X. Csákberényi Pálinkaverseny 2019 – Csákberény
Nevezési határidő: 2019. március 26., 15.30
Bírálat: 2019. március 29.
Eredményhirdetés: 2019. május 1., 17:30
8073 Csákberény, Merán park 7. (Művelődési ház)
https://csakbereny.hu/hu/hir/19/02/x-csakberenyi-palinkaverseny
Versenykiírás
A verseny célja:
– a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
– a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
– a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
– a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
– a minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának elismerése.
A verseny meghirdetésének köre:
Elsősorban Fejér megye, de az ország bármely területéről, sőt határon túlról is nevezhetnek.
Nevezési határidő: 2019. március 26. kedd, 15.30.
Nevezési minta: fajtánként 0,5 liter.
Nevezési díj: nevezett pálinkánként, párlatonként 2 000 Ft. Az összeg befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.
Nevezési minták átvétele:
Csákberény Község Önkormányzata, 8073 Csákberény, Hősök tere 41., illetve eljuttatható postán is az önkormányzat fenti címére.
Nevezési feltételek:
– A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt. szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével. Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.
– Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell.
– Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmány igazolja.
– Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) bekezdésében meghatározott származási igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.
– Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. – A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló
– a versenyre nevezni kizárólag a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet szerint lehet.
Zsűrizés: 2019. március 29. péntek.
Eredményhirdetés időpontja és helye: 2019. május 1. szerda, 17:30–tól a CSÁKBERÉNYI művelődési házban.
A verseny színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:
– versenyszervező bizottság
– zsűri
– A verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
– A verseny kiírója 2018 februárjában a versenyfelhívást és versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan a http://www.csakbereny.hu honlapon, a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, illetve a Fejér Megyei Hírlapban.
A zsűri tagjai:
A bírálatra országosan elismert szakembereket kértünk fel.
A zsűri elnöke Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
Pucsok Sándor tiszadadai pálinkafőzde, 2014-es, 2016 – os, 2017-es és a 2019-es ongai (Quintessence) pálinkaverseny legjobb versenymintájának tulajdonosa, továbbá több champion díj tulajdonosa, Nyilasi Béla, aki évek óta a pálinkaversenyek „legsikeresebb bérfőzdéje” címet elnyerő pálinkafőzde főzőmestere és Takács László a Quintessence pálinkaverseny rendezője.
Versenyigazgató: Pataki Attila
Tagok: Pintér Balázs, Németh Lajos, Végh Csaba, ifj Sáfrán András
A verseny előkészítése:
– Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
– Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesem titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be.
– A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
A zsűri feladatai:
– A beküldött pálinkának, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
– A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
– A zsűri határozza meg, és választja ki az „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY”
- legjobb gyümölcspálinkája,
- legjobb törkölypálinkája,
- legjobb csákberényi pálinkája,
- legjobb párlata, likőrje címeket.
- javaslatot tesz a különdíjakra, oklevelekre.
- az érzékszervi bírálat lefolytatását a versenyigazgató irányítja.
Az érzékszervi bírálat lebonyolítása:
– A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
– Az érzékszervi bírálat időpontja: 2019. március 29.
Odaítélhető díjak:
- „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb gyümölcspálinkája” cím
- „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb törkölypálinkája” cím
- „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb csákberényi pálinkája” cím
- „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb párlata, likőrje” cím
- „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb közönségdíjas pálinkája” cím.
A közönségdíjas pálinka cím az aranyérmes pálinkák közül kerül kiválasztásra 2019. május 1 – én, kerül kiválasztásra, erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűritagjai által.
– Arany, ezüst és bronz oklevelek, érmek.
– Esetleges egyéb különdíjak.
Bírálati kategóriák:
I. Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak – fajta megjelöléssel:
1. Almatermésűek:
- alma
- körte
- vilmoskörte
- birs, birskörte
2. Bogyósok:
- szamóca, földieper
- faeper (morus)
- málna
- szeder
- ribiszke
- köszméte, egres, (büszke)
3. Csonthéjasok
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- őszibarack
- szilva
4. Szőlő – és szőlő eredetű termékek:
- szőlő pálinka
- szőlő törkölypálinka
- seprőpárlat
- borpárlat
5. Egyéb gyümölcsök:
- naspolya
6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:
A) Erdei gyümölcsök:
- kökény
- som
- berkenyék
- galagonya
- csipkebogyó
- bodza
- áfonya
- homoktövis
B) Vadon termők:
- vadmálna
- erdei szamóca
- vadszeder
- vadalma
- vadkörte
- vadcseresznye
- vadmeggy
- vadőszibarack
- gyalogbodza (borzak)
- boróka
- egyebek
7. Vegyes pálinkák
8. Egyéb párlatok, likőrök
- narancs
- banán
- kivi
- füge
- mandarin
- sütőtök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- egyéb
