I. Vecsési Pálinka és Párlat Verseny 2019 – Vecsés

I. Vecsési Pálinka és Párlat Verseny 2019 – Vecsés

 

   Nevezési határidő: 2019. augusztus 31.,13:00

   Bírálat: 2019. szeptember 18.

   Eredményhirdetés: 2019. szeptember 21., 14:05

   2020 Vecsés, Fő út (Vecsési Káposzta Fesztivál – Becherovka színpad)

      link

I. Vecsési Pálinka és Párlat verseny 
Káposzta Fesztivál – 2019

A verseny kiírója, rendezője: Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitányság

Versenyigazgató: Pásztor Sándor

A verseny tiszteletbeli elnöke: Szlahó Csaba, Vecsés Polgármestere

A verseny célja:

  • a pálinka, mint hungarikum népszerűsítése,
  • a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése,
  • a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
  • a pálinka, illetve párlat minőségének javítása, a pálinka/párlat készítők munkájának elismerése a saját eredményeinek közlésén keresztül,
  • a kereskedelmi főzdék marketingjének erősítése.

A rendezvényen biztos, hogy minden résztvevő nyer, mert az ott kapott instrukciók, vélemények figyelembe vételével a továbbiakban jobb pálinkák kerülnek majd a poharakba és a következő évi versenyen mérhető is lesz az eredmény.

A versenyben való részvétel feltételei:
Magánfőzők és Bérfőzetők esetében:
A szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről, és földrajzi jelzéseinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 6. pontjában (törkölypárlat); 7. pontjában (gyümölcstörköly párlat); és 9. pontjában (gyümölcspárlat) foglaltaknak minősülő készítményekkel lehet a jelen versenyszabályzatban megadott kategóriákban. A fentieken kívüli termékek (pl: sörpárlat, gin, likőr, stb.) nem nevezhetők a versenyre!

Kereskedelmi főzdék esetében:
A 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet, melyek eredetét törvényesen igazolni kell.

A pálinkák/párlatok eredetét az alábbiak szerint törvényesen igazolni kell.

Magánfőzők:
A 2010. szeptember 27-e és 2014. december 31-e között előállított párlat esetében: Írásbeli nyilatkozat, hogy a párlatot magánfőzés keretében az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-ának betartásával történt a párlat előállításra (1. számú melléklet). 
A 2015. január 1-je és 2015. december 31-e között előállított párlat esetében: Az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-a szerinti önkormányzati bejelentés, illetve az 1000 forint átalányadó megfizetését igazoló bizonylat. 
A 2016. január 1-je és 2017. június 30-a között előállított párlat esetében: Az akkor hatályos jövedéki törvény (2003. évi CXXVII. törvény) 67/A. §-a szerint a vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata.
A 2017. július 1-jét követően előállított párlat esetében: A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 143. §-a szerint az állami adó- és vámhatóság által kiadott párlat adójegy másolata.

2010. szeptember 27-ét megelőzően előállított párlat ebben a kategóriában történő nevezése nem lehetséges!

Bérfőzetők:
A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 140. § (8) bekezdése szerint kiállított származási igazolás másolati példánya.

Kereskedelmi főzdék:
A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) szerinti adóraktári engedélyes által szabadforgalomba bocsátást igazoló egyszerűsített kísérő okmánnyal (EKO). A nevezett termék pálinka zárjegyet kell, hogy tartalmazzon. 
Az EKO-t a párlat és pálinkaverseny rendezőjének nevére kell kiállítani.

A fent említett okmányok másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.

Kategóriák: 

  • Almatermésűek
  • Bogyósok
  • Csonthéjasok
  • Szőlő- és szőlő eredetű termékek
  • Erdei és vadon termő gyümölcsök
  • Vegyes pálinkák/párlatok
  • Egyéb Párlatok

Az adott kategóriák változtatásának jogát a Versenyigazgató fenntartja.

Nevezés:
Nevezni személyesen 2019. augusztus 12-31. között a Róder Imre Városi Könyvtárban (2220 Vecsés, Telepi út 43.) lehet, a nyitvatartási időben.
Hétfő 09.00-18.00
Kedd 11.00-19.00
Csütörtök 08.00-17.00
Péntek 10.00-18.00
Szombat 08.00-13.00

Nevezési minta:
A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 x 0,2 liter versenymintát kell átadniuk. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat.
A leadott mintán fel kell tüntetni a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben ágyas, vagy hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését.

A versenytételeket a kiíró címére kell eljuttatni: 
Róder Imre Városi Könyvtár 2220 Vecsés, Pf.: 23.

Beküldési határidő: 2019. augusztus 12-31. között

Nevezési díj: 
Kereskedelmi főzdék kategóriában: bruttó 2000 Ft mintánként
A Magánfőzők és a Bérfőzetők kategóriában: bruttó 1000 Ft mintánként

Befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve előzetesen átutalással az OTP Bank Nyrt. -nél vezetett 11742551-20004116-00000000 számú bankszámlájára. Kérjük a közleményben feltüntetni: nevező neve + nevezési díj

Értékelés: A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:

  • Illat tisztaság: 3 pont
  • Illat karakter: 5 pont
  • Íz tisztaság: 3 pont
  • Íz karakter: 5 pont
  • Harmónia: 4 pont

A pontozás során csak egész pontszám adható.

Éremhatárok:

  • Arany: 18 – 20 pont között
  • Ezüst: 16 – 17 pont
  • Bronz: 14 – 15 pont

A pálinkák/párlatok bírálatának helyszíne: Bálint Ágnes Kulturális Központ, Vecsés, Telepi út 43. 
időpontja: 2019. szeptember 18.

Eredményhirdetés: szeptember 21. 14:05-kor a Káposzta Fesztivál Becherovka színpadán.

Felmerülő kérdéseikkel keressék telefonon Buza Sándort (+3670-457-2348), Mihalik Istvánt (+3630-977-2309) vagy Szuromi Albint (+3630-973-3371) vagy az interneten meghirdetett facebook oldalon.

Mindenkinek eredményes versenyzést kívánunk!