X. Csákberényi Pálinkaverseny 2019 – Csákberény

X. Csákberényi Pálinkaverseny 2019 – Csákberény

 

   Nevezési határidő: 2019. március 26., 15.30

   Bírálat: 2019. március 29.

   Eredményhirdetés: 2019. május 1., 17:30

  8073 Csákberény, Merán park 7. (Művelődési ház)

   https://csakbereny.hu/hu/hir/19/02/x-csakberenyi-palinkaverseny

 

Versenykiírás

A verseny célja:
– a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
– a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
– a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
– a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
– a minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:
Elsősorban Fejér megye, de az ország bármely területéről, sőt határon túlról is nevezhetnek.
Nevezési határidő: 2019. március 26. kedd, 15.30.
Nevezési minta: fajtánként 0,5 liter.
Nevezési díj: nevezett pálinkánként, párlatonként 2 000 Ft. Az összeg befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.

Nevezési minták átvétele:
Csákberény Község Önkormányzata, 8073 Csákberény, Hősök tere 41., illetve eljuttatható postán is az önkormányzat fenti címére.

Nevezési feltételek:
– A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt. szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével. Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.
– Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell.
– Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmány igazolja.
– Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) bekezdésében meghatározott származási igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.
– Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. – A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló
– a versenyre nevezni kizárólag a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet szerint lehet.

Zsűrizés: 2019. március 29. péntek.

Eredményhirdetés időpontja és helye: 2019. május 1. szerda, 17:30–tól a CSÁKBERÉNYI művelődési házban.

A verseny színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:
– versenyszervező bizottság
– zsűri

– A verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
– A verseny kiírója 2018 februárjában a versenyfelhívást és versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan a http://www.csakbereny.hu honlapon, a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, illetve a Fejér Megyei Hírlapban.

A zsűri tagjai:
A bírálatra országosan elismert szakembereket kértünk fel.
A zsűri elnöke Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
Pucsok Sándor tiszadadai pálinkafőzde, 2014-es, 2016 – os, 2017-es és a 2019-es ongai (Quintessence) pálinkaverseny legjobb versenymintájának tulajdonosa, továbbá több champion díj tulajdonosa, Nyilasi Béla, aki évek óta a pálinkaversenyek „legsikeresebb bérfőzdéje” címet elnyerő pálinkafőzde főzőmestere és Takács László a Quintessence pálinkaverseny rendezője.

Versenyigazgató: Pataki Attila
Tagok: Pintér Balázs, Németh Lajos, Végh Csaba, ifj Sáfrán András

A verseny előkészítése:
– Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
– Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesem titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be.
– A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

A zsűri feladatai:
– A beküldött pálinkának, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
– A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
– A zsűri határozza meg, és választja ki az „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY

  • legjobb gyümölcspálinkája,
  • legjobb törkölypálinkája,
  • legjobb csákberényi pálinkája,
  • legjobb párlata, likőrje címeket.
  • javaslatot tesz a különdíjakra, oklevelekre. 
  • az érzékszervi bírálat lefolytatását a versenyigazgató irányítja.

Az érzékszervi bírálat lebonyolítása:
– A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
Az érzékszervi bírálat időpontja: 2019. március 29.

Odaítélhető díjak:

  • „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb gyümölcspálinkája” cím
  • „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb törkölypálinkája” cím
  • „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb csákberényi pálinkája” cím
  • „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb párlata, likőrje” cím
  • „X. CSÁKBERÉNYI PÁLINKAVERSENY – 2019 legjobb közönségdíjas pálinkája” cím.

A közönségdíjas pálinka cím az aranyérmes pálinkák közül kerül kiválasztásra 2019. május 1 – én, kerül kiválasztásra, erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűritagjai által.
– Arany, ezüst és bronz oklevelek, érmek.
– Esetleges egyéb különdíjak.

Bírálati kategóriák:
I. Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak – fajta megjelöléssel:

1. Almatermésűek:

  • alma
  • körte
  • vilmoskörte
  • birs, birskörte

2. Bogyósok:

  • szamóca, földieper
  • faeper (morus)
  • málna
  • szeder
  • ribiszke
  • köszméte, egres, (büszke)

3. Csonthéjasok

  • cseresznye
  • meggy
  • kajszibarack
  • őszibarack
  • szilva

4. Szőlő – és szőlő eredetű termékek:

  • szőlő pálinka
  • szőlő törkölypálinka
  • seprőpárlat
  • borpárlat

5. Egyéb gyümölcsök:

  • naspolya

6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:
A) Erdei gyümölcsök:

  • kökény
  • som
  • berkenyék
  • galagonya
  • csipkebogyó
  • bodza
  • áfonya
  • homoktövis

B) Vadon termők:

  • vadmálna
  • erdei szamóca
  • vadszeder
  • vadalma
  • vadkörte
  • vadcseresznye
  • vadmeggy
  • vadőszibarack
  • gyalogbodza (borzak)
  • boróka
  • egyebek

7. Vegyes pálinkák

8. Egyéb párlatok, likőrök

  • narancs
  • banán
  • kivi
  • füge
  • mandarin
  • sütőtök
  • sárgadinnye
  • sárgarépa
  • egyéb