2019. évi VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny és
VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye – Salgótarján
Nevezési határidő: 2019. július 26.,16:00
Bírálat: 2019. augusztus 6. – 2019. augusztus 7.
Eredményhirdetés: 2019. augusztus 31., 17:00
3100 Salgótarján, Fő tér
https://www.facebook.com/events/2020772424884737/

VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny
VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye
2019. augusztus 6-7. – Etes
VERSENYSZABÁLYZAT
Rendező:
Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület.
Támogató és társrendező:
Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata
Cím: 3136 Etes, Rákóczi út 90.
Tel/Fax: +36-32-410-530 – Mobil: +36-30-388-4954, +36-30-210-9225
Web: www.nogradipalinka.hu – E-mail: info@nogradipalinka.hu
A verseny időpontja: 2019. augusztus 6-7.
Helyszín: Palóc Vendégház – 3136 Etes Öregetesi út 37.
Eredményhirdetés: 2019. augusztus 31.
Helyszín: Palóc Pálinka és Bányász Hagyományok Ünnepe – Salgótarján, Fő tér
A verseny kiírója és rendezője: Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület
A versenyek fővédnöke:
- Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny védnöke:
- Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere
A VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyének védnöke:
- dr. Gaál Zoltán Nemzeti Adó- És Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- És Vámigazgatósága igazgatója.
A verseny elnöke:
- Becskereki Tamás, a Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület elnöke
Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke:
- Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja
A verseny célja
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversennyel a rendezők fórumot kívánnak biztosítani a palóc vidék pálinkáinak, párlatainak megmérettetésére azzal a céllal, hogy elősegítsék a minőségi javulást, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését és a jó minőségű pálinka minél szélesebb körben való elismertetését.
A mi kedves megyénket és régiónkat eddig az országban nem ismerték el, sem készítik el a hozzáértő kezek és műhelyek közreműködésével pálinkájukat, lekvárjaikat és más gyümölcsalapú termékeiket.
A VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyével szeretnénk otthont adni azoknak a pálinkakészítőknek és pálinkáiknak, amelyeknél az alapanyagot az ősi természetből nyerik, amivel szolgálják a fenntartható
gazdálkodást, az értékeit óvó európai környezetet.
Ezzel a versennyel hagyományt teremtettünk arra, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék az erdő és mező gyümölcseit, melyek méltóképpen foglalják el helyüket a minőségi pálinkák széles palettáján, valamint megismerhessék a palóc tájat és termékeit.
A verseny meghirdetésének köre
Az VII. Regionális Palóc Pálinka, és Párlatversenyt alapvetően a palóc térségre, régióra (Nógrád-, Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint Szlovákia Besztercebányai közigazgatási kerülete) hirdetjük meg, azonban a verseny nyílt bárhonnan
elfogadunk nevezést.
A VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Versenye kiterjed az ország egész területére.
Ezzel is az összevetést, a megmérettetést segítsük elő és szolgáljuk a verseny céljának teljesülését.
A versenyre nevezhetnek:
- A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi főzde,
- (Jöt. szerinti) bérfőzető,
- (Jöt. szerinti) magánfőző, vagy
- kereskedő.
Kereskedő csak saját márkás terméket nevezhet be, amelynek benevezéséhez a pálinka előállítójának hozzájárulása szükséges.
Versenykategóriák – VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny:
- Ágyas pálinkák
- Almatermésű gyümölcsök pálinkái – alma, körte, birs,
- Bogyós termésű gyümölcsök pálinkái,
- Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái,
- Szőlő pálinkák,
- Törkölypálinkák,
- Egyéb pálinkafajták,
- Párlatok (pl.: borpárlat, vagy nem Magyarországon termett gyümölcsök párlatai, zöldségpárlatok).
Versenykategóriák – VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye:
- Erdei és vadon termő gyümölcsök pálinkái.
A verseny szakmai színvonalát és tisztaságát az alábbi bizottságok szervezik és biztosítják:
A versenyszervező bizottság az alábbi bizottságok elnökeiből tevődik össze.
- Verseny rendezési és szervezési bizottság
- Verseny etikai bizottság
- Versenyhelyszín biztosító és üzemeltető bizottság
- Verseny-előkészítő, versenylogisztikai és verseny-lebonyolításban közreműködő bizottság
- Versenyellátást szervező bizottság
- Eredményhirdetés előkészítéséért és lebonyolításáért felelős bizottság
A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet. A nevezési lap letölthető a www.nogradipalinka.hu honlapról. A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartó:
Becskereki Tamás: +36-30-210-9225, Schmidt Eszter: +36-30-388-4954, E-mail: info@nogradipalinka.hu
A nevezési laphoz csatolni kell:
- pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt,
- bérfőzött pálinkák esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
- magánfőzés keretében előállított pálinka esetén, a Jöt. 67/A § (3) bekezdés szerinti származási igazolványt,
- kereskedelmi pálinka esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányon túl csatolni kell az előállító hozzájárulását is.
A szabadforgalomba bocsátott pálinkák esetén a minimális tételnagyság 50 hektoliterfok.
A versenyre nevezni pálinka, párlat fajtánként 2 x 0,5 liter versenymennyiséggel lehet. A minimálisan elfogadott versenymennyiség 2 x 0,35 liter.
A mintákat az alábbi címre kell eljuttatni:
Palóc Vendégház – 3136 Etes Öregetesi út 37.
H-Cs: 8-16, P: 8-14 között
Palóc Pálinka Szaküzlet 3100 Salgótarján, Tanács út 2.
K-P: 9-17, Szo: 9-13 óra között
személyesen vagy postai úton. Az átvételért felelős kapcsolattartó személy: Géczy Gyula
tel: +36-30/466-9238, Palóc Pálinka Szaküzlet: Becskereki Tamásné +36-32-410-530, 06/30/334-9637
Egy-egy versenyző a nevezési lap mellékletét szolgáló eredetigazolás mellett, tetszőleges számú pálinkával, párlattal versenyezhet.
Nevezési díj bérfőzetők és magánfőzők esetén: 1.500,- Ft/minta
Nevezési díj szeszfőzdék és kereskedők esetén: 3.000,- Ft/minta
Beküldési határidő: 2019. július 26. 16:00 óra
A versenyminták bírálata:
A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik, a bírálat megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező egyéni bírálói rendszerben kerül lebonyolításra. A versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, verseny előtt köteles bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan,
korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A versenyigazgató, a szervezési bizottság és a verseny előkészítő, versenylogisztikai és verseny lebonyolításban közreműködő bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja, a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve – amennyiben szükséges – saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.
A versenyigazgató:
- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
- meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
- ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
- ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
- folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálók által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az etikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.
A bíráló bizottságok feladata:
Az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredeti anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá, a bírálatban résztvevők és közreműködők teljes titoktartási kötelezettséget vállalnak.
A minták pontozása:
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
- Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
- Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Íz karakter; (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
- Harmónia tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
A minősítés közben a hibátlan minták esetében, a szakmai követelményeknek megfelelően, pozitív bírálatot kell alkalmazni az íz, illat és harmónia jellemzőknél, melyeknek pontokban is meg kell nyilvánulniuk. Az egyes jellemzőkre csak egész pont
adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen!
A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános – a nyilvánosság azonban nem zavarhatja a verseny menetét –, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.
Díjazás:
A rendezőbizottság a verseny kitüntető oklevéllel elismert pálinkák kategóriájában az alábbi érmeket ítéli oda:
- Aranyérem: 18-20 pont,
- Ezüstérem: 16-17 pont,
- Bronzérem: 14-15 pont.
A Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversenyen továbbá “Minősített” oklevelet kap az a pálinka ill. párlat, amely technológiailag tiszta, nem kifogásolható, de az alapanyagra jellemző és attól elvárható illat- és ízkaraktert csak kismértékben adja vissza.
Pontozási szempontok:
- illat tisztaság és íz tisztaság el kell érje a 3-3, összesen 6 pontot
- az összpontszám 12-13 pont
Az egyes kategóriákban, amelyekben legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett, az aranyérmet szerzett versenypálinkák közül, a bírálók a minták visszakóstolását követően a legjobbat champion címmel jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcs kategóriánként marad még annyi tétel, amelyekben összesen legalább három nevező legalább tíz mintája nevezett, akkor az aranyérmet nyertek közül a legjobbnak az összes bíráló a visszakóstolást követően szavazással champion díjat ítélhet oda.
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt mintával nevezett és legalább három kategóriában aranyérmet nyert, a beküldött minták pontozási eredményeinek átlaga alapján elnyerheti a VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny, illetve a VI. Erdei és
Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye legeredményesebb kereskedelmi főzdéje díjat.
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny, illetve a VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos versenye legjobb bérfőzető magánszemélye díja elnyeréséhez az alábbi pontszámítás szerinti legtöbb pontot elért versenyző jogosult:
- minden benevezett és az értékeléskor minimum 12 pontot kapott de nem érmes pálinkáért 1 pont.
- minden bronzérmes pálinkáért 3 pont
- minden ezüstérmes pálinkáért 5 pont
- minden aranyérmes pálinkáért 8 pont
- minden champion díjért 10 pont
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny, illetve a VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye legjobb bérfőzdéje címet az előző pontszámok – versenyzőként, főzdénként – összesítésével legtöbbet szerzett pontok alapján lehet elnyerni.
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny legjobb pálinkája és legjobb Palóc pálinkája cím odaítélése az alábbiak szerint történik:
- A fenti díjakat a champion címmel vagy aranyéremmel jutalmazott pálinkák közül a szakmai zsűri ítéli oda.
A VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye legjobb pálinkája cím odaítélése az alábbiak szerint történik:
- A fenti díjakat a champion címmel vagy aranyéremmel jutalmazott pálinkák közül a szakmai zsűri ítéli oda.
A versenyen odaítélhető különdíjak:
- Legjobb ágyaspálinka
- Legjobb almapálinka
- Legjobb bogyóspálinka
- Legjobb csonthéjaspálinka
- Legjobb szőlőpálinka
- Legjobb törkölypálinka
- Legjobb egyéb pálinkák
- Legjobb vegyes pálinka
- Legjobb magyar párlat
- Legjobb szlovák párlat
- Legjobb bérfőzető
- Legjobb bérfőzde
- Legjobb kereskedelmi főzde
- Legjobb kereskedői pálinka
- Legjobb Palóc pálinka
- Legjobb Palóc párlat
- Legjobb Szlovák Palóc párlat
- Az ország legjobb erdei és vadon termő gyümölcsből készült pálinkája
A bérfőzött, valamint saját márkás pálinka díjazásakor a 33/2010 (XI.25.) 16 par. mv. rendeletnek megfelelően az eredményhirdetés során, meg kell nevezni a lepárlást végző szeszfőzdét is.
A termékek és előállítók vonatkozásában az VII. Regionális Palóc pálinka díjai és jelzőivel ellátott címeket és díjakat, a VI. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsből Készült Országos Pálinkaverseny díjai és jelzőivel ellátott címeket és díjakat csak az e versenyen
megjelenített termékeken lehet feltüntetni, a díjak csak abból a tételből származható terméken tüntethetők fel, amelyből a minta származik.
Az VII. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny legjobb pálinkája és legjobb palóc pálinkája versenyen és a VI. Erdei és vadon termő gyümölcsből készült országos pálinkaversenyen bronzérmet, illetve annál magasabb eredményt elérő pálinkák esetén a
résztvevők elnyerték és használhatják az előzőek szerinti termékeken a palóc pálinka védjegyet.
A versenyszervező bizottság jogosult a legjobb és a champion pálinkák esetében analitikai vizsgálatra, amely az előírt metilalkohol- és hidrogén-cianid tartalom vizsgálata mellett a pálinka cukor tartalmára is kiterjed. A vizsgálatot a Gyümölcsház laboratóriuma végezheti el. Ha a tétel nem felel meg az előírásoknak akkor a mintát a zsűri a versenyből kizárja.
A verseny teljes folyamatát közjegyző felügyeli, és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Palóc Pálinka és Bányász
Hagyományok Ünnep keretében Salgótarján, Fő tér 2019. augusztus 31. 17 órakor kerül sor.