Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 8. Házi Pálinkaversenye 2019 – Balatonfűzfő
Nevezési határidő: 2019. július 5.,17:00
Bírálat: 2019. július 6., 10:15 – 13:00
Eredményhirdetés: 2019. július 6., 15:00
8175 Balatonfűzfő, Kalóz köz 1. (Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője)
http://vitorlazose.hu/?page_id=113

Versenykiírás
1. A verseny megnevezése: Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület 8. Házi Pálinkaversenye, 2019. július 6. 10-15 óra között
2. A verseny célja: Lehetőséget adni a minőségi pálinkát főzető kikötői hajósok számára egy hivatalos megmérettetésre, a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése
3. Szakmai támogató: Csalló Manufaktura Kft., Csurgó Malom Pálinkaház
4. Versenyrendezőség:
- Versenyvezető: Dr.Nemeshegyi Gábor
- Kódoló, dekódoló: Fejes Dóra
- Minta felelősök: Németh Krisztina és Pákozdi Rita
- Versenyiroda: Fejes Dóra
5. Hivatalos bírálók:
- Vezető bíró: Csalló Jenő, Csalló Manufaktúra Kft.
- Bírók: Samu István, Csurgó Malom Pálinkaház, Csanda József, Gombos István, Huzsvár Zoltán, Tarkó Orsolya, BFVSE
6. Részvételi feltételek:
A versenyen az egyesület tagjai, bérlői és azok barátai vehetnek részt, kizárólag saját készítésű házi (vagy bérfőzetett) pálinkával.
Egy személy legfeljebb három mintával nevezhet.
A versenyre 0,5l-es mintát kell beadni, jól zárható, felcímkézett üvegben.
A címkén fel kell tüntetni:
- a tulajdonos nevét (telefonszámát)
- a pálinka gyümölcs jellegét (nem fantázianevet!)
- bírálati kategóriáját (a kiírás szerint)
- alkohol fokát %-ban (ha nem ismert pontosan, a becsült értéket)
7. Bírálati Kategóriák:
- tiszta pálinkák (T)
- ágyas pálinkák (A)
8. Nevezési határidő: 2019. július 5. 17 óra!
A nevezendő mintaszámot lehetőség szerinti mielőbb jelezzék Fejes Dóra felé!
9. Nevezés helyszíne:
A Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötő, kis tárgyalója.
A minták korábban is leadhatók Fejes Dóránál, előre egyeztetett időpontban, ahol a címkézésben is segítséget kaphatnak.
10. A verseny és az eredményhirdetés helyszíne: Az Egyesület klubháza!
11. A bírálat rendszere:
A minták elbírálására a 20 pontos súlyozott bírálati módszert alkalmazzuk:
- Illat tisztaság max. 3 pont
- Illat tartósság max. 5 pont
- Íz tisztaság max. 3pont
- Íz karakter max. 5 pont
- Harmónia, tartósság max. 4 pont
12. Értékelés:
Az összpont alapján a következő értékelések adhatók:
- nem hibátlan termék 5 – 13 pont
- megfelelő termék 14 – 15 pont bronz érem
- megfelelő, hibátlan termék 16 – 17 pont ezüst érem
- hibátlan, kiváló termék 18 – 20 pont arany érem
13. Díjazás:
Minden nevező ajándékot kap
Bírálati kategóriánként kiadásra kerülnek az éremdíjak
A két bírálói asztal együttes döntése alapján a legtöbb pontot kapott pálinka elnyeri „a Kikötő legjobb pálinkája 2019” különdíjat
14. Közönség szavazás:
A hivatalos bírálatokat követően közönség szavazást tartunk, melyen az érdeklődők saját tapasztalatuk alapján élhetik át a hivatásos bírálók nem könnyű munkáját. A szavazólapon illatra 0-5 pont, ízre 0-5 pont adható.
A legtöbb pontot elért minta „Közönségdíjat” kap. Pontegyenlőség esetén a szavazást az érintett mintákra megismételjük.
15. A versenynap programja:
- 10.00 óra Megnyitó
- 10.15 – 13.00 Pálinkák bírálata
- 13.30 – 14.00 Közönség szavazás
- 15.00 A házi pálinka verseny szakmai értékelése, Eredményhirdetés, díjátadás
- 15.30 – 16.30 Díjnyertes pálinkák kóstolója, Szakmai konzultáció Csalló Jenő és Samu István vezetésével
Sikeres részvételt és kellemes időtöltést kíván a Rendezőség
Az időpontok tájékoztató jellegűek, esetleges csúszások elképzelhetőek, azokért a Rendezőket semmilyen felelősség nem terheli!