IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny 2020 – Kőszeg

IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny 2020 – Kőszeg

 

   Nevezési határidő: 2020. január 28., 16:00

   Eredményhirdetés: 2020. február 1.

   9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. (Jurisics vár)

   link

IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny
VERSENYKIÍRÁS A Jurisics vár Pálinkája címért
Versenyigazgató: Dömötör Zsolt/pálinka mester, 1CseppPálinka/

A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak.

A részvétel feltételei:

  • A nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése, leadása, a szükséges származási igazolások csatolása, beküldése és határidőig a nevezési díj befizetése.
  • A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap teljeskörű kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
  • Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. 
  • A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

Amennyiben a magán- és bérfőzetők olyan fő kategóriában (8. és 9.) és azok alkategóriáiban neveznek, melyben a törvény és a jelen versenyszabályzat alapján arra jogosultságuk nincs, az adott nevezett termék a bírálatot megelőzően megsemmisítésre kerül, melyről a nevező külön értesítést nem kap.

nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika +36 30 429 5564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.huoldalon elérhetők.

A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként egy palack versenytételt – 1 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére. Az alábbi kategóriákban lehet nevezni, mely alapján az értékelés is zajlik majd: magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzés, illetve vállalkozók-főzdék-cégek kategóriában.

A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2020. január 27-én és 28-án 10.00 és 16.00 óra között. Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható.

Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000. 

Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).

Nevezési díj: 1.000 Ft/minta

Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!

Az eredmények kihirdetésére valamint a díjak átadására a kőszegi IV. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2020. február 1-jén.

Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár

A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:

  • A Jurisics vár Pálinkája, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként 1 palack versenytételt – 1 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
  • Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!
  • Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
  • Díjazás: Arany minősítés: 18-20 pont, Ezüst minősítés: 16-17 pont, Bronz minősítés: 14-15 pont

A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:

  • a résztvevő neve és címe
  • magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzött, illetve vállalkozók-főzdék-cégek által értékesítésre készített
  • a minta pontos fajta megnevezése (kiírás szerint)
  • évjárat
  • alkoholtartalom
  • származási bizonyítvány száma
  • magánfőző esetén előállítási nyilatkozat

A Bíráló bizottság vezetője: Dömötör Zsolt
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.
A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.

Eredményhirdetés:

Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi IV. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2020. február 1-jén. Díjat, oklevelet csak az érmes díjazottak kapnak!

Meghirdetett verseny fő és alkategóriái:
1. Almatermésűek: 

  • 1.1. alma 
  • 1.2. birs, birsalma, birskörte, vadbirs 
  • 1.3. körte 
  • 1.4. naspolya 
  • 1.5. Vilmoskörte 
  • 1.6. egyéb almatermésűek

2. Csonthéjasok: 

  • 2.1. cseresznye 
  • 2.2. meggy 
  • 2.3. kajszibarack 
  • 2.4. őszibarack 
  • 2.5. nektarin 
  • 2.6. szilva 
  • 2.8. egyéb csonthéjasok

3. Bogyósok: 

  • 3.1. áfonya 
  • 3.2. bodza (nemes) 
  • 3.3. csipkebogyó 
  • 3.4. faeper (Morus) 
  • 3.5. fekete berkenye (Aronia) 
  • 3.6. josta 
  • 3.7. köszméte, egres, büszke 
  • 3.8. málna 
  • 3.9. ribiszke 
  • 3.10. josta/ribiszke-köszméte, riszméte 
  • 3.11. szamóca, földieper 
  • 3.12. szeder QU 
  • 3.13. egyéb bogyósok

4. Szőlő és szőlő eredetű termékek: 

  • 4.1. szőlő (illatos-muskotályos) 
  • 4.2. szőlő

5. Törköly és egyéb szőlő eredetű termékek: 

  • 5.1. szőlő törköly-illatos-muskotályos 
  • 5.2. szőlő törköly 
  • 5.3. seprőpárlat 
  • 5.4. borpárlat 
  • 5.5. egyéb szőlő és szőlő eredetű termékek

6. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és különleges gyümölcsök: 

  • 6.1. berkenyék (Házi, Madár, Barkóca, Borbás, Lisztes, Svéd stb.) 
  • 6.2. boróka 
  • 6.3. borzag (gyalogbodza) 
  • 6.4. datolyaszilva 
  • 6.5. égerlevelű fanyarka 
  • 6.6. erdei szamóca 
  • 6.7. füge 
  • 6.8. galagonya 
  • 6.9. goji bogyó 
  • 6.10. görögdinnye 
  • 6.11. homoktövis 
  • 6.12. japánbirs 
  • 6.13. kivi 
  • 6.14. kökény 
  • 6.15. ostorfa 
  • 6.16. sajmeggy 
  • 6.17. sárgadinnye 
  • 6.18. som 
  • 6.19. sozóka (kökényszilva) 
  • 6.20. szelídgesztenye 
  • 6.21. tűztövis 
  • 6.22. vadalma 
  • 6.23. vadbodza 
  • 6.24. vadcseresznye 
  • 6.25. vadkörte, vackor 
  • 6.26. vadmálna 
  • 6.27. vadmeggy, erdei meggy, kései meggy 
  • 6.28. vadőszibarack 
  • 6.29. vadszeder 
  • 6.30. vadszilva (mirabolán) 
  • 6.31. zelnice meggy (májusfa)

7. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok 

  • 7.1. fahordóban érlelt pálinka/párlat 
  • 7.2. gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka/párlat (Az ágyazás csak aszalt vagy friss gyümölcságyon történhet, azt nem helyettesítheti, vagy nem egészítheti ki zöldség, egyéb növényi adalék, virág stb. termék (pl. gyömbér, bodzavirág, szarvasgomba stb.) 
  • 7.3. fahordóban és gyümölcságyon érlelt pálinka/párlat

7. Vegyes pálinkák 

  • 7.1. vegyes fajtamegjelölés nélkül 
  • 7.2. vegyes fajtamegjelöléssel

8. „Életstílus párlatok” (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán-, és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél): 

  • 8.1. Bitters, keserű 
  • 8.2. Brandy 
  • 8.3. Calvados 
  • 8.4. Gin 
  • 8.5. Grappa 
  • 8.6. Rum 
  • 8.7. Slivovitz 
  • 8.8. Tequila 
  • 8.9. Vodka 
  • 8.10. Whisky 
  • 8.11. Likőr

9. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán- és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél)