Pannon Pálinka és Párlatverseny 2019 – Csopak
Nevezési határidő: 2019. június 25.,17:00
Bírálat: 2019. június 28.
Eredményhirdetés: 2019. július 4., 18:00
8229 Csopak, Örkény István sétány 1. (Strand parkoló)
http://pannonpalinkaverseny.hu/

VERSENYSZABÁLYZAT
Rendező: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (továbbiakban PPE)
Cím: 8200 Veszprém, Ady Endre u. 71/B
Fax: +3688 421174
Mobil: +3630 9581717 és +3630 9471811
E-mail: csallo@csallo.hu
A verseny időpontja: 2019. június 28.
Helyszín: 8229 Csopak, Sport u. 9. Üdülőfalu
Eredményhirdetés: 2019. július 4. 18:00 óra.
Helyszín: Csopak, Strand előtti parkoló nagyszínpad; Pannon Pálinka Napok nyitónapja
A verseny kiírója és rendezője: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
A Pannon Pálinka és Párlatverseny fővédnöke:
- Dégi Zoltán igazgató NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága
A Pannon Pálinka- és Párlatverseny védnökei:
- Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke
- Ambrus Tibor Csopak község polgármestere
A Pannon Pálinka és Párlatverseny elnöke:
- Csalló Jenő a Pannon Pálinkafőzők Egyesület elnöke
Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke:
- Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanács elnökhelyettese
A verseny célja
A verseny célja, hogy Magyarország, ezen belül a Balatonfelvidék pálinkái és párlatai megmérettetése által népszerűsítse a kúlturált pálinka fogyasztást, segítse a minőség javulását. Megismertesse és bemutassa a pálinkát, mint hungaricumot a hazai és a külföldi turistáknak. Az ország borászai is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák szőlő- és törkölypálinkáikat valamint borpárlataikat.
A verseny meghirdetésének köre
A PPPV-re Magyarország egész területéről lehet nevezni.
A versenyre nevezhetnek:
- A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde,
- (Jöt. szerinti) bérfőzető,
- 3. kereskedő.
Versenykategóriák:
- Almatermésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
- Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
- Erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái, párlatai
- Szőlő pálinkák, párlatok
- Törkölypálinkák– és párlatok
- Borpárlat és seprőpárlat
- Ágyas pálinkák
A nevezés és a nevezés feltételei
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letöltheto a http://pannonpalinkaverseny.hu honlapról.
A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: Csalló Jenő +3630 9471811, Csalló Gergő +3630 9581717 E-mail: csallo@csallo.hu
A nevezési laphoz csatolni kell:
- pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt, vagy szállító levelet
- bérfőzött párlatok esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
- c. kereskedő által nevezett pálinka esetén a szállítólevelet.
A versenyre fajtánként minimum 2 x 0,35 liter mennyiséggel lehet nevezni.
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Csalló Pálinka Manufaktúra, 8220 Balatonalmádi, Vödörvölgyi út
.Az átvételért felelős kapcsolattartó személy: Csalló Jenő (+3630 9471 811) és Csalló Gergő (+3630 958 1717).
Egy-egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal nevezhet.
Nevezési díj: 2.000.- Ft/minta.
A minták beküldési határideje: 2019. június 25. 17.00 óra.
A versenyminták bírálata
A bírálat megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező, egyéni bírálói rendszerben történik. A versenyigazgató a verseny előtt készségfelmérést végez, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezőbizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, majd elvégzi a nevezett minták kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.
A versenyigazgató:
- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
- meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
- ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
- ellenőrzi a minták anonimitását,
- folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálók által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újrabírálást, szükség esetén csúcszsűrít állít fel. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató felügyeli.
A bírálók feladata:
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.
A minták pontozása:
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
- Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
- Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
- Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja.
A bírálat a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános.
Díjazás
- Arany minősítés: 18-20 pont,
- Ezüst minősítés: 16-17 pont,
- Bronz minősítés: 14-15 pont.
- A Pannon Superior díjat a verseny során legtöbb pontot szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.
- A PPPV champion díjat az egyes kategóriákban aranyérmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.
- A PPPV legeredményesebb kereskedelmi főzdéje címet átlagpontszáma alapján az a kereskedelmi főzde nyerheti el, amely legalább három kategóriában minimum öt mintával nevezett.
- A PPPV legjobb bérfőzető díjat a pontszámok alapján a versenyigazgató javaslatára a szakmai zsűri ítéli oda.
- A PPPV legjobb bérfőzdéje címet az összesített pontszámok átlaga alapján a szakmai zsűri ítéli oda.
- A PPPV NAV különdíját az a szőlő alapó párlat, illetve pálinka kapja, amelyet a NAV Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság bírálói kiválasztottak.
A PPPV díjait és jelzőivel ellátott címeit csak abból a tételből származó termékeken tüntethetők fel, amelyekből a versenyminta kikerült.
A versenyszervező bizottság jogosult minden pálinka és párlat esetében analitikai vizsgálatra, amely az előírt metilalkohol- réz- és hidrogén-cianid tartalom vizsgálata mellett a pálinka alkoholtartalmának eredetére is kiterjedhet. A vizsgálatot a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete által felkért laboratórium végezheti el. Ha a tétel nem felel meg az előírásoknak, akkor a mintát a zsűri a versenyből kizárja.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Csopaki Pannon Pálinka Napok keretében, 2019 július 4-én, 18.00 órakor a strand parkolóban felállított színpadon kerül sor.