Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2019 – Budapest

Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2019 – Budapest

 

   Nevezési határidő: 2019. április 23., 15:30

   Eredményhirdetés: 2019. június 19., 13:30

   1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. (Parlament felsőházi terme)

   http://nemzetipalinkakivalosag.hu/nemzeti-palinkakivalosag-program-2019/

      https://www.facebook.com/Nemzeti-P%C3%A1linkakiv%C3%A1l%C3%B3s%C3%A1g-Program-1286671868011076/

 

2019. évi
Nemzeti Pálinkakiválóság Program
F E L H Í V Á S

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program (NPP) célja:

  • a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal;
  • egy olyan válogatás összeállítása, mely méltón mutatja be az előállítók széles körét és alkalmas a sokszínű hazai kínálatot is reprezentálni;
  • a szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák piacra jutásának támogatása, hazai és nemzetközi rendezvényeken történő bemutatása.

A Program kiírója: Agrárminisztérium
A Program Fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter
Szakmai irányításért felelős: Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály
A Program Szakmai elnöke: Takács László

I.) A Nemzeti Pálinkakiválóság Program nevezési feltételei

1.) Nevező
Mintákat küldhetnek be a versenyre a 2016. évi LXVIII. a jövedéki adóról szóló törvény (továbbiakban: Jöt.) szerint pálinkát előállító adóraktári engedélyes, jövedéki engedélyes kereskedő, jövedéki kiskereskedő kategóriákba tartozó vállalkozások.

2.) Nevezett termék
Azon pálinkák és törkölypálinkák, melyek megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény előírásainak.

3.) Nevezési kategória
A szabályzatban megadott Fő- és Alkategóriák szerint.
A nevezésnél a Nevezett termék kategóriáját a Nevezőnél rendelkezésre álló mennyiség alapján is meg kell adni, valamint jelölni szükséges a Nevezett termék alábbi kategóriáját:

  • Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (eredetvédett pálinka) fajtája
  • Üzleti kategória: a nevezőnél rendelkezésére álló mennyiség meghaladja a 100 hektoliterfokot;
  • Egyedi termék: a nevezőnél rendelkezésére álló mennyiség meghaladja a 40, de nem éri el a 100 hektoliterfokot.

4.) Nevezhető mintaszám

  • minimum 3 – maximum 9 termék tetszőleges főkategóriákba;
  • alkategóriánként maximum 1-1 termék,
  • az alábbi alkategóriák közül legalább 3-ra kötelező terméket beküldeni: körte, Vilmoskörte, kajszibarack, szilva vagy illatos szőlő.

Ezek azok a gyümölcsök, melyeket a fogyasztók szélesebb köre ismer, a kereskedelmi értékesítési számok, a fogyasztói szokások és a versenyeken való magasabb nevezési számok felülreprezentálnak.

5.) Nevezési mennyiség

  • mintánként 2 palack (kiszerelési mennyiségtől függetlenül),
  • minimum 0,7 liter összmennyiség.

6.) Nevezés módja
A nevezés elfogadottnak tekintett, ha az alábbi feltételek teljesültek:

  • a kitöltött Nevezési lap és a Nevezési díj átutalásáról szóló banki átutalási bizonylat másolatának megküldése a palinkakivalosag@am.gov.hu e-mail címre, valamint
  • az előírt darabszámú palackban és vagy az előírt minimum mennyiségű és kategóriájú termék beküldése a Nevezés helyére.

7.) Nevezési lap
Letölthető a Program honapjáról, melyet az alábbi linken lehet elérni: http://nemzetipalinkakivalosag.hu/nemzeti-palinkakivalosag-program-2019/
(Nemzeti Pálinkakiválóság Program menüpontban, a „Program Felhívás 2019” almenüpontban).

8.) Nevezési díj: Nevezett termékenként bruttó 9.525,- Ft (7.500,- + ÁFA).

9.) Nevezési díj megfizetésének módja
Átutalással a NÉBIH 10032000-00289782-00000000 számú bankszámlájára.
A közlemény rovatában kérjük feltüntetni: „Pálinka nevezési díj”, valamint a Nevezett termékek számát.

10.) Nevezés helye
NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII)
Postacím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141‒145.
Személyesen az Ügyfélszolgálaton: 1118 Budapest, Higany utca 2. (Hétfőtől csütörtökig 8:00‒15:30, pénteken 8:00‒12:00 óráig.)
A leadásra kerülő mintákhoz az eredeti Nevezési lapot kérjük mellékelni, a termékek beazonosíthatósága érdekében.

11.) Nevezési határidő: 2019. április 23. (kedd, 15.30)

12.) Analitikai vizsgálat eredményének megküldése
A Nevezett termékek analitikai vizsgálatát a NÉBIH BAII végzi, melynek eredményét a Szakmai irányításért felelősnek átad, aki legkésőbb az eredményhirdetést követő 15 napon belül postai úton minden Nevezett termékre vonatkozóan megküldi a Nevező részére.

II.) A Nemzeti Pálinkakiválóság Program kiválasztás lebonyolítása

1.) A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2019. évi Pálinkakiválóságainak besorolási rendszere
A minősítés során a Pálinkaminősítők alapbírálatot végeznek, majd azt követően sorolják minősítési kategóriákba a pálinkákat. Minősítési kategóriák:

  • Pálinkakiválóság
  • TOP Pálinkakiválóság
  • Agrárminisztérium pálinkája 2019 (a TOP pálinkakiválóságok közül kerül kiválasztásra).

2.) A Program eredményhirdetésének helyszíne és időpontja
2019. június 19., szerda, 13.30 óra, a Parlament felsőházi terme

3.) A Program során Pálinkakiválóságnak vagy TOP pálinkakiválóságnak választott tételek kerülnek bemutatásra a Pálinkakiválóságok könyve 2019 kiadványban, illetve a Nemzeti Pálinkakiválóság Program hivatalos weboldalán.

4.) A Programba nevező termelők kapnak elsődlegesen lehetőséget arra, hogy:

  • a Minisztérium rendezvényein, valamint
  • az Agrármarketing Centrum által szervezett kiállításokon,
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országjáró oktatási eseményein, rendezvényein megjelenjenek.

5.) 2019-ben az OMÉK keretében kerül sor a Pálinkakiválóságok könyve 2019 bemutatására, ahol a Programban minősített pálinkák is megjelennek.

A jelen Felhívásban nem szabályozott kérdésekben a Nemzeti Pálinkakiválóság Program honlapján (http://nemzetipalinkakivalosag.hu/nemzeti-palinkakivalosagprogram-2019/) közzétett Szabályzatban foglaltak az irányadóak.