meghirdetésének köre
Magyarországi és határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.
HATÁRIDŐK ÉS DÁTUMOK
- Nevezési határidő: 2022. március 27.
- Bírálat (tervezett) ideje: 2022. április 8-9.
- Eredményhirdetés és gálavacsora: 2022. május 14.
- Magnus Spirituum napok: 2022. május 13-15.
- www.magnusspirituum.hu
- instagram.com/magnusspirituum
DÍJAK
- MS legjobb párlata 2022 díj
- MS legeredményesebb magánfőzője / bérfőzetője
- Mohács város párlata 2022 díj
- MS legvadabb párlata 2022 díj
- Championdíjak
- Bronz-, ezüst-, aranyérmek
- Különdíjak
A MEGMÉRETTETÉS CÉLJA
- A pálinkák és párlatok minőségének javítása, a nevezett tételek bírálók leíró / támogató jellegű értékelésével, véleményezésével.
- A versenybe nevezett párlatok megmérettetése.
- A pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása.
- A minőségi párlatok és a kulturált italfogyasztás népszerűsítése.
- A hazai italfogyasztási szokások és kultúra szinvonalának emelése.
- A kereskedelmi forgalomban kapható, minőségi pálinkák és párlatok megismertetése a fogyasztókkal.
- A pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése Mohács városában és a régióban.
- A minőségi pálinkák és párlatokak előállítóinak (magánfőzők, bérfőzetők, kereskedelmi főzdék) munkájának elismerése.
- Vezetett kóstolók révén pálinkafogyasztók és -előállítók tudásának és hozzáértésének fejlesztése.
A 2022. ÉVI VERSENY MEGHIRDETÉSÉNEK KÖRE
A MINTÁKRÓL
A minta hozzáadott cukrot illetve aromákat nem tartalmazhat!
A mintákat kizárólag tiszta, teljesen függő címkével ellátott palackban kell leadni. A nevezett tételekre egyéb címke, díszítés, jelölés, minta, stb. nem ragasztható!
A leadott mintákra azonosítószám kerül, amit a verseny szervezői regisztrálnak a minta átvételekor. A minták a bírálatig felcímkézve, bontatlanuk kerülnek tárolásra.
NEVEZÉSI HATÁRIDŐ
NEVEZÉSI DÍJ
A mintacsomagban mellékelni kell az utalási azonosítót is. A befizetett nevezési díjakról a szervező számlát / nyugtát állít ki, mely a rendezvény helyszínén is átvehető.
A nevezési díj a mintacsomagba is elhelyezhető egy borítékban.
A nevezési díj személyes befizetésére nincs lehetőség.
A nevezési díj nem jogosít a további rendezvényken – pl. gálavacsora – való részvételre!
MAGÁNFŐZŐK, BÉRFŐZETŐK NEVEZÉSE
A versenybe nevező magánfőző vagy bérfőzető egyúttal köteles arról nyilatkozni, hogy az általa nevezett tételek származásáért ő felel a vonatkozó törvényi előírások értelmében.
KERESKEDELMI FŐZDÉK NEVEZÉSE
NEVEZÉS MAGYARORSZÁG HATÁRAIN KÍVÜL ESŐ TERÜLETEKRŐL
MINTALEADÁS SZEMÉLYES
Mohács Szőlőhegy, Csencsevár u. 326. (kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban)
Budapest | Pálinka.online (1165 Budapest, Újszász utca 43. / kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban)
Budapest | Partyőrség pálinkashop (1062 Budapesz, Aradi utca 16. / kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban)
MINTALEADÁS POSTAI ÚTON
TÖRVÉNYI MEGFELELŐSÉG
NYILATKOZAT
NEVEZÉS TÖRLÉSE
A versenyszervezők a nevezési díjat nem térítik vissza!
Kategóriák
Figyelem! Nevezni csak az alábbi kategóriákban lehetséges! Nevezéseket nem fogadunk el zöldségpárlatokkal, gabona párlatokkal, sörpárlatokkal, déligyümölcs párlatokkal, likőrökkel, életstílus párlatokkal (gin, grappa, calvados, whiskey. rum, brandy egyéb geistek). Amennyiben a jelentkező ilyen tételekkel nevez, azt nem áll módunkban befogadni, így a beküldött tételek megsemmisítésre kerülnek.
Almatermésűek
- alma
- birs, birsalma, birskörte
- körte
- naspolya
- vilmoskörte
- egyéb almatermésűek.
Csonthéjasok
- cseresznye
- meggy
- szilvák
- kajszibarack
- őszibarack
- egyéb csonthéjasok
Bogyósok
- áfonya
- csipkebogyó
- bodza
- faeper
- málna
- ribiszke
- szamóca, földieper
- szeder
- köszméte
- egyéb bogyósok.
- fehér és piros szőlők /illatos és muskotályos /
- szőlőtörköly /illatos és muskotályos/
- egyéb szőlő félék
- berkenyék
- boróka
- erdei szamóca
- galagonya
- görögdinnye
- japánbirs
- homoktövis
- kökény
- sajmeggy
- som
- vadalma
- vadbodza
- vadkörte
- vadmálna
- vadszilva
Vegyes pálinkák és párlatok
- vegyes gyümölcsből készült pálinkák és párlatok.
Egzotikus gyümölcsök
- kivi
- citrom
- füge
Ágyas párlatok
Nagydíjak és különdíjak
Champion (Kategóriagyőztes) pálinka / párlat
- Amennyiben egy fajta tételből több aranyérmes van, akkor a (csúcs)zsűri tagjai visszakóstolással választják ki a kategória győztespárlatokat.
- Ha egy kategóriában nem születik legalább 3 aranyérmes tétel, akkor az adott kategóriát össze kell vonni egy másik, hasonló fajtajellegű kategóriával.
- A versenyben egy adott nevező akár több kategóriagyőzelmet is elérhet.
- A kategóriagyőztes (champion) kiválasztásánál az ezüst- és a bronzérmes tételeket nem lehet figyelembe venni.
További odaítélhető díjak
- Mohács Város pálinkája/párlata 2022.
- Magnus Spirituum pálinka- és párlaverseny legjobb pálinkája/párlata 2022.
- A Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny legeredményesebb magánfőzője / bérfőzetője 2022.
A verseny legeredményesebb magánfőzője díj pontszámítás alapján történik. A pontszámításba minden elért eredmény beleszámít, melyek összege határozza meg mely versenyző lett a legeredményesebb magánfőző, bérfőzető az adott évben. A versenyzők a bronzérmes tételek után 5, az ezüstérmes tételek után tételenként 10, az aranyérmes tétel után tételenként 15, a champion érmes tétel tételek után pedig tételnként 25 pontot kapnak.
A Pálinkaangyal különdíja
A verseny szervezői és támogatói számára kiemelten fontosak azon párlatok is, melyeket a fogyasztóknak csak egy szűkebb rétege ismer, fogyaszt. Tekintettel arra, hogy a különböző gyűjtött erdei illetve vadonterő gyümölcsökből is igen kiváló párlatok készülnek, elismerni és jutalmazni kívánjuk az V. Magnus Spirituum Pálinka és Párlatverseny “legvadabb párlatát”.
További különdíjak
Ajándékok, szponzori felajánlások, ajándékcsomagok.