IV. Somogy Megyei Bor- és Pálinkaverseny 2019 – Kaposvár
Nevezési határidő: 2019. április 24.
Bírálat: 2019. április 27. 10:00
Eredményhirdetés: 2019. május 4. 17:00
7400 Kaposvár, Széchenyi tér 8. (Hotel Dorottya nagyterem)
http://www.somogyimustra.hu/index.php/103-iv-somogy-megyei-bor-es-palinkaverseny-2
A 2019-es esztendőben is – immáron negyedik alkalommal – megrendezésre kerül a Somogy Megyei Bor- és Pálinkaverseny.

Pálinka és Párlatverseny versenyfelhívás
A verseny célja a pálinkák és párlatok kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a minőségi pálinka és párlatkészítés elősegítése, a versenyminták megmérettetése, a készítők elismerése, a legjobb pálinkák/párlatok kiválasztása.
Fővédnök: Szita Károly Kaposvár MJV polgármestere /felkérés alatt/
Főszervező: Somogyi Bor- és Pálinkamustra Egyesület
Elnök: Kreka Ferenc /somogyimustra@gmail.com/
Szervező Bizottság tagjai: Kreka Ferenc 30/936-9129, Simonyi Gábor 20/433-8230, Szabó Attila 70/372-4994, Parádi Balázs 30/221-2199, Kreka Balázs 70/458-9647, Kreka Bálint 30/520-2669
Versenyigazgató: Dr. Gyenesei István pálinkamester szakmérnök, nemzetközi pálinkabíráló
Szakmai igazgató: Szöllősi Edit pálinkamester szakmérnök, pálinkaszakértő
Versenyigazgatósági tagok: Parádi Balázs okleveles pálinkabíráló, Simonyi Gábor okleveles pálinkabíráló, Szabó Attila okleveles pálinkabíráló
Nevezés:
Nevezett minták köre: kereskedelmi főzdék termékei, magánfőzők párlatai, bérfőzetők párlatai
Nevezési minta: egy üvegpalackban, minimum 0,35 liter párlat
Nevezési díj: 1.500 Ft/minta, ami a leadáskor készpénzben fizetendő, a minták leadásával egy időben, nevezési lap kitöltésével
Nevezési és bírálati kategóriák:
- Almatermésűek (alma, körte, birs)
- Csonthéjasok (cseresznye, meggy, kajszi, szilva, őszibarack)
- Bogyósok (szamóca, málna, szeder, ribiszke, faeper, köszméte, áfonya, stb.)
- Szőlő
- Törköly
- Erdei és vadon termő gyümölcsök
- Vegyes
- Ágyas
- Borpárlat, seprőpárlat
- Gyümölcspárlat alapú italok, likőrök /Kizárólag Kereskedelmi főzdék termékei/
- Egyéb párlat (nem őshonos gyümölcsök és zöldségek)
Nevezési határidő: 2019. április 8-24. között munkanapokon 8.00-tól – 17.00 óráig
Minták átvételi helye: Kaposvár, Kanizsai utca 56. / Gábor Ablak (Rákóczi iskolával szemben, tüskevári sorompó.) személyesen vagy postai úton
Kontakt: Boros Evelin, Tel.: 06 20 313 6323
Nevezési feltételek:
Nevezni a 110/2008/EK rendeletben gyümölcspárlatnak, a 2008. évi LXXIII. számú „pálinka” törvényben pálinkának vagy törkölypárlatnak minősülő termékkel, a 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról előírásainak megfelelő kategóriájú előállítóknak lehet, a versenyszabályzatban megadott kategóriákban. A gyümölcspárlatok és törkölypárlatok eredetét törvényesen igazolni kell.
– Kereskedelmi főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére kiállított egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO) és zárjeggyel igazolja.)
– Bérfőzetők: 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal, (Származási igazolvánnyal, amit a bérfőzdében kapott)
– Magánfőzők: 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról berendezés tulajdonjogának és a párlatadójegy megvásárlásának igazolásával.
– Külföldről: A 110/2008 EK rendeletben foglaltak szerint gyümölcs- törköly- seprő- bor- sörgabona párlat termékekkel lehet. A terméket származását és a jövedéki adó megfizetését (zárjegyyel, vagy egyéb a küldő országban érvényben lévő módon) igazolni kell.
A felsorolt okmányok másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének a nevezéssel egyidőben, vagy emailben elküldeni a somogyimustra@gmail.com címre.
Egyéb feltételek:
– A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével vehetnek részt a pálinka és párlatkészítők.
– A leadott nevezéssel a résztvevő pálinka/párlatkészítő elfogadja a versenyszabályzatot és magára kötelező érvényűnek tartja.
– A versenybírálatot követően ( az eredményhirdetés után) a maradék minták a nevezőknek visszaadásra kerülnek, azt a szervezők nem tárolják.
– A versenyen résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkájuk Champion minősítést kap (erről a főszervező külön értesítést küld a zsűri munkájának befejezését követően), akkor minden egyes Champion díjas pálinkából 0,5 litert térítésmentesen eljuttatnak az eredményhirdetés kezdetéig a Szervező Bizottság számára.
Eredményhirdetés időpontja : 2019. május 4. (szombat), 17.00 órai kezdettel
Helye: Kaposvár, Hotel Dorottya**** nagyterme
Cím: 7400 Kaposvár, Széchenyi tér 8.
Eredményhirdetésen részvételi feltételek:
Az eredményhirdetésen, ingyenesen vehetnek részt a versenyre nevezett minták készítői.
Az eredményhirdetés utáni vacsorán és bálon a részvételi díj 4900 Ft/fő.
A vacsorán való részvételi szándékot a mintaleadásnál előre szükséges jelezni, mivel a vacsorajegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre.
A versenybírálat időpontja: 2018. április 27. (szombat) 10.00 órai kezdettel.
Helyszíne: Kaposvár, Auto-Nexus Kft.
A Versenyigazgató feladata:
– A Versenykiírás és a Versenyszabályzat jóváhagyása
– A beérkezett mintaszám ismeretében a kategóriák végső meghatározása
– A nyilvántartásba vett, majd titkos azonosítóval ellátott minták a kiírásnak megfelelően kategóriákba sorolásának irányítása. A tételek titkosítása számítógépes rendszerre épülve bonyolódik kizárva a szubjektív elemeket.
– A zsűri létszám kialakítása a nevezett mintákkal összhangban, az érzékszervi minősítés nemzetközi sztenderdjeinek figyelembevételével.
– A mintacsoportok kiosztásának irányítása a bíráló zsűrinek.
– Támogatja és ellenőrzi zsűri szakmai munkáját (ha egy bíráló csoporton belül egy adott mintával kapcsolatban nincs konszenzus, akkor a minta további elbírálása a versenyigazgató által kijelölt bizottság feladata.)
– A végső eredmények hitelesítése.
A Szakmai igazgató feladata:
– A Versenykiírás és a Versenyszabályzat előkészítésében való részvétel
– A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
A Versenyigazgatósági tagok feladata:
– Gondoskodnak arról, hogy titkosított minták kezelése olyan helyen történjen, ahova illetéktelen személyek nem mehetnek be a zsűrizés végéig / eredményhirdetésig.
– Az eredményhirdetésig a verseny lebonyolításával összefüggésben feladattal megbízott személy a kizárólag a feladatának megfelelően használja a tudomására jutott adatokat, azokat kívülálló, harmadik személy részére kiadni tilos.
– Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
A zsűri tagjai: képzett, vizsgázott és gyakorlott pálinkabírálók.
A zsűri feladata, bírálat lebonyolítása:
– A bírálat 20 (egészpontos) rendszerben történik /3-5-3-5-4 -es megbontásban/
– A pálinkák és párlatok bírálatára együttesen kerül sor, az egyes kategóriákon a kóstolási sztenderdeknek megfelelően.
– A zsűri elvégzi a leadott minták érzékszervi minősítését (arany-ezüst bronz kategóriákban), és ezt írásban is rögzíti. Minősítésüket az egyes tételekhez megkapott bírálati lapon rögzítik, papír alapon.
– Kiválasztja az egyes kategóriák Champion pálinkáit/párlatait. (Champion Díj csak akkor ítélhető oda, ha az adott kategóriában legalább tíz minta került elbírálásra, és volt köztük aranyérmes pálinka/párlat.)
– Kiválasztja a verseny Nagydíjas tételeit. Javaslatot tesz a különdíjakra.
– Egy-egy minta minősítését kettő, vagy három bírálóból álló bizottság végzi, eredményt konszenzussal hozzák meg.
– Az egyes gyümölcsfajok/kategóriák valamennyi mintáját egy, azonos bizottság minősíti.
– Az alkoholtartalom szerint külön alkategóriák nincsenek, de kóstoláskor az alacsonyabb alkoholtartalomtól haladnak a magasabb felé.
– A hordóban érlelt párlatokat az adott kategórián belül, attól nem elkülönítetten bírálják el
– A Versenyigazgató a Versenyigazgatósági tagokkal együttesen a minősítést követően kiválasztja a legjobb kereskedelmi főzdét magánfőzőt és bérfőzetőt.
Pontszámítás: személyenként a legjobb öt pálinka/párlat eredménye kerül összesítésre.
Bronzérem 3 pont, Ezüstérem 5 pont, Aranyérem 8 pont, Champion 10 pont.(Champion tételek esetében csak a 10 pontot számítjuk be az összesítésbe)
Holtverseny esetén az adott párlatok értékelési pontszámai kerülnek összegzésre, és a magasabb összértékű nyer, amennyiben ez is azonos, úgy a 6., 7., stb. minta minősítési pontszáma dönt.
A verseny díjai:
- Arany, Ezüst, Bronz minősítő oklevél
- Champion oklevél, érem
- Nagydíjak:
- „Nagydíj 2019” – a Champion díjat nyert pálinkák/párlatok közül lesz kiválasztva
- „Somogy megye Nagydíja” 2019. – a Somogy megyéből származó Champion díjat nyert pálinkák/párlatok közül lesz kiválasztva kivéve a „Nagydíj 2019” pálinka/párlat
- „Kaposvár Város Nagydíja” 2019. – a Kaposvárról származó Champion díjat nyert pálinkák/párlatok közül lesz kiválasztva kivéve a „Nagydíj 2019” és a „Somogy megye Nagydíja 2019” pálinka/párlat-ok
- „A verseny legjobb kereskedelmi főzdéje”
- „A verseny legjobb magánfőzője”
- „A verseny legjobb bérfőzetője”
- Versenyigazgatói díj
- Támogatói különdíjak
a különdíjak odaítéléséről mindig az adott támogató vagy megbízottja dönt a zsűri javaslata figyelembevételével. - Szervezők és Zsűritagok legjobb Pálinkája / Párlata”
A versenyen a szervezők, a bírák és velük egy háztartásban élő hozzátartozóik legjobb mintáit a bírálóbizottság külön értékeli. Ezen párlatok minősítő oklevelet kaphatnak, de a Champion és egyéb díjakért nem indulhatnak. - Kereskedelmi főzdék és Somogy megyei gyümölcstermelők különdíja:
„Somogy megyei gyümölcsből készült legjobb pálinka” – Olyan kereskedelmi főzde által készített pálinkával lehet nevezni a díjra, melynek gyümölcs alapanyaga igazolhatóan Somogy megyében termett.
A különdíjat a gyümölcs termesztője is megkapja, ezért kérjük a nevezési lapon feltüntetni a gyümölcstermesztő nevét.