IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny 2020 – Kőszeg
Nevezési határidő: 2020. január 28., 16:00
Eredményhirdetés: 2020. február 1.
9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. (Jurisics vár)
IV. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny
VERSENYKIÍRÁS A Jurisics vár Pálinkája címért
Versenyigazgató: Dömötör Zsolt/pálinka mester, 1CseppPálinka/
A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak.
A részvétel feltételei:
- A nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése, leadása, a szükséges származási igazolások csatolása, beküldése és határidőig a nevezési díj befizetése.
- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap teljeskörű kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
- Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet.
- A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
Amennyiben a magán- és bérfőzetők olyan fő kategóriában (8. és 9.) és azok alkategóriáiban neveznek, melyben a törvény és a jelen versenyszabályzat alapján arra jogosultságuk nincs, az adott nevezett termék a bírálatot megelőzően megsemmisítésre kerül, melyről a nevező külön értesítést nem kap.
A nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika +36 30 429 5564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.huoldalon elérhetők.
A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként egy palack versenytételt – 1 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére. Az alábbi kategóriákban lehet nevezni, mely alapján az értékelés is zajlik majd: magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzés, illetve vállalkozók-főzdék-cégek kategóriában.
A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2020. január 27-én és 28-án 10.00 és 16.00 óra között. Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható.
Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000.
Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).
Nevezési díj: 1.000 Ft/minta
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!
Az eredmények kihirdetésére valamint a díjak átadására a kőszegi IV. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2020. február 1-jén.
Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:
- A Jurisics vár Pálinkája, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként 1 palack versenytételt – 1 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
- Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!
- Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
- Díjazás: Arany minősítés: 18-20 pont, Ezüst minősítés: 16-17 pont, Bronz minősítés: 14-15 pont
A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:
- a résztvevő neve és címe
- magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzött, illetve vállalkozók-főzdék-cégek által értékesítésre készített
- a minta pontos fajta megnevezése (kiírás szerint)
- évjárat
- alkoholtartalom
- származási bizonyítvány száma
- magánfőző esetén előállítási nyilatkozat
A Bíráló bizottság vezetője: Dömötör Zsolt
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.
A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.
Eredményhirdetés:
Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi IV. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2020. február 1-jén. Díjat, oklevelet csak az érmes díjazottak kapnak!
Meghirdetett verseny fő és alkategóriái:
1. Almatermésűek:
- 1.1. alma
- 1.2. birs, birsalma, birskörte, vadbirs
- 1.3. körte
- 1.4. naspolya
- 1.5. Vilmoskörte
- 1.6. egyéb almatermésűek
2. Csonthéjasok:
- 2.1. cseresznye
- 2.2. meggy
- 2.3. kajszibarack
- 2.4. őszibarack
- 2.5. nektarin
- 2.6. szilva
- 2.8. egyéb csonthéjasok
3. Bogyósok:
- 3.1. áfonya
- 3.2. bodza (nemes)
- 3.3. csipkebogyó
- 3.4. faeper (Morus)
- 3.5. fekete berkenye (Aronia)
- 3.6. josta
- 3.7. köszméte, egres, büszke
- 3.8. málna
- 3.9. ribiszke
- 3.10. josta/ribiszke-köszméte, riszméte
- 3.11. szamóca, földieper
- 3.12. szeder QU
- 3.13. egyéb bogyósok
4. Szőlő és szőlő eredetű termékek:
- 4.1. szőlő (illatos-muskotályos)
- 4.2. szőlő
5. Törköly és egyéb szőlő eredetű termékek:
- 5.1. szőlő törköly-illatos-muskotályos
- 5.2. szőlő törköly
- 5.3. seprőpárlat
- 5.4. borpárlat
- 5.5. egyéb szőlő és szőlő eredetű termékek
6. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és különleges gyümölcsök:
- 6.1. berkenyék (Házi, Madár, Barkóca, Borbás, Lisztes, Svéd stb.)
- 6.2. boróka
- 6.3. borzag (gyalogbodza)
- 6.4. datolyaszilva
- 6.5. égerlevelű fanyarka
- 6.6. erdei szamóca
- 6.7. füge
- 6.8. galagonya
- 6.9. goji bogyó
- 6.10. görögdinnye
- 6.11. homoktövis
- 6.12. japánbirs
- 6.13. kivi
- 6.14. kökény
- 6.15. ostorfa
- 6.16. sajmeggy
- 6.17. sárgadinnye
- 6.18. som
- 6.19. sozóka (kökényszilva)
- 6.20. szelídgesztenye
- 6.21. tűztövis
- 6.22. vadalma
- 6.23. vadbodza
- 6.24. vadcseresznye
- 6.25. vadkörte, vackor
- 6.26. vadmálna
- 6.27. vadmeggy, erdei meggy, kései meggy
- 6.28. vadőszibarack
- 6.29. vadszeder
- 6.30. vadszilva (mirabolán)
- 6.31. zelnice meggy (májusfa)
7. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok
- 7.1. fahordóban érlelt pálinka/párlat
- 7.2. gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka/párlat (Az ágyazás csak aszalt vagy friss gyümölcságyon történhet, azt nem helyettesítheti, vagy nem egészítheti ki zöldség, egyéb növényi adalék, virág stb. termék (pl. gyömbér, bodzavirág, szarvasgomba stb.)
- 7.3. fahordóban és gyümölcságyon érlelt pálinka/párlat
7. Vegyes pálinkák
- 7.1. vegyes fajtamegjelölés nélkül
- 7.2. vegyes fajtamegjelöléssel
8. „Életstílus párlatok” (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán-, és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél):
- 8.1. Bitters, keserű
- 8.2. Brandy
- 8.3. Calvados
- 8.4. Gin
- 8.5. Grappa
- 8.6. Rum
- 8.7. Slivovitz
- 8.8. Tequila
- 8.9. Vodka
- 8.10. Whisky
- 8.11. Likőr
9. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán- és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél)